2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bemutatkozik: Kerpács Rezső, az LMP jelöltje – Kell a híd, de Paks 2 nélkül, még fontosabb a klímaválság hatásainak kivédése

Illés György Cinó  |  2018. 03. 31., 17:47

Kerpács Rezső 34 éves kalocsai lakos, küzdősporti klubvezető, roma származását büszkén vállaló filozófus, vallástörténész, aki 4 éve végzett a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. 2013-ban került Kalocsára, ahová a brazil jiu jitsu ötféle övfokozata közül a harmadikkal, lila övvel e küzdősport helyi klubjának az instruktoraként tevékenykedik. A Tolna megyei Dombóváron született, Nagykónyiban nevelkedett. Később a lakóhelyéhez közeli Tamásiba érkezett egy aikido mester, hogy ott kezdjen oktatni. Ekkoriban, 2007. és 2009. között Angliában élt, majd hazaköltözött és megkereste ezt a mestert, hogy tanuljon tőle. Későbbi élete során ez a lépése meghatározóvá vált mind mostanáig – derült ki az LMP képviselőjelöltjének rövid bemutatkozásából.

(Fizetett politikai hirdetés)

– Megkerestem a mestert Tamásiban, mert gyerekkorom óta érdekeltek a küzdősportok és harcművészetek. Ebben az időben kezdte el az aikido mellett a földharcra épülő, a birkózásra, dzsúdóra hasonlító brazil jiu jitsu elemeit is tanítani, először csak másodlagosan, az aikido mellett, később már elkülönülten is.
2011-ben klubunk korosztályos világbajnokságot rendezhetett az akkori nemzetközi birkózószövetség, a FILA égisze alatt, junior, kadet és veterán korcsoportokban, és én ott fölfigyeltem egy orosz és angol tolmácsként dolgozó, rendkívül csinos nőre, bár akkor nem is gondoltam hogy ezen a hirtelen rajongáson túl lesz belőle valami.

Aztán ugyanez a szervezet Kecskeméten rendezett egy felnőtt Európa-bajnokságot, ahová Kerpács Rezsőt transzfermenedzserként hívták meg, hogy koordinálja, megszervezze, biztosítsa a versenyzők utaztatását a reptérről a Kecskemétre, a szállodából a verseny helyszínére és vissza.


Forrás: KALOhírek

– És nagy csodálatomra ezt a gyönyörű nőt is meghívták tolmácsnak. Ott többször tudtunk beszélgetni, egyszer összeszedve a bátorságomat vacsorázni is meghívtam. Ott derült ki, hogy ő is Tolna megyei, Ozoráról származik, de már jóval előttem is Kalocsán élt, ahol akkor angol nyelvtanárként dolgozott, a Dózsában kapott állást. Néhány hónappal később újra találkoztunk, ekkor komolyabbra kezdtek fordulni a dolgok.

Azt szoktam mondani, hogy én ide szerelmesedtem, Kalocsára.
Szerelmét fél éves késéssel követve érkezett Kalocsára, hogy itt kezdjenek közös életet, de a sporttal sem szeretett volna felhagyni. Ezért kereste a lehetőséget, de akkor itt ilyen nem volt, ezért úgy gondolta, hogy saját klubot alapít. A Kalocsai Brazil Jiujitsu Klubban jelenleg 16-20 fős csapatot instruál, Csámpár János vezető mester útmutatásával és felügyelete alatt.

Kerpács Rezső több mint nyolc éve űzi ezt a sportágat, abból immár öt éve Kalocsán. Saját maga kétszeres magyar bajnoki ezüstérmes, és budapesti open versenyen kétszeres nemzetközi harmadik helyezést is szerzett. Tanítványai 2017-ben – 9 gyermek – összesen 25 dobogós helyezést szereztek, három versenyen, két országos és egy nemzetközi versenyen.

Ez a klub adja a megélhetését?

– Dehogyis, ebből nem lehet megélni, csak belső indíttatásból lehet csinálni. A bevételeink éppen csak fedezik a terembérletet, szőnyegbérletet, más kiadásokat. Egy éve a LMP hivatásos megyei hálózatépítője vagyok, megbízási szerződéssel. A párttól ezért tiszteletdíjat kapok – mondta kérdésemre Kerpács Rezső, akit a politikához is a sport vezetett el. Klubvezetőként ugyanis, de az élet más területein is azt tapasztalta, hogy folyton falakba ütközünk – ahogyan fogalmazott. Ezt elégelte meg, és

ÚGY LÁTTA, HOGY AZ INTÉZMÉNYESÍTETT POLITIKÁBAN VALÓ RÉSZVÉTELEN KÍVÜL NINCS MÁS LEHETŐSÉG, HOGY EZEN A RENDSZEREN VÁLTOZTATNI TUDJUNK.

– A politikai palettán körbenézve olyan pártot kerestem, amelynek nézetei az én elveimmel korrelálnak. Nem nagyon találtam mást, mint a Lehet Más a Politikát. Ezért a honlapjukon keresztül 2016 májusában jelentkeztem a pártba. Novemberben lettem hivatalosan a párt tagja, 2017 februárjában pedig megyei elnökké választott a párt megyei közgyűlése.
Később, ’17 májusában jelentkeztem hálózatépítő munkára, már csak azért is, mert láttam, hogy rengeteg átfedés van az elnöki és a hálózat építő munka közt, kényelmesebb volt fölvállalni a feladatokat, mint elnökként felügyelni egy hálózatépítő munkáját.


Forrás: KALOhírek


Kerpács Rezsó az LMP programjáról 

Miután személyéről, életéről mindezt megtudtuk, beszélgetésünk pártja programjára terelődött, amelynek részletesebb ismertetésére szerdán külön  sajtótájékoztatót is tartott, abból is kiemelten azokra a pontokra, amelyek az itt élőket jobban érintik.
Ezek közül az LMP jelöltje első helyen a Paks 2 beruházást markánsan ellenző álláspontjukat nevesítette, de rögtön utána a klimatikus változások elleni védekezés fontosságát említette. 
Ez utóbbi területen főképp a Duna-Tisza közi homokhátság elsivatagosodásának folyamatához való alkalmazkodás szükségességét. Álláspontját – előbb Pakssal kapcsolatban – így részletezte.
– Amint lehetőség lesz rá, a bővítést le kell állítani – fejtette ki munkatárunk kérdésére Kerpács Rezső. – A párt jogászai szerint erre van lehetőség, mivel semmi titkos záradék nincs,amelyik alapján ne lehetne fölmondani a szerződést, és az így fölszabaduló forrásokat más energetikai célokra, megújuló energiák felhasználásának előmozdítására fordítanánk. Szerencsére az átállás bázisát adó alaperőmű kérdése a Paks 1 által még húsz évre megoldott, hiszen a meglévő erőmű 2037-ig működhet. Ez elegendő időt ad, hogy alternatív megoldást találjunk, és kidolgozzuk ennek a váltásnak a szakmai és pénzügyi hátterét.

KERPÁCS SIETVE TETTE HOZZÁ, HOGY MINDEZ AZ ÚJ DUNA-HÍD MEGÉPÍTÉSÉT NEM ÉRINTI, AZT A BERUHÁZÁST TÁMOGATJÁK ÉS ÉRDEKELTEK BENNE, ÁM AZT NEM KÖTHETIK EGY ERŐMŰÉPÍTÉSHEZ.

Az LMP jelöltje úgy vélte, a térségben élőknek az erőmű-beruházáshoz fűzött reményeit, amelyek szerint az építés és az üzemeltetés során is jelentős a munkaerőigény, nem kellene föladni Paks 2 nélkül sem. – A megújuló energiákba fektetett pénz és energia ugyanúgy képes munkát adni az embereknek, sokkal hosszabb távon, mint az erőműépítés. A szigetelési programokba, technológiai fejlesztésekbe alvállalkozóként be lehet kapcsolódni. Ugyanakkor nincs semmiféle garancia arra, hogy ebbe a beruházásba a magyar vállalkozók, kisvállalkozók be tudnak szállni. Sokkal inkább a megújuló energiák kiaknázását célzó fejlesztésekbe, legyen az a Nap, a szél vagy a víz energiája, esetleg biomassza erőművek, vagy a passzív lehetőségek, így az energiatakarékosságot előmozdító beruházások.

MÁSIK NAGY PROBLÉMÁNAK A TRANSZPARENCIA TELJES HIÁNYÁT TARTJA AZ LMP. VÉLEMÉNYÜK SZERINT A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ, HOGY A SZAKMA SZÁMÁRA SEM ÁTLÁTHATÓ A BERUHÁZÁS.

– Keményebb dió a sivatagosodás kérdése. Ez ugyanis egy hosszú, jelenleg is zajló folyamat, amelynek kimenetele még nem ismert, a szakemberek között sincs egyetértés. Hallottam olyan véleményt is, hogy betelepítet növényfajokkal meg lehet állítani az elsivatagosodást, de olyannal is beszéltem, aki szerint teljesen új mezőgazdaság kialakítására kell átállnunk. Az biztos, hogy ezzel a feladattal meg kell birkóznunk belátható időn belül, de kidolgozott, kész, és biztos megoldásaink sajnos nincsenek. Ezért erre, ezek kidolgozására kell fordítanunk a pénzügyi és szellemi erőforrásainkat.


Forrás: KALOhírek


VÉGÜL – ÚJRA SZEMÉLYESEBB TÉMÁRA VÁLTVA – A HOBBIJAIRÓL, SZENVEDÉLYEIRŐL KÉRDEZTEM KERPÁCS REZSŐT:

– Három szenvedélyem van. Első a család. Minden szabadidőmet a családommal töltöm. Második a sport. Mindaz, ahogyan az életemet jelenleg élem, azt a sportnak köszönhetem. A harmadik a végzettségemhez köthető, a folyamatos filozofálás, ismeretszerzés. Végzett filozófus vagyok, de ezen belül is vallásfilozófiával, vallástörténettel és tudományfilozófiával foglalkozom szabadidőmben, amiből sajnos egyre kevesebb van. Leginkább az foglalkoztat, és erről szólt a szakdolgozatom is, hogy milyen hatással van a vallás a XXI. századi emberre, és fordítva, hogyan alakítja, illetve szabad-e, kell-e hogy alakítsa, reformálja a mai ember a vallási hagyományokat és gyakorlatot.

– Vallásos?

– Igen, az vagyok. A keresztségben római katolikus egyházhoz tartozom, de az általam magamban föltett kérdésekre a vallások közül a buddhizmus adja meg a legegzaktabb válaszokat. Honnan jöttünk? Hová megyünk? Ha ezekre tudnánk a választ, akkor azt is könnyebben megragadnánk, hogy most, itt mi a teendőnk, hogyan, merre menjünk tovább. Ezek a kérdések pedig már a tudományfilozófia irányába visznek.

Visszatérve a hobbik kérdésére, midig is túlságosan sok időt és energiát fektettem a sportba, így nem is volt lehetőségem ilyen szokásokat kialakítani. Lehet, hogy ezzel csalódást okoztam, de nincs olyan jellegű hobbim, ami kifejezetten a kikapcsolódást, ellazulást szolgálná, mint amilyen mondjuk a horgászás.

– Nem sajnálja?

– Nem érzem hiányát!


– FIZETETT POLITIKAI HIRDETÉS –

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés