2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Sokan nézték a csillaghullást a Szabadidőközpontban

2016. 08. 15., 10:26

Több mint 1500 érdeklődő kísérte figyelemmel péntek este az űrkutatás alapjairól tartott előadást, ismerkedett meg a Holdra készülő űrjárművel és nézte a csillaghullást a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, a Hírös Sport Nonprofit Kft. által, a Planetárium közreműködésével szervezett rendezvényen.

A program interaktív előadással kezdődött, amelynek során Szűcs László, a Planetárium munkatársa kicsiknek és nagyoknak is élményt nyújtó előadást tartott az űrutazás alapjairól. Az űreszközök mozgásáról, a bolygók egymásra hatásáról, a súlytalanságról tartott látványos előadáson a helyesen válaszolók egy-egy űrtérképet nyerhettek az előadótól. Az előadásba bekapcsolódtak a legkisebbek is, akinek segítségével többek között modellezték a bolygók egymáshoz viszonyított mozgását is.

Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli Csapat alapítója és vezetője a Holdra készülő űrjármű földi prototípusát mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy fontos számukra, hogy minél többen kövessék tevékenységüket. Elmondta, hogy már 6 éve fejlesztik a bemutatott űrjárművet, amely reményeik szerint majd a Holdon fog landolni. Beszélt azokról a kihívásokról, amelyekkel a magyar nemzetiségű csapatnak meg kell küzdeni a világ legnagyobb technológiai versenyén, a 30 millió dolláros összdíjazású Google Lunar XPRIZE-on.

Az űrjármű Holdra juttatáshoz társakat kerestek, akik mintegy taxisként segítenek az űrjármű célba juttatásában. Dr. Pacher Tibor részletesen beszélt a minden helyzetből talpra állni képes űrjármű működéséről, a tervezett landolásról, amely után a járművet egyszerűen „lejtik” a Holdra, ahol a gravitáció hatod része a Földinek.


Forrás: www.hiros.hu

Büszkén szólt arról, hogy a 29 nevező csapatból már csak 16 van versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies Csapata.

A fizikus kiemelte azoknak a magyar tudósoknak a tevékenységét, akik sokat tettek azért, hogy az emberiség jobban megismerje a Holdat.

Az előadások zárásaként Szűcs László egy „rakétakilövést” mutatatott be, amelynek során szódavíz előállításához használt patronok felhasználásával juttatott célba egy „űreszközt”.

A rendezvény különlegessége volt Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló meteorit kiállítása, amelynek keretében többek között a Holdról és a Marsról származó kövek is megtekinthettek az érdeklődők.

Az este programja a Domb tetején folytatódott, ahol a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja a hullócsillagok megtekintésében volt az érdeklődők segítségére. A felállított teleszkópok előtt hosszú sorok kígyóztak, amelyeken a Hold felszínét, a Saturnus gyűrűit és a Marsot vizsgálhatták kicsik és nagyok.

Az időjárás kedvezett a rendezvénynek, mert az elmúlt éjszakáknál melegebb volt. Ennek köszönhetően plédeken hanyatt fekve, nagyon sokan órákon keresztül csodálták a csillaghullást a Domb tetején és gyönyörködhettek az éjszakai Kecskemét fényeiben.

Forrás: Hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK