2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Zengő-Marton Katalin építész kapta meg idén a Mende Valér-díjat

Zengő-Marton Katalin építész kapta meg idén a Mende Valér-díjat
Zsiga Ferenc  |  2022. 11. 04., 08:14

Zengő-Marton Katalin építész nyerte el idén a Mende Valér-díjat, melyet a díjat alapító dr. Farkas Gábor DLA, Ybl-díjas építész és Katkics Tamás, a kuratórium és a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke adták át 2022. október 27-én, csütörtökön a kecskeméti Agórában rendezett ünnepségen.

Melyen részt vett dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, a megyei iparkamara elnöke és Öveges László, Kecskemét főépítésze is.

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara „Építészet Hónapja" rendezvényén immár második alkalommal részesülhetett egy fiatal, pályakezdő építész a Bács-Kiskun megyében végzett, kortársai közül kiemelkedő építészi alkotói munkássága elismerését jelentő díjban.

A diploma megszerzése után ugyanis minden szakmában a fiatal pályakezdő szembesül azzal a ténnyel, hogy elhivatottságának és tehetségének bizonyítása érdekében akadályokkal teletűzdelt hosszú utat kell végig járnia. Az ismertséghez és az elismeréshez vezető út lerövidülhet akkor, ha kiemelkedő szakmai teljesítménye publicitást kap szakmán belül és kívül egyaránt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Vincze József

Nincs ez másként az alkotó, tervező építész szakterületen sem. Egy-egy jól sikerült, elismerésre méltó építészeti alkotásról a hazai gyakorlatban csak az épületről készült fotók készítőjének neve szerepel, az építészt meg sem említik. A jelesebb beruházások átadása után csak a szalagot átvágó névsort közlik, az alkotó neve csak ritkán kerül nyilvánosságra.

Ezen idézőjelbe tett „gyakorlaton" - „helyzeten" igyekszik változtatni a Mende Valér-díj.

„Ezen kívánatos folyamatot (folyamatokat) szeretném segíteni azzal, hogy díjat alapítok, melynek révén reményeim szerint a díjazottak lehetőséget és további inspirációt kapnak tehetségük kibontakoztatására" - írta két évvel ezelőtt dr. Farkas Gábor az alapítólevélben.

Az Agórában rendezett díjátadó ünnepségen adták át a Bács-Kiskun Megye Építészeti Díjait is melyet a következők kapták:

• Lepsényi Ákos DLA építész a Bajai Kerékpáros pihenőpont pavilon tervéért

• Mérő Máté építész egy kecskeméti lakóépület felújítása és bővítése tervéért

• Babinszky Tünde építész a felsőlajosi óvoda bővítése tervéért

 

Forrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK