2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sokan nézték a csillaghullást a Szabadidőközpontban

2016. 08. 15., 10:26

Több mint 1500 érdeklődő kísérte figyelemmel péntek este az űrkutatás alapjairól tartott előadást, ismerkedett meg a Holdra készülő űrjárművel és nézte a csillaghullást a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, a Hírös Sport Nonprofit Kft. által, a Planetárium közreműködésével szervezett rendezvényen.

A program interaktív előadással kezdődött, amelynek során Szűcs László, a Planetárium munkatársa kicsiknek és nagyoknak is élményt nyújtó előadást tartott az űrutazás alapjairól. Az űreszközök mozgásáról, a bolygók egymásra hatásáról, a súlytalanságról tartott látványos előadáson a helyesen válaszolók egy-egy űrtérképet nyerhettek az előadótól. Az előadásba bekapcsolódtak a legkisebbek is, akinek segítségével többek között modellezték a bolygók egymáshoz viszonyított mozgását is.

Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli Csapat alapítója és vezetője a Holdra készülő űrjármű földi prototípusát mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy fontos számukra, hogy minél többen kövessék tevékenységüket. Elmondta, hogy már 6 éve fejlesztik a bemutatott űrjárművet, amely reményeik szerint majd a Holdon fog landolni. Beszélt azokról a kihívásokról, amelyekkel a magyar nemzetiségű csapatnak meg kell küzdeni a világ legnagyobb technológiai versenyén, a 30 millió dolláros összdíjazású Google Lunar XPRIZE-on.

Az űrjármű Holdra juttatáshoz társakat kerestek, akik mintegy taxisként segítenek az űrjármű célba juttatásában. Dr. Pacher Tibor részletesen beszélt a minden helyzetből talpra állni képes űrjármű működéséről, a tervezett landolásról, amely után a járművet egyszerűen „lejtik” a Holdra, ahol a gravitáció hatod része a Földinek.


Forrás: www.hiros.hu

Büszkén szólt arról, hogy a 29 nevező csapatból már csak 16 van versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies Csapata.

A fizikus kiemelte azoknak a magyar tudósoknak a tevékenységét, akik sokat tettek azért, hogy az emberiség jobban megismerje a Holdat.

Az előadások zárásaként Szűcs László egy „rakétakilövést” mutatatott be, amelynek során szódavíz előállításához használt patronok felhasználásával juttatott célba egy „űreszközt”.

A rendezvény különlegessége volt Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló meteorit kiállítása, amelynek keretében többek között a Holdról és a Marsról származó kövek is megtekinthettek az érdeklődők.

Az este programja a Domb tetején folytatódott, ahol a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja a hullócsillagok megtekintésében volt az érdeklődők segítségére. A felállított teleszkópok előtt hosszú sorok kígyóztak, amelyeken a Hold felszínét, a Saturnus gyűrűit és a Marsot vizsgálhatták kicsik és nagyok.

Az időjárás kedvezett a rendezvénynek, mert az elmúlt éjszakáknál melegebb volt. Ennek köszönhetően plédeken hanyatt fekve, nagyon sokan órákon keresztül csodálták a csillaghullást a Domb tetején és gyönyörködhettek az éjszakai Kecskemét fényeiben.

Forrás: Hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés