2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Vasárnapig tart az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál

2016. 06. 23., 12:02

Szerdán kezdetét vette az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál a főtéren. A vasárnapig tartó fesztivál megnyitó ünnepségén adták át a díjakat a legjobb borokért és pálinkáért.

A fesztiválra Gulyás László vándormuzsikus és társa gólyalábakon hívogatta a vendégeket, külön felhívta a figyelmet a borutcában is kóstolható ízletes borokra és pálinkákra.

A megnyitó műsorát a Vivat Bacchus Énekegyüttes vidám zenei repertoárja indította, majd dr. Homoki Tamás alpolgármester a magyar válogatott mezében köszöntötte a megjelenteket. – Rendhagyó és újszerű az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál. Újszerű, mert a mindannyiunk által kedvelt borutca kívül-belül megújult. A bor, a szeretett italunk méltó társra talált a kecskeméti barackpálinkában. Most együtt ünnepeljük őket. Amikor kezünkbe vesszük a pohár pálinkát vagy pohár bort, mindig gondoljunk arra, hogy mennyi áldozatos és szenvedélyes munka eredménye is az – mondta. – A fesztivál egyben rendhagyó is. Az élet a legjobb forgatókönyv író, ez most is beigazolódott. Amikor ezt a fesztivált szervezték, még nem gondolták volna, hogy a bor és pálinka mellé egy harmadik vendég is bekopog, mégpedig a magyar futball, melyet nagy szeretettel fogadunk. Így most ünnepeljük együtt a nyár kezdetét, a jó italokat és a magyar gólokat! A mai napon tovább erősödik az az összetartozás, amit kecskemétiségnek nevezünk.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ezt követően Fritmann János borász, a Kunsági Borvidék elnöke szólt a fesztiválozókhoz. Hangsúlyozta: az ország egyik leggyümölcsösebb borai készülnek a Duna-Tisza közén, melyek a nagy presztízsű borversenyeken is kiválóan helyt állnak, a legjobbak között jegyzik őket. Mindenkit arra ösztönzött, hogy a borutcában bemutatkozó valamennyi borászat, borrégió nedűit kóstolják meg a fesztiválozók.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A megnyitó végén hirdették ki a pálinkapárbaj és a borverseny eredményét, illetve Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke átadta a Bács-Kiskun megye legjobb borai 2016 díjait.
A fesztivál Legjobb fehér bora a keceli Csanádi Szőlőbirtok Cserszegi Fűszerese, a Legjobb rozé bora a kunszállási Polyák Borászat Merlot Rose-ja, a Legjobb vörös bora a borotai Vinart Pincészet Csanád Cuvée-je lett. A nyertes pálinka címet pedig a Madarasi Pálinkafőzde Barackpálinkája nyerte el.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A Bács-Kiskun megye legjobb fehér bora díjat a soltvadkerti Frittmann Borászat Irsai Olivére, a legjobb rozé bora díjat a császártöltési Szemerey István Zweigelt Rose-ja, a legjobb vörös bora díjat a hajósi Kovács Róbert Cabernet Sauvignon-ja, a legjobb desszertbor díjat Ádám Gyula desszertbora kapta.

Megáldották a borokat, pálinkákat

A fesztivál nyitónapján felelevenítették a kecskeméti gyümölcstermelés és pálinkafőzés egyházi hagyományait is. Megemlékeztek a pálinkafőzés védőszentjére, Szent Miklósra. A Szent Miklós templomban (Barátok templomában) megáldották a pálinkafőzőket, borászokat szentmise keretében, felvonultak a pálinkarendek és borrendek a főtéren. A Nagytemplom „Barackos” Madonna oltáránál gyümölcstermesztők fohásza hangzott el a jó termésért.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK