2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődés kísérte az Alzheimer Világnap kiskőrösi rendezvényét

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 29., 16:56

Az Alzheimer Világnap rendezvénysorozat csúcspontját jelentő, Dr. Markó Gábor neurológus szeptember 22-én, pénteken 17 órakor kezdődő előadására zsúfolásig megtelt a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Ház színházterme. Az Alzheimer Világnaphoz csatlakozott a kiskőrösi Szenior Örömtánc Csoport, így az előadást a táncosok is figyelemmel kísérték, majd annak végén egy össznépi táncra hívtak mindenkit a Petőfi térre. A nagy érdeklődés minden szónál beszédesebben igazolta: az agyi funkciók beszűküléséhez, a magatartás megváltozásához, végül a szigorúan monoton, folyamatos progresszió következtében biológiai leépüléshez, az önellátásra való teljes képtelenséghez vezető rettegett betegség nagyon sokakat érint, vagy érdekel. A kiemelt figyelemhez hozzájárulhat az a súlyos megállapítás, hogy a betegség nem gyógyítható. Gyógyszeres tüneti kezeléssel viszont a funkcionális kapacitás megőrzése és a kórházi kezelés szükségessége késleltethető.

Mielőtt az előadás elkezdődött, az érdeklődők16 órakor közös sétát tettek a Petőfi tér szolidaritás ösvényén a demenciával élőkért, majd 16:30-kor a Demencia megjelenítése a művészetekben című pályaművek kiállítását nyitották meg.

Elismerés illeti Szabadi-Maglódi Kittit, a művelődési ház vezetőjét és munkatársait, amiért jó érzékkel fontosnak érezték, hogy a közszájon forgó, de mégis oly kevéssé ismert betegségről, a demenciáról, az időskori elbutulás leggyakoribb okaként ismert Alzheimer –kórról hasznos és hiteles információk jussanak el a lakosság minél szélesebb rétegeihez.


A figyelemfelhívásnak, mozgósításnak fontos része volt, hogy még a nyár elején pályázatot hirdettek a témában, amelyre számos alkotás, több vers, novella, grafika, festmény, fotó, videó és a paverpol (textilszobrászat) technikával készített alkotás született. Ezeket a színházterem bal oldalán kihelyezett állványsoron tekinthette meg a közönség.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A magas részvétel vélhetően nem csak a témának, hanem annak előadójának is szólt, ugyanis Dr. Markó Gábor, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház adjunktusa, neurológus, gyermekneurológus szakorvos Kiskőrösről származik, a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett. A szakorvos a közösségi médiában is jelen van, létrehozta a Lássa neurológus Youtube csatornát, ahol a medicina mellett a filmek iránti rajongásának hódol. Írással is foglalkozik, a témában Kiskőrösön meghirdetett irodalmi pályázaton is indult, második novellás kötete van előkészítés alatt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A mintegy egy órás, Demencia a hétköznapokban és a művészetekben című, fotókkal, ábrákkal, grafikonokkal, a popkultúra népszerű személyiségeivel izgalmassá tett előadást terjedelmi okok miatt nehéz lenne visszaadni, ezért az olvasók figyelmébe ajánljuk Dr. Markó Gábor és Dr. Csupor Dezső, a szegedi Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője által útjára indított Kozílium című podcastot, ami mindennapos, köztük ezekkel az egészségügyi problémákkal is foglalkozik.

Mint az előadásból kiviláglott, az Alzheimer Világnap globális kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők drasztikusan növekvő számára és a betegség stigmatizációjára. Ugyanis felismerték, össztársadalmi szinten kell eljuttatni azt az üzenetet: nagyon fontos a demencia korai felismerése és a korai diagnózis. Egészséges életmóddal nagy eséllyel előzhető meg az idősebb korban kialakuló demencia, de nem elhanyagolható a társadalom érzékenyítése a demencia, illetve a demenciával élők elfogadására.

A demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése is cél,

hiszen ez a betegség az öregedés szükségszerű következménye, ha demensek leszünk, azon nem lehet segíteni, a memóriazavar az öregedés folyamatának velejárója.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a kitűzött cél Kiskőrösön megvalósult, a résztvevők elmondása szerint a rendezvény egyes epizódjain túl a sok hasznos információt, tanácsot tartalmazó előadás is mély nyomot hagyott bennük.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK