2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Programot ismertetett Kerpács Rezső, az LMP jelöltje – ellenzéki összefogás helyett a demokráciában hisz

Illés György Cinó  |  2018. 03. 30., 18:33
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

A magyar belpolitikai események korszakváltást vetítenek előre. Hogy ez sikerül-e az április 8-ai országgyűlési választásokon eldől – vélekedett bevezetésképpen Kerpács Rezső, az LMP e választói kerületben induló képviselőjelöltje szerda délután 2 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján, amelyen rövid bemutatkozást követően pártja, a Lehet Más a Politika választási ígéreteit, programját ismertette. Széles rétegeknek ígér sokkal több pénzt a párt béremelések, bérrendezések és növekvő kedvezmények, valamint új kifizetési jogcímek alapján, amihez szerintük megvolnának a szükséges költségvetési források. A jelölt programismertetője végén az esetleges, koordinált visszalépésekre, az ő ilyen jellegű szándékaira és véleményére, illetve a szavaztok tudatos megosztására irányuló újságírói kérdésekre is válaszolt.

A kampány során arctalansággal és névtelenséggel vádoltak meg mindenkit, aki nem osztja a kormány és annak parlamenti többségét nézeteit – vezette be mondandóját Kerpács Rezső. Ezért elsőként néhány mondatban bemutatkozott a sajtó megjelent képviselői előtt.

34 éves kalocsai lakos vagyok, sportoló, filozófus, családapa és férj. Roma származású, magyar ember. A Lehet Más a Politika Bács-Kiskun megyei elnöke, Bács 03-as egyéni választó kerület LMP-s jelöltje
– mondta el magáról a jelölt, majd az ország jelenlegi helyzetének ismertetésével folytatta mondandóját.

2018-ban Magyarország egy keresztény alapon nyugvó, demokratikus jogállam, amivel kapcsolatban szerinte sincsenek kétségek, hiszen ezer éve a keresztény világhoz tartozunk, és 28 éve működnek demokratikus intézményeink, a demokratikus hatalomgyakorlás elve alapján szerveződik az ország irányítása, és 1989-óta a Magyar Köztársaság jogállam.

Mindennek ellenére a jelölt úgy vélte, néhány kérdés mégis magyarázatot követel.

  • 1000 évnyi kereszténység után a gyűlölet miért része a mindennapoknak?
  • Demokráciában miért félünk gyakorolni demokratikus jogainkat?
  • Jogállamban miért nem alkalmazzuk a hatályos törvényeket és jogszabályokat?

– tette föl kérdéseit Kerpács, majd a fölvetett ellentmondások föloldására pártja választási ajánlatát ismertette.


Forrás: KALOhírek

A Lehet Más a Politika 7 pontban foglalta össze ajánlatát az ország számára, keresztény értékrendre és a demokrácia hagyományaira támaszkodó, a jogállamiság szabályait figyelembe vevő programjával – mondta a párt jelöltje, majd e programról közölt részleteket, a program struktúráját követő pontok alá rendezve.

A Kerpács Rezső által elmondottakat az alábbiakban foglaljuk össze.

1. Vissza a pénzt!

Kormányra kerülve azonnal megvalósítanák a 12 pontos antikorrupciós csomagjukat, jogállami eszközökkel visszavéve a tisztességtelenül szerzett vagyonokat, és bevezetnék a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát.

2. A fizetések rendezése

Felszámolnák a bérválságot, hogy ne egyik hónapról a másikra kelljen élni. Ennek érdekében béremelést hajtanának végre.
Az adórendszer reformjával 10-ből 9 dolgozó jobban járna, míg a kis-és középvállalkozások terhei nem nőnének.
Adómentessé tennék a minimálbért, és összegét 26 ezer forinttal emelnék, az átlagbért keresők 36 ezer forinttal keresnének többet.
A közszféra bértábláját a minimálbérre alapozva versenyképes bérezést vezetnének be, vonzó kezdő béreket, kiszámítható életpályát kínálnának a pedagógusoknak, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a szociális és bölcsődei dolgozóknak.

3. Világszínvonalú oktatást teremtünk.

Mindenki számára elérhetővé tennék a tudást, hiszen az oktatás a legjobb befektetés. Ezért minden 100 költségvetési forintból 20 forintot oktatásra fordítanának.
A kezdő pedagógusbérek háromszorosára emelésével és a pedagógus bérekre fordított összeg megduplázásával tennék vonzóvá a pedagógus pályát, de a kötelező óraszámot is 20 órára csökkentenék, és szélesítenék a pedagógiai asszisztensek, szociális munkások, iskolapszichológusok bázisát.
A kötelező kerettantervek helyett választható programcsomagokat és szabad tankönyvválasztást biztosítanának.
Csökkentenék a diákok óraszámát is. Megerősítenék a korai fejlesztés rendszerét, a hátrányos helyzetű térségekben fejlesztő- és gyógypedagógus-hálózatot építenének ki.
18 évre emelnék a tankötelezettségi korhatárt.
Ifjúsági Garancia Programot indítanának, s annak keretében minden fiatalt végzettséghez juttatnának.

4. Működő állami egészségügyet!

Az egészség nem kevesek kiváltsága, hanem alapvető jog. Ezért kormányra kerülve 50%-os béremelést hajtanának végre az egészségügyben, amit az országos átlagot meghaladó béremelések követnének. A vidéki szakemberhiány enyhítésére és a pályakezdők ösztönzésére kiemelt juttatást és lakhatási lehetőségeket biztosítanának.
Rendbe tennék a kórházak finanszírozását, megszűntetve az újratermelődő adósságokat, egyben csökkentve a kórházi várólistákat is.

5. Szövetség a hazai kisvállalkozásokkal és a magyar munkavállalókkal

Nem a hűséges, hanem a tisztességes vállalkozásokat fogjuk támogatni. – mondta Kerpács, konkretizálva, hogy a külföldi nagyvállalatok és a baráti oligarchák helyett a magyar kis- és középvállalkozások kapnának kedvezményeket.

Az adórendszer és a képzési rendszer átalakításával, a gazdaságfejlesztési források újszerű felhasználásával a kis-és középvállalkozások fejlődését segítenék.
Új adórendszert vezetnének be, a kisvállalkozások terhelése nélkül biztosítva a dolgozók érdemi béremelését.
A jelenlegi hatvan adófajta számának radikális csökkentésével könnyítenék az adminisztratív terheket. Kétkulcsos volna a társasági adó, de a kedvezményes kulcs csak a kisvállalkozásokra vonatkozna.
A multik adókedvezményeit felülvizsgálnák.
A szakképzést átalakításával javítanák a kis-és középvállalkozások képzett munkaerőhöz jutását.
A közbeszerzéseket átláthatóvá tennék és megnyitnák a kisvállalkozások előtt, korlátozva az alvállalkozók számát is.
Eltörölnék a kötelező kamarai tagságot, az önkéntes kamarákat pedig a tudásátadás, a szakmai képzés és az innováció központjai tennék.
Munkavállaló- és családbarát Munka Törvénykönyvét dolgoznának ki.
A kisgyerekes nők munkavállalását segítjük a rövidített illetve a rugalmas munkaidő választhatóságával segítenék.


Forrás: KALOhírek

6. Nem mondunk le senkiről!

Az LMP új társadalmi szerződés megkötését sürgeti a gazdagok és szegények, fiatalok és idősek, nők és férfiak között. Ezért igazságos szociális rendszert, benne jobb családtámogatást és idősellátást teremtenének. Megemelnék a családi pótlékot, húszezer forintra emelnék az első gyermek után járó adókedvezményt, és 24 éves korig kiterjesztenék a továbbtanuló fiatalokra is. Az egyszülős családoknak magasabb családi pótlékot és kedvezményes iskolai étkeztetést biztosítanának, hatékonyabbá tennék a tartásdíjak behajtását és otthoni gyermekfelügyeleti szolgálat bevezetésével is segítenék a családokat.

Állami bérlakás-programmal és a lakásfenntartási támogatás visszaállításával tennék könnyebbé a fiatalok és rászorulók lakhatását. Használt lakás vásárlására és felújítására nagyobb CSOK támogatást nyújtanának.

50 ezer forintra emelnék a nyugdíjminimumot, és fokozottan emelnék a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat.
Egyenlő Bér Programjuk keretében fellépnének a nők indokolatlan bérhátránya ellen. Minimálbéres munkaviszonyként ismernék el az idős, beteg szülő vagy fogyatékos gyermekek otthoni ápolását. Ingyenes bölcsődei ellátással és a vállalkozni akaró kisgyermekes nőknek szánt programmal segítenék a nők munkavállalását.

Ratifikálnák az Isztambuli Egyezményt, megvédve a bántalmazott vagy erőszakot szenvedett nőket és gyermekeket.

7. Megújuló, XXI. századi Magyarországot

Az LMP felkészíti Magyarországot a 21. század kihívásaira – mondta a jelölt, kifejtve, hogy kormányra kerülve azonnal leállítják a paksi beruházást, mivel a megújuló energiában látják a jövőt. Az átállás új, válságálló munkahelyeket teremt, és csökkenti az energiafüggőségünket – vélekedett Kerpács, célként megjelölve, hogy 2030-ra 50%-os megújuló energia részarányt érjünk el. Ezt részben lakossági napenergia-programmal, az otthonok hőszigetelésének, a nyílászárók cseréjének, a fűtési rendszerek korszerűsítésének vissza nem térítendő támogatásokkal való ösztönzésével érnék el.
Másrészt a hagyományos ipar helyett a „tudásintenzív”, innovatív szektorok támogatásával, a munkaerő átképzésével és a vállalkozások technológiai fejlesztésével készítenék fel a munkaerőpiacot az automatizáció-robotizáció korszakára.

Végül saját, személyes vállalásaival egészítette ki az elhangzottakat Kerpács Rezső:

Egyéni képviselőként ígéretet teszek, hogy a térség érdekeit fogom képviselni az országgyűlésben, tudásom legjava szerint. Ennek érdekében a választókerület 29 településével, azok vezetőivel, pedagógusaival, egészségügyi dolgozóival, vállalkozóival, mezőgazdászaival, sportvezetővel, és egyébként a térségben élő emberekkel rendszeres kapcsolatot tart – ígérte az LMP jelöltje arra kérve a választókat, hogy április 8-án szavazatukkal támogassák az LMP listáját és az LMP helyi jelöltjét, azaz őt, majd a közelgő ünnepekre tekintettel kellemes húsvétot kívánt a választópolgároknak.

Zárásképpen Kerpács Rezső úgy fogalmazott:

A XXI. SZÁZAD FELTETTE A MAGA A KÉRDÉSEIT, NEKÜNK PEDIG A VÁLASZOK MEGTALÁLÁSA NEM LESZ KÖNNYŰ.

Végül a közmondást idézte: „Ha nem fúj a szél, fogj evezőt!”

A PROGRAMISMERTETÉSÉT KÖVETŐEN ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉSEKRE IS VÁLASZOLT KERPÁCS REZSŐ.


Forrás: KALOhírek

Miből?

Egy kérdés a programígéretek forrásoldalát firtatta, hiszen az elmondott béremelések, szociális juttatások és kedvezmények összességében hatalmas összeget tennének ki.

Kerpács válaszként elmondta, hogy pártja, amióta parlamenti pártként tevékenykedhetnek, minden költségevetési évben a büdzséről folytatott vitával párhuzamosan elkészíti alternatív költségvetését. Úgy vélte, ezek a dokumentumok egyértelműen igazolják, hogy az ország rendelkezésére álló pénzből ezeket a szándékokat meg lehetne valósítani.

Pártközi koordináció

A legizgalmasabb kérdés az esetleges visszalépésekre, koordinációra, taktikai szavazatmegosztásra vonatkozott. A jelölt válaszát két részre osztotta. Egyrészt a visszalépésekről, másrészt a választási taktikázásról szólva elmondta: örül annak, hogy ebben a körzetben ilyen sok induló van, ezáltal ilyen sok látásmód nyilvánulhat meg alternatívaként a választók előtt.

Az ebben a választói kerületben induló jelöltekkel folytatott beszélgetések során pedig

AZT KÉRTE, HOGY AZ Ő JAVÁRA SENKI SE LÉPJEN VISSZA.

Ugyanakkor magánvéleményeként azt is jelezte versenytársai felé, hogy – hacsak egyértelmű felsőbb pártutasítást kap erre, és országos politikai szándék nem mutatkozik, akkor

Ő SEM LÉP VISSZA EGY JELÖLT JAVÁRA SEM.

Én a megmérettetés híve vagyok. Hiszek ebben a programban, és szeretném azt megvalósítani, és az embereket és ezt az álláspontot képviselni a Parlamentben. Ám azt is hozzátette, hogy az országos politikai erőtérben elképzelhető olyan pártközi alkuk megkötése, amelyek mentén a pártok felkérik jelöltjeiket, hogy kellő megfontoltsággal visszalépjenek riválisaik javára.
Ám kijelentette:

Ő EDDIG A VISSZALÉPÉSÉT INDÍTVÁNYOZÓ KÉRÉST NEM KAPOTT, ÉS NEM IS TUD ARRÓL, HOGY BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ILYEN KÉRÉS ÉRKEZETT VOLNA.

A szavazat-megosztási javaslatok idegenek a demokráciától

A szavazatok megosztására irányuló javaslatokról alkotott véleményével kapcsolatos kérdésre Kerpács Rezső elmondta: véleménye szerint ez a demokrácia alapelveinek ellentmond, hiszen nem engedné a versenyt. Úgy vélte, nem lehet az a cél, hogy mindent föláldozva, a sokszínűséget és versengést föladva egy embert kiválasszanak azzal a céllal, hogy 50% alá szorítsák a kormánypárti jelöltet.

Mi alapján fogjuk ezt az egy embert kiválasztani? – kérdezte a jelölt, majd meg is válaszolta, hogy nem fogják tudni kiválasztani, mert bárkit választanának, azzal a többi jelölt valószínűleg nem értene egyet.

Nem azért kezdtünk el politizálni, mert egyébként nem lenne jobb dolgunk, hanem azért, mert valahogyan látjuk a világot, és szeretnénk, hogyha a gyerekeinknek olyan jövőt tudnánk adni, amely egy élhető jövő, és amelyben meg tudják állni a helyüket – mondta Kerpács Rezső, hozzátéve, hogy ő személy szerint ezért dolgozik, a vele szemben fölállt jelöltek programja pedig személy szerint számára nem elfogadható.

Ítéljünk saját tapasztalataink alapján!

EZÉRT – AMINT FOGALMAZOTT – EZEN A SZINTEN ÉS EBBEN A FORMÁBAN NEM HISZ AZ ÖSSZEFOGÁSBAN, ÉS ABBAN SEM, HOGY MEG KÉNE OSZTANI A SZAVAZATOKAT.

Úgy vélte, a választópolgárok a megfelelő tájékoztatás mellett, a saját személyes tapasztalataik alapján el tudják dönteni, hogy a következő 3-5 évben számukra lesz-e előrelépési lehetőség.

HA EZ ÍGY VAN, AKKOR A RENDSZER JÓL MŰKÖDIK. HA NEM ÍGY VAN, AKKOR AZ AZT JELENTI, HOGY ROSSZUL MŰKÖDIK A RENDSZER, ÉS AKKOR NEKIK MÉRLEGET KELL VONNIUK, HOGY MELYIK AZ A PROGRAM, AMELYIK A MEGFELELŐ IRÁNYBA MOZDÍTANÁ EL AZ ORSZÁGOT

– fejtette ki Kerpács Rezső, azt is hozzátéve, hogy a közvélemény-kutatások adatit nem becsülné ugyan le, de arra nem tartja alkalmasnak, hogy annak alapján határozzuk meg az ország sorsát.
Úgy vélte:

AZ EMBEREK EL FOGJÁK TUDNI DÖNTENI, HOGY KI A LEGALKALMASABB JELÖLT, AKI AZ ÉRDEKEIKET KÉPVISELNI TUDJA.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK