2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sugárfelderítésben is országos elsők megyei tűzoltóink

2016. 09. 23., 11:22

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi szervezete első alkalommal rendezte meg a Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egységek (KSE) országos vetélkedőjét, szeptember 21-én. A megmérettetésen a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KSE egysége végzett az élen, a csapat tagjai – Várady Ferenc tű. alezredes, Tornyai Zoltán tű. őrnagy, és Almási Csaba tű. zászlós – állhattak a dobogó legmagasabb fokára.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet az iparbiztonsági szakterületen dolgozó hivatásos állomány tudásának fejlesztésére. A megyében 2015 óta teljesít szolgálatot az új Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység (KSE gépjármű), amelynek alaprendeltetése a Magyarországon átmenő főbb tranzit útvonalakon a radioaktív és nukleáris anyagok szállítási tevékenységének ellenőrzése, valamint a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML gépjármű) radiológiai és nukleáris anyagokkal kapcsolatos vonulásainak támogatása.


Forrás: Bács-Kiskun KSE

A vetélkedő célja a KSE szakszemélyzet elméleti és gyakorlati tudásszintjének, felkészültségének összemérése és fejlesztése, valamint az állomány mérőműszer-alkalmazási képességeinek és csoportként való együttműködésének felmérése volt. A versenyen hét országhatárral rendelkező megye KSE csapata vett részt, valamint a Terrorelhárítási Központ sugárfelderítő gépjárműve. A versenyt megtekintette Eric Alderson, a KSE járműveket adományozó Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának képviselője is, aki tanácsaival segítette a szervezők munkáját.

A sugárfelderítés, a sugárforrások felkutatása, a radioaktív sugárzás izotópjának meghatározása magas színvonalú szaktudást, összehangolt munkát követel meg a sugárfelderítő egységek személyi állományától. A csapatok a 30 kérdéses elméleti teszt kitöltése után négy berendezett helyszínen forgószínpad szerűen, egymást követve oldották meg a versenyfeladatokat.

Az első feladat során a versenyzőknek egy épületen belül kellet elrejtett sugárzó anyagokat keresni és azonosítani. A feladathoz tartozott, az épületben tartózkodó emberek szakszerű átvizsgálása is. A következő feladat egy nyílt terület sugárfelderítése volt: egy nagy füves területen, valamint az ott található romos épületben kellett minden elrejtett forrást megtalálniuk. A feladatot nehezítette, hogy a sugárforrások között sugárforrásnak látszó, de nem sugárzó tárgyat is elrejtettek. A harmadik pályán a felderítő járműbe beépített sugárkapu alkalmazásával monitorozták az elhaladó járműveket, amelyek csomag- és utasterében is sugárzó anyagok voltak elrejtve. A felderítések után a csapatok jelentést adtak a fellelt sugárforrások helyéről, erősségéről, fajtájáról és származásáról. A negyedik gyakorlati feladat a vezetéstechnikai pálya teljesítése volt, amely a gépjárművezető szaktudásán kívül a csapatok összeszokottságát is tesztelte, mivel a helyszín kialakításából adódóan a feladatokat csak úgy lehetett megoldani, ha az utasok a járműből kiszállva segítették a navigálást, jelezve a holttérben elhelyezett akadályokat. Ehhez a feladathoz tartozott egy szituációs helyzet megoldása is melyben egy feltételezett baleset jelentési követelményeinek kellett eleget tenni.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés