2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Sokan nézték a csillaghullást a Szabadidőközpontban

2016. 08. 15., 10:26

Több mint 1500 érdeklődő kísérte figyelemmel péntek este az űrkutatás alapjairól tartott előadást, ismerkedett meg a Holdra készülő űrjárművel és nézte a csillaghullást a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, a Hírös Sport Nonprofit Kft. által, a Planetárium közreműködésével szervezett rendezvényen.

A program interaktív előadással kezdődött, amelynek során Szűcs László, a Planetárium munkatársa kicsiknek és nagyoknak is élményt nyújtó előadást tartott az űrutazás alapjairól. Az űreszközök mozgásáról, a bolygók egymásra hatásáról, a súlytalanságról tartott látványos előadáson a helyesen válaszolók egy-egy űrtérképet nyerhettek az előadótól. Az előadásba bekapcsolódtak a legkisebbek is, akinek segítségével többek között modellezték a bolygók egymáshoz viszonyított mozgását is.

Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli Csapat alapítója és vezetője a Holdra készülő űrjármű földi prototípusát mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy fontos számukra, hogy minél többen kövessék tevékenységüket. Elmondta, hogy már 6 éve fejlesztik a bemutatott űrjárművet, amely reményeik szerint majd a Holdon fog landolni. Beszélt azokról a kihívásokról, amelyekkel a magyar nemzetiségű csapatnak meg kell küzdeni a világ legnagyobb technológiai versenyén, a 30 millió dolláros összdíjazású Google Lunar XPRIZE-on.

Az űrjármű Holdra juttatáshoz társakat kerestek, akik mintegy taxisként segítenek az űrjármű célba juttatásában. Dr. Pacher Tibor részletesen beszélt a minden helyzetből talpra állni képes űrjármű működéséről, a tervezett landolásról, amely után a járművet egyszerűen „lejtik” a Holdra, ahol a gravitáció hatod része a Földinek.


Forrás: www.hiros.hu

Büszkén szólt arról, hogy a 29 nevező csapatból már csak 16 van versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies Csapata.

A fizikus kiemelte azoknak a magyar tudósoknak a tevékenységét, akik sokat tettek azért, hogy az emberiség jobban megismerje a Holdat.

Az előadások zárásaként Szűcs László egy „rakétakilövést” mutatatott be, amelynek során szódavíz előállításához használt patronok felhasználásával juttatott célba egy „űreszközt”.

A rendezvény különlegessége volt Balogh Gábor meteoritkutató egyedülálló meteorit kiállítása, amelynek keretében többek között a Holdról és a Marsról származó kövek is megtekinthettek az érdeklődők.

Az este programja a Domb tetején folytatódott, ahol a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja a hullócsillagok megtekintésében volt az érdeklődők segítségére. A felállított teleszkópok előtt hosszú sorok kígyóztak, amelyeken a Hold felszínét, a Saturnus gyűrűit és a Marsot vizsgálhatták kicsik és nagyok.

Az időjárás kedvezett a rendezvénynek, mert az elmúlt éjszakáknál melegebb volt. Ennek köszönhetően plédeken hanyatt fekve, nagyon sokan órákon keresztül csodálták a csillaghullást a Domb tetején és gyönyörködhettek az éjszakai Kecskemét fényeiben.

Forrás: Hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés