2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Polgármesterek az élhető településért – közösség egy élhető megyéért

2015. 04. 20., 11:28

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat április 16-17-én tartotta a hagyományokkal rendelkező polgármesteri fórumát Tiszakécskén a Barack Hotelben. Az eseményen a megyei települések vezetőinek jelentős része, több mint száz polgármester részt vett. Rideg László közgyűlési elnök köszöntőjében elmondta, hogy a találkozó célja az információátadás, az önkormányzatokat érintő aktualitások megvitatása, eszmecsere és az együttműködések elősegítése annak érdekében, hogy közösen hatékonyan munkálkodjunk egy népesség- és képességmegtartó megyéért.

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott beszámolt a kormányhivataloknál bekövetkezett integrációs változásokról. Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Gyapjas János tű. alezredes a katasztrófavédelem hatósági feladatairól és az önkormányzatokkal való együttműködése lehetőségeiről tartott tájékoztatást.

Több előadás is a települési önkormányzatok foglalkoztatásban betölthető szerepét járta körbe. Így Dr. Kádár Géza a közérdekű munkában, míg Réthy Pál, a BM főosztályvezetője a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket vázolta. De Bocskay József, az Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat vezetője is rámutatott a szociális szövetkezetek foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési jelentőségére.

Szaló Zsófia az NGM, míg Dr. Mezei Dávid a Vidékfejlesztési Államtitkárság képviseletében ismertette azoknak a forrásoknak a körét, melyek 2015-től elérhetőek lesznek a település-, vidék- és gazdaságfejlesztés érdekében a Bács-Kiskun megyei településeken.

A tanácskozáson jelen lévők érintették az átalakuló szakképzés rendszerét, a polgárőrség és az önkormányzatok együttműködési lehetőségét is.

A szakmai előadásokon túl a bácsalmási szociális szövetkezet, a pi technológia mezőgazdasági alkalmazása, a zöld projektek közösségformáló hatásai és a homokhátsági Kert-Magyarország program, mint túl jó gyakorlatok bemutatására is sor került.

A rendezvény utolsó blokkja a nemzeti értékeink jegyében zárult. Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának vezetője és Borbély Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke arról az értékmentő munkáról számolt be, melyet több száz szakember folytat településeinken a nemzeti értékeink felkutatása, rendszerezése, dokumentálása és továbbörökítése érdekében.

A szervezők a megyei értéktárba felvett termékek köréből kiállítást szerveztek. A vendégek a büszkeségeink között megtekinthették többek között a kalocsai hímzést, a Duna-Tisza közi borokat, a bukovinai székely szálán varrott hímzéseket, a szeremlei borsos kalácsot, Rimóczi László Grillázs termékeit, a szanki kézműves csokoládét és Kovács Miklós kékfestő termékeit. A nemzeti érték program támogatói elkötelezettségük jelképéül a vándor térképen helyezték el ujjlenyomatukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK