2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban – Kiállítás-megnyitóval, koncerttel és borkóstolóval indult az évad

Illés György Cinó  |  2023. 05. 04., 07:38

Április 30-án délután öt órakor nyílt meg Szolanics Elvira fazekas népi iparművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagja, valamint alkotótársa, Nagy László kiállítása, délután hat órától a Bokros Trio adott koncertet Kovács László fazekasmester „kulturális műhelyében”, a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, amelynek udvarán a koncertet követően borkóstoló várta a résztvevőket. Deák Gábor díjnyertes nedűit másnap, május elsején is meg lehetett kóstolni ugyanitt, miközben az udvaron kézművesek bemutatója színesítette a majális forgatagát.

Pécsi Vivien, a kalocsai önkormányzat kulturális bizottsága elnökének köszöntő szavai után a nyíregyházi Szolanics Elvira és Nagy László kiállítását Imre Károly, a Bács Kiskun Vármegyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Szolanics Elvira – aki a keceli Flora Virágfesztiválhoz kapcsolódó országos fazekas-kiállításnak állandó résztvevője – megköszönve a lehetőséget felidézte, hogy amikor először hívták meg a keceli fazekas-kiállításra, megtisztelő meglepetésként élte meg, de nem érezte eléggé felkészültnek magát rá, ezért az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A következő évben újra meghívást kapott, amelynek ekkor már eleget is tett, és azóta is mindegyik Keceli Országos Fazekas Kiállításon örömmel vett részt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A megnyitót követően a Bokros Trio koncertje szórakoztatta a közönséget népzenével, illetve régizenével, tekerőlanttal, kobozzal és perui cajónnal és más ritmushangszerekkel. A zenekar vezetője Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának akadémikusa, aki nemcsak mesteri játékosa a tekerőlantnak, hanem maga is hangszerkészítő, hegedűkészítő előtanulmányok után kifejezetten erre az ősi húros hangszerre szakosodva.


A koncertet követően a kalocsai Borbarátok borversenyének nagyaranyérmese, a jelenleg egyetlen hivatalosan bejegyzett kalocsai borászat, már az induló tételeivel országszerte több neves borversenyről számos aranyéremmel hazatérő Deák Pincészet tulajdonosa, Deák Gábor várta az érdeklődőket egy borkóstolóval. Aki ezen a napon nem vett részt az alkotóház programjain, az másnap is megkóstolhatta a Deák Pincészet nedűit, amikor délelőtt tíz órától délután hatig a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület kézművesei mutatkoztak be az udvaron.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.
2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK