2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Új módszer a daganatos betegek vénabiztosításához

2017. 05. 20., 19:55

Nemrég kezdtek el alkalmazni egy új vénabiztosítási módszert a kecskeméti megyei kórház onkoradiológiai központjában. A cél, hogy a daganatos betegek kezelése során minél kevesebb legyen a tűszúrás, és hogy javuljon a terápia hatékonysága.

Az onkológiai ellátás során – a diagnosztikus valamint az aktív és krónikus terápiában is – számos tűszúrást kell elviselniük a daganatos betegeknek. A kemoterápia mellékhatásainak ellenőrzése vérvétellel történik, ez szintén igénybe veszi a vénákat. Egy idő után az erek egyre nehezebb szúrhatóak, ami komoly gondot jelent, hiszen mindez felboríthatja a diagnosztikai vagy terápiás menetrendet, csökkentheti a kezelések hatékonyságát, de rossz esetben a fájdalom akár fel is függesztheti az ellátást – tudtuk meg dr. Pajkos Gábortól, a kecskeméti megyei kórház onkoradiológiai központjának főorvosától.

Fotó: Bús Csaba

A probléma enyhítésére a 80-as évek elején már kidolgozták a megoldást. A centrális tartós vénabiztosítást korábban már alkalmazták a sürgősségi, intenzív és kardiológiai ellátásban, majd az onkoradiológiában is egyre inkább bevett módszerré vált. A kecskeméti központban 2008 óta rutinszerűen végzik, a több mint ezer esettel a centrum nemzetközi összehasonlításban is számottevő tapasztalatra tett szert.

Az eddig használt technika lényege, hogy a kulcscsont alatt egy műanyag katétert egészen egy nagyobb átmérőjű centrális vénáig vezetnek el. Ezáltal a beteg szervezetébe nagyobb mennyiségű kemoterápiás folyadékot lehetett bejuttatni, az biztosan nem szivárog el, és a csőből kijutva azonnal hígul. A kanül másik végét egy fémből vagy műanyagból készült, csonkakúp alakú eszközhöz, a porthoz rögzítik, amelynek bőr felőli részét speciális, szúrás után visszazáruló membrán borítja. Egy ilyen vénás port akár több évig is használható, megteremti a beteg diagnosztikájának, terápiájának és vérvételének biztonságos és stabil feltételeit, és kisebb a fertőzés veszélye is – hangsúlyozta Pajkos Gábor. A portra azért természetesen figyelni kell a hosszabb idő alatt, szükséges például havonta átmosni.

Nemrég kezdték el használni Kecskeméten az úgynevezett perifériáról bevezethető centrális katétert, a Picc Line-t. Ennél is egy központi vénáig fut belül a műanyag kanül, de nem a kulcscsonttól, hanem a könyökhajlattól, és előnye, hogy még szúrásra sincs szükség a kemoterápiás kezelések alatt. A megyei kórházban dr. Somodi Zsolt főorvos végzi a beültetését.

Pajkos Gábor kijelentette: a Picc Line alkalmazásának korlátját csak magasabb, minimálisan 30-40 ezer forintos ára jelentheti, de előnyei – nem igényel rendszeres tűszúrásokat, nem kell attól tartani, hogy a folyadék félremegy – kompenzálják a magasabb költséget.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés