2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban – Kiállítás-megnyitóval, koncerttel és borkóstolóval indult az évad

Illés György Cinó  |  2023. 05. 04., 07:38

Április 30-án délután öt órakor nyílt meg Szolanics Elvira fazekas népi iparművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagja, valamint alkotótársa, Nagy László kiállítása, délután hat órától a Bokros Trio adott koncertet Kovács László fazekasmester „kulturális műhelyében”, a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, amelynek udvarán a koncertet követően borkóstoló várta a résztvevőket. Deák Gábor díjnyertes nedűit másnap, május elsején is meg lehetett kóstolni ugyanitt, miközben az udvaron kézművesek bemutatója színesítette a majális forgatagát.

Pécsi Vivien, a kalocsai önkormányzat kulturális bizottsága elnökének köszöntő szavai után a nyíregyházi Szolanics Elvira és Nagy László kiállítását Imre Károly, a Bács Kiskun Vármegyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. Szolanics Elvira – aki a keceli Flora Virágfesztiválhoz kapcsolódó országos fazekas-kiállításnak állandó résztvevője – megköszönve a lehetőséget felidézte, hogy amikor először hívták meg a keceli fazekas-kiállításra, megtisztelő meglepetésként élte meg, de nem érezte eléggé felkészültnek magát rá, ezért az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A következő évben újra meghívást kapott, amelynek ekkor már eleget is tett, és azóta is mindegyik Keceli Országos Fazekas Kiállításon örömmel vett részt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A megnyitót követően a Bokros Trio koncertje szórakoztatta a közönséget népzenével, illetve régizenével, tekerőlanttal, kobozzal és perui cajónnal és más ritmushangszerekkel. A zenekar vezetője Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának akadémikusa, aki nemcsak mesteri játékosa a tekerőlantnak, hanem maga is hangszerkészítő, hegedűkészítő előtanulmányok után kifejezetten erre az ősi húros hangszerre szakosodva.


A koncertet követően a kalocsai Borbarátok borversenyének nagyaranyérmese, a jelenleg egyetlen hivatalosan bejegyzett kalocsai borászat, már az induló tételeivel országszerte több neves borversenyről számos aranyéremmel hazatérő Deák Pincészet tulajdonosa, Deák Gábor várta az érdeklődőket egy borkóstolóval. Aki ezen a napon nem vett részt az alkotóház programjain, az másnap is megkóstolhatta a Deák Pincészet nedűit, amikor délelőtt tíz órától délután hatig a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület kézművesei mutatkoztak be az udvaron.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK