2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön átadták a Baptista Sorsfordító Szolgáltató Központ élelmiszer-feldolgozó üzemét - Lakhatást, közmunkát, jövedelmet biztosítanak a rászorulóknak

Kiskőrösön átadták a Baptista Sorsfordító Szolgáltató Központ élelmiszer-feldolgozó üzemét - Lakhatást, közmunkát, jövedelmet biztosítanak a rászorulóknak
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 02., 14:28

Az elért eredmények, a korszerű eszközök, a példás rend, a patika tisztaság láttán csak az elismerés hangján lehet szólni a Kiskőrösön a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonában lévő, a Seres Sámuel utcai ingatlanon, a Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézménye közelében kialakított savanyító, zöldség - és élelmiszer-feldolgozó üzemről. Az elmúlt évek során több lépcsőben kialakított, immár végleges formáját mutató üzemet az egyházon belül önálló jogi személyként működő Sorsfordító Szolgáltató Központ alakította ki, és kilátástalan helyzetben lévő, hajléktalan személyek felkarolásával működteti.

Az avató ünnepségre Kiskőrösre érkezett Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára, a szaktárca több közfoglalkoztatásért felelős vezető munkatársa, Kollár Péter, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztály vezetője, a Kiskőrösi Járási Hivatal kormánytisztviselői, Mészáros Kornél, a Magyar Baptista Egyház főtitkára, akiket Hajdú Julianna, a Sorsfordító Szolgáltató Központ vezetője, Mészáros Ferencné irodavezető és Opauszki György, a Központ igazgatótanácsának tagja fogadott.

Az ünnepséget megelőző, majd az azt követő helyszíni bejárás alkalmával Opauszki György és Mészáros Istvánné irodavezető elmondta:

A Sorsfordító Szolgáltató Központ a hajléktalan mintaprogram kertében a hajléktalanoknak lakhatást, munkát, szociális hálót, és akinek erre igénye van, egyházi lelki közösséget biztosít. Lehet, hogy a rendszerben nincs is vallási meggyűződéssel érkező személy, tehát mindenki előtt nyitva áll a lehetőség.”

A kiskőrösiek elsőként a Szeretetszolgálat szociális ellátórendszerében lévő fővárosi hajléktalanokat szólították meg, felkínálva nekik a vidékre költözés, a mezőgazdaságban végzett munka lehetőségét. Az első hajléktalanok, rászorulók így kerültek Kiskőrösre. Ám azóta már elsősorban a megyében és a város környékén élő, kilátástalan helyzetben lévő emberek alkotják a jelenleg mintegy 30-35 fő közötti létszámot. Közülük többeknek a Magyarországi Baptista Egyház tulajdonában lévő ingatlanokban, Sorsok házában biztosítanak lakhatást.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Sorsfordító Szolgáltató Központ Kiskőrösön, a Masina dűlőben évekkel ezelőtt egy mezőgazdasági programot indított, és immár 2,2 hektárnyi fóliasátorban például paprikát, paradicsomot, uborkát, ezen kívül szabadföldön burgonyát, káposztát, sárgarépát, karalábét, tököt termelnek, de méhészkednek is. Elsősorban olyan zöldségféléket termesztenek, melyeket a Magyarországi Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézmény konyhája alapanyagként tud felhasználni. A kitűnő alapanyagokból elkészült étel a szociális étkeztetésben, idősotthonban, és a közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak számára biztosítja a minden napi meleg ételt. A konyha mintegy évi 120 ezer adag ételt készít, az ezen felüli alapanyag mennyiség, készáru a Sorsfordító Szolgáltató Központ fenntartásában lévő, 9 településen működő intézményekbe adományként kerül.  Húsért sem kell a szomszédba menni, ugyanis a feldolgozó üzem melletti sertéstelepen szép számban nevelik a hússertések, így a savanyító üzemben keletkező és a növénytermesztéssel járó melléktermékek közvetlenül itt hasznosulnak.

Mivel évről évre nagy mennyiségű áru keletkezik, ezért építettek egy hűtőházat és a most végleges formáját mutató savanyító, illetve zöldség- és élelmiszer-feldolgozó üzemet.

Ezek az emberek nap, mint nap láthatják kezük munkájának eredményét, megtapasztalhatják, hogy a közfoglalkoztatás, a munka mennyire értékteremtő tevékenység. Ezáltal például a szenvedélybetegségükből, függőségükből való kigyógyulás folyamata is gyorsabb. A Kiskőrös mellett Kiskunhalason, Baján működő intézményekben tojótelep is van, mintegy ezer tyúkot tartanak, melyhez egy tojáscsomagoló üzem tartozik. A tojás egy része a már említett konyhára, míg másik része a Baján működő tésztaüzemben kerül felhasználásra. Itt a közfoglalkoztatottak száraztésztát állítanak elő. A fennmaradó tojásmennyiség pedig ugyancsak adományként kerül szétosztásra.

A tojótelephez tartozó ingatlanon mintegy ötezer tőből álló levendulaültetvény telepítésére is sor került. A megtermelt levendula egy részét megszárítják, különböző formában hasznosítják. A termékpaletta egy részét a Központ előadótermének előterébe állították ki.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A munkaügyi osztály támogatásával képzésre is lehetőség van, legnagyobb siker, ha az egykor kilátástalan sorsú emberek a nyílt munkaerőpiacon tudnak elhelyezkedni.

Nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős vezetőivel, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával, a Kiskőrösi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársaival. A felsoroltak a mai ünnepségen gyakorlatilag a legmagasabb szinten képviselik hivatalukat – adott tájékoztatást Opauszki György és Mészáros Istvánné.

Az ünnepséget megnyitó Opauszki György köszöntőbeszédében gyakorlatilag a portálunknak előzőleg elmondottakat összegezte úgy, hogy az egyes helyszíneket és tevékenységeket egy diasor is mutatta.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Réthy Pál,
a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára egyebek mellett elmondta: a hajléktalan, kilátástalan helyzetben élő, gyakran középkorú emberek maguktól nagyon nehezen találnak kiutat. Komoly problémát jelent, hogy munkavállalási lehetőségeiket erősen leszűkíti az alacsony iskolai végzettség. Ezen társadalmi réteg foglalkoztatásának elősegítésére a Belügyminisztérium a fővárosban megvalósuló, Munkával a munka világába című program alapján 2015-től hajléktalan mintaprogramot is indított. Ebben a főváros és megyék közfoglalkoztatói vettek részt, több mint 600 fő foglalkoztatott bevonásával és egy-egy milliárd forint keretösszeg felhasználásával. A program mentális biztonságot, stabil jövedelmet, megfizethető, elfogadható minőségű lakhatást biztosít az abban résztvevőknek. A projekt 2021-ben is tovább folytatódott, tavaly a főváros és 16 megye 41 közfoglalkoztatottja indított mintaprogramot, közel 700 fő hajléktalan bevonásával, az idén induló országos programban 648 közfoglalkoztatott vesz részt, amelyet a Belügyminisztérium összesen 1,5 milliárd forinttal támogat… Kiskőrösön, Kiskunhalason és Baján is újszerű tevékenységek jelentek meg, amelyek eredményeit bárki láthatja a bejáratban összeállított kis termékbemutatóból – mondta a helyettes államtitkár, aki végezetül megköszönte a jelenlévőknek azt a nem mindennapi, kitartó munkát, amit ezekért az emberekért tesznek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mészáros Kornél
lelkész, aMagyar Baptista Egyház főtitkára bibliai példán keresztül mutatta be, hogy egy olyan szervezett csapat, amelyik tudja, hogy kinek mi a feladata, eredményes munkát tud végezni.

Ebben az intézményben, ahol most vagyunk, sok idős ember él, akik az életükben már rengeteget dolgoztak, de vannak életerős emberek, akik dolgozhatnának, de nincs kedvük hozzá, nincsenek motivációik, úgy érzik, „minek csináljam?” Ha valaki meglátogatja azokat a fóliasátrakat, amikről itt beszéltek, jó látni, hogy a képekről olyan munka tárul elénk, ami sok ember erőfeszítéséből fakad… Nagyon fontos példa, hogy mit adunk tovább, és azok a családok, akik bekapcsolódnak ezekbe a programokba, már a következő generációknak is azt a képet mutatják: érdemes dolgozni, és az elvégzett munkának van eredménye, van áldása. Azért tegyük hozzá, hogy emberé a munka, és Istené az áldás. Mi elvégezzük amit tudunk, de vannak kockázatok a munkánkban. A mi részünket nekünk kell elvégezni, hogy ne alvás, szunnyadás legyen, hanem eredményes munka.”– mondta egyebek mellett a lelkipásztor.


Font Sándor
országgyűlési képviselőutalva a vasárnapi református gyülekezeti ház avató ünnepségére mondta:

Azt gondolom, hogy amit ott elmondtam, az még inkább igaz ige itt „Aki keres az talál, aki kér, annak adatik, és a zörgetőknek megnyittatik!”  Mert itt mindhárom megtörtént, rendíthetetlen az a munka, amit itt végeznek. A magyarországi egyházak egyre több szociális területet, munkát vállalnak át az államtól, és itt Kiskőrösön a Magyarországi Baptista Egyház egy olyan mintaprojektre vállalkozott, ami példa értékű. …Egy állami forint támogatásnak ilyen szorzó hatású hasznosulását még sehol nem láttam, szociális intézményi területen. Remélem, ez egy olyan mintaprojekt, amire egész nagy rendszereket lehet alapozni, látva, hogy így is lehet csinálni! Aki végignézte a bemutatott diákat, és nem tudná, hogy itt vagyunk egy egyházi intézményben, a szociális ellátás területén, ők az gondolnák, hogy ma Magyarország egyik vezető zöldségtermesztőjének a bemutató ünnepségén járunk. Itt érteni kell a növénytermesztéshez, az állattenyésztéshez, az alkalmazottakkal való bánásmódhoz, a fluktuációhoz, ami az itt dolgozókat is keményen érinti, mert ha végre megtanítanak valakit valamire, azt a szabadpiac rögtön felszippantja…Azok a megmentett emberek, akik a hajléktalanságból piaci munkaerővé válnak - annál nagyobb siker itt nincs. Gratulálok ehhez az emberfeletti munkához, ehhez kell ez a miliő, a kereszt a falon, ez a háttér. Én leszek az Önök legnagyobb támogatója a jövőben is!”  – ígérte Font Sándor.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Az ünnepség az élelmiszer-előállító üzem avatószalagjának átvágásával, majd az üzemterület bejárásával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés