2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vasárnapig tart az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál

2016. 06. 23., 12:02

Szerdán kezdetét vette az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál a főtéren. A vasárnapig tartó fesztivál megnyitó ünnepségén adták át a díjakat a legjobb borokért és pálinkáért.

A fesztiválra Gulyás László vándormuzsikus és társa gólyalábakon hívogatta a vendégeket, külön felhívta a figyelmet a borutcában is kóstolható ízletes borokra és pálinkákra.

A megnyitó műsorát a Vivat Bacchus Énekegyüttes vidám zenei repertoárja indította, majd dr. Homoki Tamás alpolgármester a magyar válogatott mezében köszöntötte a megjelenteket. – Rendhagyó és újszerű az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál. Újszerű, mert a mindannyiunk által kedvelt borutca kívül-belül megújult. A bor, a szeretett italunk méltó társra talált a kecskeméti barackpálinkában. Most együtt ünnepeljük őket. Amikor kezünkbe vesszük a pohár pálinkát vagy pohár bort, mindig gondoljunk arra, hogy mennyi áldozatos és szenvedélyes munka eredménye is az – mondta. – A fesztivál egyben rendhagyó is. Az élet a legjobb forgatókönyv író, ez most is beigazolódott. Amikor ezt a fesztivált szervezték, még nem gondolták volna, hogy a bor és pálinka mellé egy harmadik vendég is bekopog, mégpedig a magyar futball, melyet nagy szeretettel fogadunk. Így most ünnepeljük együtt a nyár kezdetét, a jó italokat és a magyar gólokat! A mai napon tovább erősödik az az összetartozás, amit kecskemétiségnek nevezünk.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ezt követően Fritmann János borász, a Kunsági Borvidék elnöke szólt a fesztiválozókhoz. Hangsúlyozta: az ország egyik leggyümölcsösebb borai készülnek a Duna-Tisza közén, melyek a nagy presztízsű borversenyeken is kiválóan helyt állnak, a legjobbak között jegyzik őket. Mindenkit arra ösztönzött, hogy a borutcában bemutatkozó valamennyi borászat, borrégió nedűit kóstolják meg a fesztiválozók.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A megnyitó végén hirdették ki a pálinkapárbaj és a borverseny eredményét, illetve Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke átadta a Bács-Kiskun megye legjobb borai 2016 díjait.
A fesztivál Legjobb fehér bora a keceli Csanádi Szőlőbirtok Cserszegi Fűszerese, a Legjobb rozé bora a kunszállási Polyák Borászat Merlot Rose-ja, a Legjobb vörös bora a borotai Vinart Pincészet Csanád Cuvée-je lett. A nyertes pálinka címet pedig a Madarasi Pálinkafőzde Barackpálinkája nyerte el.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A Bács-Kiskun megye legjobb fehér bora díjat a soltvadkerti Frittmann Borászat Irsai Olivére, a legjobb rozé bora díjat a császártöltési Szemerey István Zweigelt Rose-ja, a legjobb vörös bora díjat a hajósi Kovács Róbert Cabernet Sauvignon-ja, a legjobb desszertbor díjat Ádám Gyula desszertbora kapta.

Megáldották a borokat, pálinkákat

A fesztivál nyitónapján felelevenítették a kecskeméti gyümölcstermelés és pálinkafőzés egyházi hagyományait is. Megemlékeztek a pálinkafőzés védőszentjére, Szent Miklósra. A Szent Miklós templomban (Barátok templomában) megáldották a pálinkafőzőket, borászokat szentmise keretében, felvonultak a pálinkarendek és borrendek a főtéren. A Nagytemplom „Barackos” Madonna oltáránál gyümölcstermesztők fohásza hangzott el a jó termésért.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK