2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sokan igényelnek új személyit

2016. 01. 15., 10:01

Nagy igény mutatkozik az új e-személyazonosító igazolványra Bács-Kiskun megye kormányablakaiban. Az igénylők több mint fele ujjlenyomatos személyit kér a megyében – írja a Baon.hu.

Január elejétől már az új típusú személyazonosító igazolványt kérhetik az állampolgárok az okmányirodákban, a kormányablakokban. Az új okmányról leolvashatók a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is. A tárolóelemhez kapcsolódó funkciók segítségével az állampolgárok további új, az elektronikus ügyintézés elterjedését célzó, a jövő év elejétől lépcsőzetesen bevezetendő szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe. Az új e-személyi igénylése ingyenes.

A Bács-Kiskun megyei kormányablakok ügyfélforgalma az év első két hetében

a 2015-ös év ugyanezen időszakához viszonyítva, 25–30 százalékkal emelkedett.

Nagy érdeklődés mutatkozik gyakorlatban, illetve tájékozódás szintjén is az új illetékmentes szolgáltatásokra. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól a Baon.hu megtudta, a kormányablakok nagy részében kifejezetten az új e-személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés miatt nőtt meg az ügyfélforgalom.

A személyigazolvány igénylések növekedtek, január 4-től január 11-ig a megyében átlagosan

háromszor több személyi igazolvány igénylését rögzítették,

mint a 2015-ös év hasonló időszakában. A megyében a személyi igazolványok igénylése során átlagosan az ügyfelek 60 százaléka ujjlenyomatos személyi igazolvány iránt nyújtja be az igényét, de van olyan kormányablak, ahol az igénylők 90 százaléka kért ujjlenyomatos igazolványt.

A kormányablakok munkatársainak tapasztalata szerint a hírekből már sokan tájékozódtak, és tudják, hogy miért nem kell fizetniük. Több ügyfél is (főleg fiatalok, vagy középkorúak) csak azért cseréltették le még érvényes személyazonosító okmányukat, mert a jövőben, amit csak lehet, elektronikusan szeretnének intézni, így igényt tartottak az elektronikus aláírás funkcióra.

Gyakori a már korábban lejárt, valamint a családi állapot változással összefüggő névváltozás miatti személyi igazolványok cseréje is, mert az ügyfelek az ingyenes személyi igazolvány iránti kérelmüket csak a jogszabály hatálybalépését követően terjesztették elő. A külföldön élő magyar állampolgárok kérelmei is megnőttek, mivel már ők is jogosultak az új személyazonosító igazolványra.

Gyorsan elkészülnek az új okmányok

A kormányhivatal szerint több ügyfél is örömét fejezte ki, hogy az új okmánya – mind a személyazonosító igazolvány, mind a vezetői engedély, mind az útlevél esetében – 8 napon belül elkészül. Sokan ugyanis akkor mennek az új okmányt igényelni, mikor az már lejárt. Az új eljárásnak köszönhetően, így nem kell heteket várni az új okmányok átvételéig, néhány nap alatt elkészülnek a papírok. A teljes bürokráciacsökkentő intézkedést pozitívan fogadták az ügyfelek, nagy könnyebbségnek élik meg, hogy több igazolvány kiadása, illetve pótlása most már illetékmentessé vált – fűzte hozzá a kormányhivatal.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés