2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A laktanyában 2800 embert akarnak elhelyezni

Illés György Cinó  |  2016. 05. 18., 09:45

Sem menekülttábor, sem kiképzőközpont, sem határőrlaktanya, ehelyett munkáslakótelep lehet a Foktői úti laktanyában – derült ki a Szőlőkközi Sportcentrumban tartott lakossági fórumon dr. Bálint József polgármester által elmondottakból. Az erőműépítők idetelepítését a tervezett Duna-híd teszi lehetővé. Emellett más közelgő fejlesztésekről is beszélt a polgármester.

A Fotkői úti laktanya kormányzati használatbavételéről már többször is beszélt dr. Bálint József polgármester, konkrétumok említése nélkül. A belváros forgalmi rendjének változásairól tartott fórumon, valamint a Csilás-parkban jelenleg már kivitelezés alatt álló, lényegében elkészült honvédségi emlékmű létesítéséről szóló vita során is említette a polgármester, hogy a honvédségi területekre nem számíthat a város, mert a kormányzatnak tervei vannak a használatbavételükre. Az emlékmű átadására egyébként most hétvégén fog sor kerülni.

Akkor azonban részleteket nem közölt, mondván, megvárja vele a hivatalos döntést és az arról szóló értesítést. Úgy látszik, ez idő közben megtörtént, mert pénteken a Szőlőkközi Sportcentrumban tartott lakossági fórumon – a 4-5. számú választói körzetek lakói számára Katus Attila és Lakatos János által meghirdetett fórumon – már tényként közölte a betelepítés szándékát Bálint József.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Paks II és a híd a feltétele

Az elmondottakból kiderült: a laktanya felújítását és betelepítését a Paks II. projekt megvalósításához szükséges munkaerő elhelyezésére szánják. Ott 2800 főt kívánnak letelepíteni. Erre azonban csak akkor lesz lehetőség, ha megépül a Kalocsa-Paks Duna-híd, a szállítás költség- és időigénye a híd hiányában már ésszerűtlenné tenné a betelepítést – mutatott rá a polgármester.

Erről már megszületett a döntés felsőbb szinteken, a legutóbbi hír szerint az építés csúszhat, ugyanis a korábbi 2018-as időpont helyett most legkésőbb 2020-as átadásról beszéltek. Bálint József ugyanakkor optimista hangot ütött meg, és reményét fejezte ki hogy a híd 2018 végére, vagy 2019 elejére elkészülhet. Hozzátette: a vasúti kapcsolat létesítéséről letett a kormányzat, egyrészt a túl magas költségek, másrészt a túlparti hálózathoz való csatlakozás megoldatlansága miatt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

„Kánaán”

Ez hozhatja el a „Kánaánt”, ez ad lehetőséget, hogy Kalocsa kitörjön, fejlődésnek induljon, munkahelyek teremtődjenek – mondta a polgármester.

Szólt emellett az előző napi testületi ülésen született döntésről, amelynek értelmében a Damjanich utca 7. szám alatt vízi sport szabadidőközpont létesülhet pályázati forrásból, amelynek közel ötvenmilliárdos keretéből Kalocsa ötvenmillióra pályázhat, valamint arról is tájékoztatott, hogy a Kajak-kenu Szövetség által a Meszesi Duna-parton, előreláthatólag az egykori kenyérgyári üdülőben vízitúraközpont létesül. Ezekről korábban már tájékoztattuk olvasóinkat.

A szóban forgó lakossági fórumon a polgármester más fontos témát is érintett, a megjelent illetékesekkel együtt pedig számos lakossági kérdésre is válaszoltak – ezekről külön cikkben számolunk be hamarosan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 2 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (2 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
kisbéta
2016-05-27 11:22:33
A nyugdíjasok mentek el a fórumra, mert a fiatalok nem hisznek nekik , ill nem érdekli őket , h miket hazudnak össze. Még hogy Kánaán !!!!! Ebből a nyomorult helyzetből nem Kánaán jön azonnal. Már az is jó , ha kicsit jobb lesz a helyzet. De hol van az még.....
Lufi
2016-05-22 19:29:33
Egy ujabb hazugság!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK