2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Programot ismertetett Kerpács Rezső, az LMP jelöltje – ellenzéki összefogás helyett a demokráciában hisz

Illés György Cinó  |  2018. 03. 30., 18:33
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

A magyar belpolitikai események korszakváltást vetítenek előre. Hogy ez sikerül-e az április 8-ai országgyűlési választásokon eldől – vélekedett bevezetésképpen Kerpács Rezső, az LMP e választói kerületben induló képviselőjelöltje szerda délután 2 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján, amelyen rövid bemutatkozást követően pártja, a Lehet Más a Politika választási ígéreteit, programját ismertette. Széles rétegeknek ígér sokkal több pénzt a párt béremelések, bérrendezések és növekvő kedvezmények, valamint új kifizetési jogcímek alapján, amihez szerintük megvolnának a szükséges költségvetési források. A jelölt programismertetője végén az esetleges, koordinált visszalépésekre, az ő ilyen jellegű szándékaira és véleményére, illetve a szavaztok tudatos megosztására irányuló újságírói kérdésekre is válaszolt.

A kampány során arctalansággal és névtelenséggel vádoltak meg mindenkit, aki nem osztja a kormány és annak parlamenti többségét nézeteit – vezette be mondandóját Kerpács Rezső. Ezért elsőként néhány mondatban bemutatkozott a sajtó megjelent képviselői előtt.

34 éves kalocsai lakos vagyok, sportoló, filozófus, családapa és férj. Roma származású, magyar ember. A Lehet Más a Politika Bács-Kiskun megyei elnöke, Bács 03-as egyéni választó kerület LMP-s jelöltje
– mondta el magáról a jelölt, majd az ország jelenlegi helyzetének ismertetésével folytatta mondandóját.

2018-ban Magyarország egy keresztény alapon nyugvó, demokratikus jogállam, amivel kapcsolatban szerinte sincsenek kétségek, hiszen ezer éve a keresztény világhoz tartozunk, és 28 éve működnek demokratikus intézményeink, a demokratikus hatalomgyakorlás elve alapján szerveződik az ország irányítása, és 1989-óta a Magyar Köztársaság jogállam.

Mindennek ellenére a jelölt úgy vélte, néhány kérdés mégis magyarázatot követel.

  • 1000 évnyi kereszténység után a gyűlölet miért része a mindennapoknak?
  • Demokráciában miért félünk gyakorolni demokratikus jogainkat?
  • Jogállamban miért nem alkalmazzuk a hatályos törvényeket és jogszabályokat?

– tette föl kérdéseit Kerpács, majd a fölvetett ellentmondások föloldására pártja választási ajánlatát ismertette.


Forrás: KALOhírek

A Lehet Más a Politika 7 pontban foglalta össze ajánlatát az ország számára, keresztény értékrendre és a demokrácia hagyományaira támaszkodó, a jogállamiság szabályait figyelembe vevő programjával – mondta a párt jelöltje, majd e programról közölt részleteket, a program struktúráját követő pontok alá rendezve.

A Kerpács Rezső által elmondottakat az alábbiakban foglaljuk össze.

1. Vissza a pénzt!

Kormányra kerülve azonnal megvalósítanák a 12 pontos antikorrupciós csomagjukat, jogállami eszközökkel visszavéve a tisztességtelenül szerzett vagyonokat, és bevezetnék a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát.

2. A fizetések rendezése

Felszámolnák a bérválságot, hogy ne egyik hónapról a másikra kelljen élni. Ennek érdekében béremelést hajtanának végre.
Az adórendszer reformjával 10-ből 9 dolgozó jobban járna, míg a kis-és középvállalkozások terhei nem nőnének.
Adómentessé tennék a minimálbért, és összegét 26 ezer forinttal emelnék, az átlagbért keresők 36 ezer forinttal keresnének többet.
A közszféra bértábláját a minimálbérre alapozva versenyképes bérezést vezetnének be, vonzó kezdő béreket, kiszámítható életpályát kínálnának a pedagógusoknak, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a szociális és bölcsődei dolgozóknak.

3. Világszínvonalú oktatást teremtünk.

Mindenki számára elérhetővé tennék a tudást, hiszen az oktatás a legjobb befektetés. Ezért minden 100 költségvetési forintból 20 forintot oktatásra fordítanának.
A kezdő pedagógusbérek háromszorosára emelésével és a pedagógus bérekre fordított összeg megduplázásával tennék vonzóvá a pedagógus pályát, de a kötelező óraszámot is 20 órára csökkentenék, és szélesítenék a pedagógiai asszisztensek, szociális munkások, iskolapszichológusok bázisát.
A kötelező kerettantervek helyett választható programcsomagokat és szabad tankönyvválasztást biztosítanának.
Csökkentenék a diákok óraszámát is. Megerősítenék a korai fejlesztés rendszerét, a hátrányos helyzetű térségekben fejlesztő- és gyógypedagógus-hálózatot építenének ki.
18 évre emelnék a tankötelezettségi korhatárt.
Ifjúsági Garancia Programot indítanának, s annak keretében minden fiatalt végzettséghez juttatnának.

4. Működő állami egészségügyet!

Az egészség nem kevesek kiváltsága, hanem alapvető jog. Ezért kormányra kerülve 50%-os béremelést hajtanának végre az egészségügyben, amit az országos átlagot meghaladó béremelések követnének. A vidéki szakemberhiány enyhítésére és a pályakezdők ösztönzésére kiemelt juttatást és lakhatási lehetőségeket biztosítanának.
Rendbe tennék a kórházak finanszírozását, megszűntetve az újratermelődő adósságokat, egyben csökkentve a kórházi várólistákat is.

5. Szövetség a hazai kisvállalkozásokkal és a magyar munkavállalókkal

Nem a hűséges, hanem a tisztességes vállalkozásokat fogjuk támogatni. – mondta Kerpács, konkretizálva, hogy a külföldi nagyvállalatok és a baráti oligarchák helyett a magyar kis- és középvállalkozások kapnának kedvezményeket.

Az adórendszer és a képzési rendszer átalakításával, a gazdaságfejlesztési források újszerű felhasználásával a kis-és középvállalkozások fejlődését segítenék.
Új adórendszert vezetnének be, a kisvállalkozások terhelése nélkül biztosítva a dolgozók érdemi béremelését.
A jelenlegi hatvan adófajta számának radikális csökkentésével könnyítenék az adminisztratív terheket. Kétkulcsos volna a társasági adó, de a kedvezményes kulcs csak a kisvállalkozásokra vonatkozna.
A multik adókedvezményeit felülvizsgálnák.
A szakképzést átalakításával javítanák a kis-és középvállalkozások képzett munkaerőhöz jutását.
A közbeszerzéseket átláthatóvá tennék és megnyitnák a kisvállalkozások előtt, korlátozva az alvállalkozók számát is.
Eltörölnék a kötelező kamarai tagságot, az önkéntes kamarákat pedig a tudásátadás, a szakmai képzés és az innováció központjai tennék.
Munkavállaló- és családbarát Munka Törvénykönyvét dolgoznának ki.
A kisgyerekes nők munkavállalását segítjük a rövidített illetve a rugalmas munkaidő választhatóságával segítenék.


Forrás: KALOhírek

6. Nem mondunk le senkiről!

Az LMP új társadalmi szerződés megkötését sürgeti a gazdagok és szegények, fiatalok és idősek, nők és férfiak között. Ezért igazságos szociális rendszert, benne jobb családtámogatást és idősellátást teremtenének. Megemelnék a családi pótlékot, húszezer forintra emelnék az első gyermek után járó adókedvezményt, és 24 éves korig kiterjesztenék a továbbtanuló fiatalokra is. Az egyszülős családoknak magasabb családi pótlékot és kedvezményes iskolai étkeztetést biztosítanának, hatékonyabbá tennék a tartásdíjak behajtását és otthoni gyermekfelügyeleti szolgálat bevezetésével is segítenék a családokat.

Állami bérlakás-programmal és a lakásfenntartási támogatás visszaállításával tennék könnyebbé a fiatalok és rászorulók lakhatását. Használt lakás vásárlására és felújítására nagyobb CSOK támogatást nyújtanának.

50 ezer forintra emelnék a nyugdíjminimumot, és fokozottan emelnék a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat.
Egyenlő Bér Programjuk keretében fellépnének a nők indokolatlan bérhátránya ellen. Minimálbéres munkaviszonyként ismernék el az idős, beteg szülő vagy fogyatékos gyermekek otthoni ápolását. Ingyenes bölcsődei ellátással és a vállalkozni akaró kisgyermekes nőknek szánt programmal segítenék a nők munkavállalását.

Ratifikálnák az Isztambuli Egyezményt, megvédve a bántalmazott vagy erőszakot szenvedett nőket és gyermekeket.

7. Megújuló, XXI. századi Magyarországot

Az LMP felkészíti Magyarországot a 21. század kihívásaira – mondta a jelölt, kifejtve, hogy kormányra kerülve azonnal leállítják a paksi beruházást, mivel a megújuló energiában látják a jövőt. Az átállás új, válságálló munkahelyeket teremt, és csökkenti az energiafüggőségünket – vélekedett Kerpács, célként megjelölve, hogy 2030-ra 50%-os megújuló energia részarányt érjünk el. Ezt részben lakossági napenergia-programmal, az otthonok hőszigetelésének, a nyílászárók cseréjének, a fűtési rendszerek korszerűsítésének vissza nem térítendő támogatásokkal való ösztönzésével érnék el.
Másrészt a hagyományos ipar helyett a „tudásintenzív”, innovatív szektorok támogatásával, a munkaerő átképzésével és a vállalkozások technológiai fejlesztésével készítenék fel a munkaerőpiacot az automatizáció-robotizáció korszakára.

Végül saját, személyes vállalásaival egészítette ki az elhangzottakat Kerpács Rezső:

Egyéni képviselőként ígéretet teszek, hogy a térség érdekeit fogom képviselni az országgyűlésben, tudásom legjava szerint. Ennek érdekében a választókerület 29 településével, azok vezetőivel, pedagógusaival, egészségügyi dolgozóival, vállalkozóival, mezőgazdászaival, sportvezetővel, és egyébként a térségben élő emberekkel rendszeres kapcsolatot tart – ígérte az LMP jelöltje arra kérve a választókat, hogy április 8-án szavazatukkal támogassák az LMP listáját és az LMP helyi jelöltjét, azaz őt, majd a közelgő ünnepekre tekintettel kellemes húsvétot kívánt a választópolgároknak.

Zárásképpen Kerpács Rezső úgy fogalmazott:

A XXI. SZÁZAD FELTETTE A MAGA A KÉRDÉSEIT, NEKÜNK PEDIG A VÁLASZOK MEGTALÁLÁSA NEM LESZ KÖNNYŰ.

Végül a közmondást idézte: „Ha nem fúj a szél, fogj evezőt!”

A PROGRAMISMERTETÉSÉT KÖVETŐEN ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉSEKRE IS VÁLASZOLT KERPÁCS REZSŐ.


Forrás: KALOhírek

Miből?

Egy kérdés a programígéretek forrásoldalát firtatta, hiszen az elmondott béremelések, szociális juttatások és kedvezmények összességében hatalmas összeget tennének ki.

Kerpács válaszként elmondta, hogy pártja, amióta parlamenti pártként tevékenykedhetnek, minden költségevetési évben a büdzséről folytatott vitával párhuzamosan elkészíti alternatív költségvetését. Úgy vélte, ezek a dokumentumok egyértelműen igazolják, hogy az ország rendelkezésére álló pénzből ezeket a szándékokat meg lehetne valósítani.

Pártközi koordináció

A legizgalmasabb kérdés az esetleges visszalépésekre, koordinációra, taktikai szavazatmegosztásra vonatkozott. A jelölt válaszát két részre osztotta. Egyrészt a visszalépésekről, másrészt a választási taktikázásról szólva elmondta: örül annak, hogy ebben a körzetben ilyen sok induló van, ezáltal ilyen sok látásmód nyilvánulhat meg alternatívaként a választók előtt.

Az ebben a választói kerületben induló jelöltekkel folytatott beszélgetések során pedig

AZT KÉRTE, HOGY AZ Ő JAVÁRA SENKI SE LÉPJEN VISSZA.

Ugyanakkor magánvéleményeként azt is jelezte versenytársai felé, hogy – hacsak egyértelmű felsőbb pártutasítást kap erre, és országos politikai szándék nem mutatkozik, akkor

Ő SEM LÉP VISSZA EGY JELÖLT JAVÁRA SEM.

Én a megmérettetés híve vagyok. Hiszek ebben a programban, és szeretném azt megvalósítani, és az embereket és ezt az álláspontot képviselni a Parlamentben. Ám azt is hozzátette, hogy az országos politikai erőtérben elképzelhető olyan pártközi alkuk megkötése, amelyek mentén a pártok felkérik jelöltjeiket, hogy kellő megfontoltsággal visszalépjenek riválisaik javára.
Ám kijelentette:

Ő EDDIG A VISSZALÉPÉSÉT INDÍTVÁNYOZÓ KÉRÉST NEM KAPOTT, ÉS NEM IS TUD ARRÓL, HOGY BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ILYEN KÉRÉS ÉRKEZETT VOLNA.

A szavazat-megosztási javaslatok idegenek a demokráciától

A szavazatok megosztására irányuló javaslatokról alkotott véleményével kapcsolatos kérdésre Kerpács Rezső elmondta: véleménye szerint ez a demokrácia alapelveinek ellentmond, hiszen nem engedné a versenyt. Úgy vélte, nem lehet az a cél, hogy mindent föláldozva, a sokszínűséget és versengést föladva egy embert kiválasszanak azzal a céllal, hogy 50% alá szorítsák a kormánypárti jelöltet.

Mi alapján fogjuk ezt az egy embert kiválasztani? – kérdezte a jelölt, majd meg is válaszolta, hogy nem fogják tudni kiválasztani, mert bárkit választanának, azzal a többi jelölt valószínűleg nem értene egyet.

Nem azért kezdtünk el politizálni, mert egyébként nem lenne jobb dolgunk, hanem azért, mert valahogyan látjuk a világot, és szeretnénk, hogyha a gyerekeinknek olyan jövőt tudnánk adni, amely egy élhető jövő, és amelyben meg tudják állni a helyüket – mondta Kerpács Rezső, hozzátéve, hogy ő személy szerint ezért dolgozik, a vele szemben fölállt jelöltek programja pedig személy szerint számára nem elfogadható.

Ítéljünk saját tapasztalataink alapján!

EZÉRT – AMINT FOGALMAZOTT – EZEN A SZINTEN ÉS EBBEN A FORMÁBAN NEM HISZ AZ ÖSSZEFOGÁSBAN, ÉS ABBAN SEM, HOGY MEG KÉNE OSZTANI A SZAVAZATOKAT.

Úgy vélte, a választópolgárok a megfelelő tájékoztatás mellett, a saját személyes tapasztalataik alapján el tudják dönteni, hogy a következő 3-5 évben számukra lesz-e előrelépési lehetőség.

HA EZ ÍGY VAN, AKKOR A RENDSZER JÓL MŰKÖDIK. HA NEM ÍGY VAN, AKKOR AZ AZT JELENTI, HOGY ROSSZUL MŰKÖDIK A RENDSZER, ÉS AKKOR NEKIK MÉRLEGET KELL VONNIUK, HOGY MELYIK AZ A PROGRAM, AMELYIK A MEGFELELŐ IRÁNYBA MOZDÍTANÁ EL AZ ORSZÁGOT

– fejtette ki Kerpács Rezső, azt is hozzátéve, hogy a közvélemény-kutatások adatit nem becsülné ugyan le, de arra nem tartja alkalmasnak, hogy annak alapján határozzuk meg az ország sorsát.
Úgy vélte:

AZ EMBEREK EL FOGJÁK TUDNI DÖNTENI, HOGY KI A LEGALKALMASABB JELÖLT, AKI AZ ÉRDEKEIKET KÉPVISELNI TUDJA.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés