2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

300 milliós támogatást nyert el 356 civil szervezet Bács-Kiskunban

2016. 04. 12., 16:29

A Bács-Kiskun megyében bejegyzett, mintegy 3200 civil szervezet közül 1800-2000 aktív. A 2012-ben az EMMI által életre hívott Civil Információs Centrum Bács-Kiskun megyei központja a megye közepén, Kiskőrösön működik a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület által, amely szervezetnek már Kecskeméten és Bácsalmáson is működik saját irodája – számolt be Szedmák Tamás a szervezet elnöke hétfőn Kiskőrösön.

A Főnix Egyesület látta vendégül Kiskőrösön hétfőn délután Fülöp Attilát az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát, aki beszámolt róla, hogy Bács-Kiskun megyében az országban talán a legjelentősebb civil élet zajlik, hiszen az EMMI felhívására közel 1000 pályázatot készítettek a megyei szervezetek, amelyből 356 nyertest kiértesítése a napokban zajlik.

Az eseményen részt vett Domonyi László Kiskőrös polgármestere is, aki elmondta, hogy amíg korábban a települési önkormányzatok lehetőségeik alapján adtak, vagy nem adtak támogatást a helyi civileknek, 2012-óta már a minisztérium vállalta magára ezt a feladatot. A változás kapcsán a kiskőrösi polgármester elmondta, hogy a helyzet megfordult, hiszen korábban az önkormányzat támogatta a helyi civil szervezeteket, jelenleg viszont a helyi civil szervezetek lépnek fel támogatólag a város életében számos rendezvény esetében.


Forrás: Bácsmegye.hu

Újhidi Tibor a kecskeméti Városi Civil Kerekasztal elnöke beszámolt róla, hogy kifejezetten nagyra értékeli azt a változást a civil szervezetek életében, ami például Kecskeméten zajlik. Beszámolt róla, hogy a kecskeméti önkormányzat bizottságai mellett mára számos esetben civil munkacsoportok működnek, akiknek a javaslatait szinte minden esetben figyelembe veszi az adott önkormányzati bizottság a munkája során. Mint elmondta ezt nem lehet pénzzel megfizetni. További sikerként számolt be róla, hogy most már a civil szervezetek igénybe vehetnek közfoglalkoztatottakat a tevékenységük érdekében, csakúgy, mint az iskolai 50 órás önkéntes munka során is. Bár ez utóbbiról elmondta, hogy azért az önkéntességgel még vannak gondok, de reményét fejezte ki, hogy az aktívabb önkéntesekből kerülnek majd ki a jövő aktív civiljei is.


Forrás: Bácsmegye.hu

Szedmák Tamás végül elmondta, hogy Bács-Kiskun megyében csak a pályázatok alapján arról tud beszámolni, hogy a több, mint 30 százalékkal nőtt a megyei civil szervezetek aktivitása, amely aktivitást segíti a megyei Főnix Egyesületük például havi hírlevelekkel, irodai háttér kialakítással. Elmondta végül, hogy szervezetük határon túli szervezettel is bővült, így együttműködnek vajdaságban lévő magyar tagokat számláló civil szervezetekkel.

A Bácsmegye.hu kérdésére Szedmák Tamás elmondta a Civil Információs Centrum forrásai felett döntő személyeket is a megyei civil szervezetek jelölik, amely nemrégen lezajló szavazás során a legnagyobb érdeklődést a Bács-Kiskun megyei szervezetek tanúsították.

Forrás: Bácsmegye.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK