2024. 04. 23. kedd
Béla
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárult a Természetvédelmi Őrszolgálat fejlesztése projekt – Új terepjárók segítik az őrszolgálatot

Lezárult a Természetvédelmi Őrszolgálat fejlesztése projekt – Új terepjárók segítik az őrszolgálatot
2022. 05. 14., 14:14

Lezárult a Természetvédelmi Őrszolgálat fejlesztését célzó projekt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál. A fejlesztés 155,22 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósult meg. A pályázat keretében megvalósult az Igazgatóság működési területén a természetvédelmi őrzés és területi jelenlét hatékonyságának javítása, az őrszolgálat terepi mobilitásának és eszközeinek fejlesztése.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a KEHOP-4.2.0-15-2016-00009 azonosítószámú, „A természetvédelmi őrzés, területi jelenlét és a társadalmi kapcsolatok hatékonyságának javítása a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának infrastrukturális fejlesztésével” című projekt megvalósítására 2016-ban nyert pályázatot.

A szerződés a Széchenyi 2020, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszerében a KEHOP-4.2.0 kódszámú, az „Természetvédelmi Őrszolgálat és monitorozó rendszer fejlesztése” tárgyú felhívás keretében kötődött.

A 2016.08.01. ÉS 2022.03.31. KÖZÖTT MEGVALÓSÍTOTT PROJEKT LEGFŐBB CÉLJA A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRSZOLGÁLAT JELENLÉTÉNEK ERŐSÍTSE A DUNA-TISZA KÖZÉN, VALAMINT A HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK EREDMÉNYESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA A KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.

A projekt keretén belül megvalósult két tájegységi iroda kialakítása. A Homokhátság Tájegység regionális központját Izsákon hozták létre, míg a Tiszamenti Tájegység őrszolgálati központját a Kiskunfélegyházától 15 km-re található Péteri-tó Madárrezervátum Természetvédelmi Terület mellett, egy felújított egykori iskolaépületben alakították ki.

Informatikai eszközök beszerzésével lehetővé vált a valós idejű információáramlás az Igazgatóság őrszolgálati irodáiban és a központban vagy éppen a terepen dolgozó munkatársak között. A monitorozó tevékenységhez kapcsolódó adatfeldolgozás is jelentősen javult a fejlesztések révén.

A projekt során beszerzett őrszolgálati gépjárműveknek köszönhetően nőtt a természetvédelmi őrzés és a természetvédelmi vagyonkezelésben való részvétel hatékonysága.

A monitorozó eszközök beszerzése hozzájárult az Igazgatóság működési területén előforduló védett és közösségi jelentőségű fajok természetvédelmi helyzetének a korábbinál sokkal pontosabb megítéléséhez, növekedett a térinformatikai adatok mennyisége, javultak a dokumentálás mennyiségi és minőségi mutatói.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK