2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Öngyilkos lett Bács-Kiskun megye leváltott főügyésze, dr. Nánási László

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 03., 08:47

Vasárnap hajnalban öngyilkosságot követett el Bács-Kiskun megye múlt év november 15-én azonnali hatállyal felmentett főügyésze, dr. Nánási László. A több portálon megjelent hírt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense annyiban megerősítette, hogy valóban volt egy haláleset, amit közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálnak. Időközben más, saját információs csatornáinkon keresztül megtudtuk, a volt megyei főügyész valóban öngyilkos lett. Értesülésünk szerint dr. Nánási László felmentését követően nem maradt az ügyészi szervezetben, hónapokkal ezelőtt a Budapest Főváros Levéltárába nyert felvételt segéd levéltárosnak és haláláig ott is dolgozott.

Ahogy korábban megírtukdr. Nánási Lászlót, Bács-Kiskun megye főügyészét, valamint dr. Dókáné dr. Pályi Krisztina főügyész-helyettest dr. Polt Péter legfőbb ügyész 2019. november 15-én, azonnali hatállyal felmentette a beosztásából.

Az ügyészség sem akkor, sem azóta nem indokolta a döntést, ám tényfeltáró riportokból annyi valószínűnek látszik: az egyik legnagyobb hazai húsipari cég, a kiskunfélegyházi székhelyű Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosának, Piero Pininek a büntetőügye buktatta el a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség két menesztett vezetőjét.

Figyelemmel az esetleges összefüggésre emlékeztetünk: arról évekkel ezelőtt mi is beszámoltunk, hogy az olasz húsguru ellen nyomozást indított a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága.

Pini, akinek több európai országban van húsüzeme, 2019. márciusáig szabadlábon védekezett, majd letartóztatták, mert társaival megpróbálták meghiúsítani a nyomozás eredményességét.

Ezt követte az alkudozás a nyomozást felügyelő megyei főügyészséggel a többszereplős, ötmilliárdos adócsalási ügyben.

Pini az eljárás során tagadta a bűnösségét, de múlt év júniusban kárenyhítésként befizetett kettőmilliárd forintot, továbbá egymillió eurót ajánlott fel a szabadlábra helyezésért, ám az üzletember továbbra is előzetesben maradt. Pini kicsit később újabb, csaknem egymilliárd forintot fizetett be a NAV számlájára.


A Bács-Kiskun megyei főügyészség a megyei főügyész és a helyettese menesztése előtti hetekben úgy indítványozta az olasz húsguru szabadlábra helyezését a bíróságnak, hogy még óvadékot sem kértek tőle.
A bíróság a főügyészség indítványának helyet adva szabadlábra helyezte az olasz üzletembert.

Valószínű, hogy a Legfőbb Ügyészségen ekkor szakadt el az a bizonyos cérna. Úgy tudjuk, a legfőbb ügyészhez berendelt megyei főügyész és helyettese abban a tudatban indultak a fővárosba, hogy csak egy komoly dorgálást kapnak.

Azt máig nem tudni, hogy a két menesztett megyei főügyészségi vezető ellen indult-e hivatalos eljárás a munkavégzésükkel kapcsolatban.
Értesülésünk szerint dr. Nánási László nem maradt az ügyészi szervezetben, hónapokkal ezelőtt a Budapest Főváros Levéltárába nyert felvételt segéd levéltárosnak és haláláig ott dolgozott.

Az ügy egy másik, ezzel csak áttételesen összefüggő szála, hogy amint dr. Polt Péter legfőbb ügyész november 15-én azonnali hatállyal felmentette a beosztásából dr. Nánási Lászlót, Bács-Kiskun megye addigi főügyészét, valamint dr. Dókáné dr. Pályi Krisztina főügyész-helyettest, a legfőbb ügyész a megyei főügyészi posztra dr. Gyugyi Csillát, a Pest Megyei Főügyészség osztályvezető ügyészét — aki korábban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen volt osztályvezető - nevezte ki.
A megyei főügyész helyettese pedig dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Járási Ügyészség vezetője lett.

Érdekes fordulat, hogy a legfőbb ügyész négy hónap után, ez év március 26-án dr. Németh Zsolt megyei főügyész-helyettesi és vezetői megbízását is visszavonta. Dr. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője ezt azzal erősítette meg: a törvény szerint a legfőbb ügyész kinevezési jogkörébe tartozó vezetői kinevezés határozatlan időre szól, és az indokolás nélkül bármikor visszavonható, akárcsak a vezetői megbízás.

Természetesen a főügyész-helyettesi poszt nem maradt betöltetlen, a májusi hivatalos közlemény szerint: Dr. Polt Péter legfőbb ügyész 2020. május 15-től dr. Piegel Zsolt megbízott. Pest megyei főügyészségi csoportvezető ügyészt kirendelte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez és egyidejűleg megbízta a büntetőjogi szakági főügyész-helyettesi feladatok ellátásával.

A legfőbb ügyész a korábbi Bács-Kiskun megyei büntetőjogi főügyész-helyettes, dr. Német Zsolt megbízását és vezető ügyészi kinevezését 2020. március 26-án visszavonta.Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják,kérhet segítséget!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés