2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai precedens: Hol lehet kampányolni, hol nem? – Az AB dönthet a Momentum aláírásgyűjtése körüli jogértelmezési vitában

Illés György Cinó  |  2018. 02. 21., 09:07
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Hétfőn a kalocsai Tesco biztonsági őre elvette a Momentum ajánlásgyűjtő íveit és bevitte őket az áruházba. Az aktivisták helyben nem tudták megakadályozni a jogszerűtlenséget, ezért a Momentum kifogást emel a Nemzeti Választási Bizottságnál – írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében a Momentum. A közlemény mellé csatolt indoklás szerint a korábban hasonló esetben a jogorvoslati szervként működő Nemzeti Választási Bizottságnál tett kifogásukat az NVB, majd a fellebbviteli hatóságként eljáró Kúria is elutasította, azonban – mint írják, arról végsősoron az Alkotmánybíróság fog dönteni.

A Momentum kalocsai aktivista csapata már az ajánlásgyűjtés első napján szokatlan helyzettel szembesült: a helyi Tesco biztonsági őre a szabályosan, az áruház parkolójában pultozó aktivistáktól elvette az ajánlóíveket, és elszaladt velük. Az eltűnt íveket csak kis idő elteltével szolgáltatták vissza – írja közleményében a párt a tegnapi este publikált Napi gyors hírünk  témáját is adó esetről.

ÁLLÁSPONTJUK SZERINT AZ AJÁNLÓÍVEK ELVÉTELE KORLÁTOZZA A VÁLASZTÁS TISZTESSÉGESSÉGÉT, ÉS AKADÁLYOZZA A PÁRTOT AZ AJÁNLÁSGYŰJTÉSBEN.

Egy biztonsági őrnek pedig a vagyonvédelem a munkája, nem az önbíráskodás – szögezi le a közlemény, amely szerint az áruház megsértette a tisztességes választás alapelvét és akadályozta a pártot az ajánlásgyűjtésben.
Ezért kifogást nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottságnál, illetve – mivel az ívek elvétele bűncselekmény – feljelentést is tesznek, az ajánlásgyűjtő íveken szereplő személyes adatok védelme érdekében pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak.

A kép illusztráció!
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI


Ez egy újabb eset, ahol a Tesco és a Momentum aktivistái szembekerülnek egymással. Korábban a Tesco akadályozta aktivistáinkat a népszavazási aláírásgyűjtésekben. Az áruház ahelyett, hogy a Momentum ellen emelt volna kifogást, biztonsági őrökkel gyakorolt nyomást az ajánlásgyűjtő aktivistáinkra – írja a Momentum közleménye, összekapcsolva a hétfőn Kalocsán történt esetet a NOlimpia népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése alkalmával, ugyanannak a kereskedelmi láncnak egyik üzlete mellett történt összetűzéssel, amelyre az Index cikke nyomán szintén kitértünk.

AKKORI KÖZLÉSÜNKHÖZ KÉPEST MOST ÚJ ELEM AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI ELJÁRÁS HÍRE.

A párt által portálunkhoz eljuttatott jogi indoklás fölidézi, hogy korábban hasonló esetben tett kifogásukat a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is elutasította, ám

A KÚRIA DÖNTÉSE ellen AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGnál kifogást EMELTEK.

A jogi vitában a Momentum a választási eljárásról szóló törvény 123. § (1) pontjára hivatkoznak, amely szerint

Ajánlást a polgárok zaklatása nélkül – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője bárhol gyűjthet."A párt értelmezése szerint pedig a Tesco parkolója a törvény által felsorolt kivételek egyikébe sem tartozik bele.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK