2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

12 éves lányt adtak el 35 ezer forintért

2015. 12. 03., 21:49

Nem csak a televízióban létezik emberkereskedelem. Napjainkban egyre többen válnak áldozattá. Egy felmérés szerint világviszonylatban 27 millió ember él kiszolgáltatva, rabszolgasorsban – hangzott el tegnap azon a konferencián, amit a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezett.

Emberkereskedelemről, embercsempészetről, modernkori rabszolgaságról, csicskáztatásról, illegális foglalkoztatásról legtöbbször csak a híradásokból értesülünk. Pedig ezek olyan valós problémák, melyekre fel kell hívni a társadalom, elsősorban a gyerekek figyelmét. Szeretteink védelme napjaikban egyre fontosabbá válik – hangsúlyozta bevezetőjében Mahlaj Róbert rendőr őrnagy, a félegyházi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője azon a tanácskozáson, amit a helyi és környékbeli segítőknek, szociális ágazatban, oktatási területen dolgozó szakembereknek tartottak a városháza dísztermében.

Mint mondta, komoly társadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy ezt a látens problémát kezelni tudják. Példaként említett több olyan esetet is, melyek a közelmúltban Félegyházán vagy annak környékén történtek. Így beszámolt arról, hogy három hete egy 12 éves lányt kerestek és találtak meg egy környékbeli faluban, akit 35 ezer forintért adtak el egy 70 év körüli férfinak. Néhány hónapja pedig egy elrabolt kétéves kisgyermeket hoztak haza édesanyjához Hatvanból.


Forrás: Baon

– Az elkövetők agyafúrt módszerekkel, kecsegtető, ám megtévesztő ajánlatokkal hálózzák be az áldozatokat. A lányoknak jól fizető külföldi munkát ajánlanak, akik hostesnek, bébiszitternek vagy pincérnek utaznak külföldre. Csak a helyszínen szembesülnek azzal, hogy valójában prostitúcióra kényszerítik őket. Ha nem vállalják, akkor megverik, megzsarolják őket. Tízezrével dolgoznak magyar nők és lányok prostituáltként külföldön, akiket naponta 14-16 órát is dolgoztatnak, 25-30 férfi kiszolgálására kényszerítenek – mondta előadásában Fogl Ferenc rendőr törzszászlós, a megyei rendőr-főkapitányság referense.

Arról is beszámolt, hogy a legdinamikusabban fejlődő ágazat a szervkereskedelem. Több tízezer szerv cserél gazdát évente, de a legfájdalmasabb tény, hogy egyre több gyermek válik emberkereskedők áldozatává. Mivel a gyerekeknek korlátozott a veszélyérzete, nagyon fontos ezekre a veszélyekre időben felhívni a figyelmüket. A szakember beszélt a internet, a közösségi oldalak veszélyeiről is, ahol észrevétlenül nagyon fontos információkat szedhetnek ki a gyerekekből, melyek alapján könnyedén rájuk találnak. A gyerekeket prostitúcióra, munkára, bérkoldulásra kényszerítik, legrosszabb esetben pedig szervdonornak használják.

– Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindez velünk, családtagjainkkal nem történhet meg. Amíg nem érezzük, hogy mi is személyesen érintettek lehetünk, addig ezek csak adatok számunkra. Pedig csak közösen előzhetjük meg a bajt – mondta zárszavában Fogl Ferenc.

Aranyanyu az emberkereskedelem ellen

Toszeczky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni koordinátora a közelmúltban vehette át az Aranyanyu-díjat, amire épp egy emberkereskedőktől megmentett áldozat ajánlotta. Renáta a félegyházi konferencia második előadójaként arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre növekvő szegénység miatt nagyon sok fiatalnak kilátástalan a helyzete, nincs jövőképe.

A mélyszegénységben és az állami gondozásban élő fiatalok a legveszélyeztetettebbek. A sivár életkörülmények, az ingerszegény környezet, a rendezetlen családi háttér, az iskolázatlanság és a kilátástalanság miatt könnyen válnak áldozattá. A problémát súlyosbítja, hogy az áldozatok legtöbbször szégyellik magukat, amiatt, hogy megalázó helyzetbe kerültek. Ezért nem mernek segítséget kérni, illetve nem tudják, hogy van segítség.

Az áldozattá válás megakadályozásában ezért nagyon fontos a jelzőrendszer működtetése, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, iskolák, rendőrség, civil szervezetek, hajléktalanszállók együttműködése – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>