2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II – Átláthatóságot, szakmai döntést, a térség gazdasági fölemelését sürgeti a Jobbik

Illés György Cinó  |  2018. 03. 01., 17:49
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Suhajda Krisztián, a Jobbik e térségben indított országgyűlési képviselőjelöltje és Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a párt szakpolitikusa tartott közösen sajtótájékoztatót kalocsai pártirodájukban tegnap (szerda) délután. A téma: a párt paksi bővítéssel kapcsolatos álláspontja, valamint az atomerőmű térségének kiemelt gazdasági övezetté nyilvánításának szándéka volt. Az erőműbővítéssel kapcsolatban kiderült: a párt továbbra sem ellenzi elviekben az atomenergia felhasználását, de bármilyen lehetséges döntést meg kell előznie az átláthatóság igényének.

Suhajda Krisztián tegnap délután négykor kezdődött sajtótájékoztatóján bevezetésként, miután köszöntötte a megjelent sajtómunkatársakat, óriásplakátjaik gyakori megrongálásáról szólt, amellyel kapcsolatban elmondta, éjszakai plakátfigyelő ügyeletet alakítottak ki az ilyen károk megelőzésére. Egyben mindenkit arra kért, hogy ne rongálják meg más pártok plakátjait.

A Paks II projektre térve rámutatott:

AZ ERŐMŰ TERVEZETT BŐVÍTÉSE A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA LETELT IDŐSZAK LEGNAGYOBB BERUHÁZÁSA, AMELY A LEGROSSZABB GAZDASÁGI MUTATÓKKAL RENDELKEZŐ TÉRSÉG KÖZPONTJÁBAN VALÓSUL MEG.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ez a terület Fejér megye déli, Tolna megye északi, középső és keleti oldalát, illetve Bács-Kiskun megye nyugati részét jelenti. E területeket az erőmű-beruházás megfelelő politikai akarattal párosulva fejlődő pályára állíthatja. Ennek érdekében

A JOBBIK A PAKSI ATOMERŐMŰ 35 KILOMÉTERES KÖRZETÉT KIEMELT GAZDASÁGI ÖVEZETTÉ SZERETNÉ NYILVÁNÍTTATNI.

Ezt a következőképp részletezte Suhajda:
Az itt legalább három éve működő vállalkozásokat kedvezmények illetnék meg munkahelyteremtéshez, telephelyvásárláshoz és -bővítéshez. E kedvezmények a vissza nem térítendő támogatástól a kedvezményes hitelig terjedhetnének.
A kedvezmények az építkezésre szerződött beszállítókat, velük együttműködőket illetnék meg, ami által fejlődési lehetőséghez jutának a helyi vállalkozások.

AZ EGÉSZSÉGÜGY TERÜLETÉN IS JELENTŐS FEJLESZTÉSEK SZÜKSÉGESEK TÉRSÉGÜNKBEN A PÁRT SZERINT.

A kalocsai kórház önálló státuszának visszaállítását kezdeményeznék, hogy ne a kecskeméti kórház „telephelyeként” működjön, mivel így több pályázati forrás „megakad” Kecskeméten. Így kevés forráshoz jut a kalocsai kórház, ami Suhajda szerint meg is látszik gépparkjában és eszközeiben, valamint a dolgozók fizetésén is, ami az itteni orvoshiánynak egyik oka – vélekedett.

A hídépítés kapcsán azt mondta Suhajda, hogy a kapcsolódó mellékúthálózat fejlesztése is fontos feladat. Ebből is kiemelte a Foktő-Dunapataj útvonal fejlesztését.

SUHAJDA A CÉLOK KÖZT NEVEZTE MEG A SOLT–DUNAPATAJ–KALOCSA VASÚTVONAL FEJLESZTÉSÉT, ILLETVE KIÉPÍTÉSÉT IS.

Emlékeztetett, hogy a vonal jelenleg Dunapatajig ér el, miközben a meglévő, Kalocsa–Kiskőrös vonalon is csak teherforgalom bonyolódik. Suhajda úgy vélte, ezt a szárnyvonalat is vissza kellene állítani a személyforgalom számára.

A képviselőjelölt reményei szerint az erőmű építésében részt vevő vállalkozások a beruházás lezárulta után is itt maradnak majd, hozzájárulva a térség gazdasági erejéhez.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Átláthatóságot követelnek

A továbbiakban Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa szólt az atomerőmű bővítését érintő kérdésekről.

Elmondta: pártja kezdeti támogatását megingatta a szerződések titkosítása. Kepli szerint emiatt nem világos, hogy pontosan mit, és milyen feltételekkel vállalt az Orbán kormány az Oroszországgal kötött nemzetközi megállapodásban, így nem világos az sem – ami fokozottan érinti a térségben élőket –, hogy miként valósul majd meg a 40%-os magyar beszállítói arány.

Jelen pillanatban nem látjuk azokat a tőkeerős és a feltételeket teljesíteni képes kisvállalkozókat, akik ezt a 40%-os beszállítói arányt meg tudnák valósítani – mondta Kepli, majd rámutatott: sok százmilliós, milliárdos beruházásról beszélünk már csak egy-egy munkafázis kapcsán is, amiből a 40%-os hányad is többszázmilliós nagyságrendű tétel lehet. Összességében milliárdos nagyságrendű az a munka, amelyet magyar vállalkozások elnyerhetnének el, azonban hazánkban súlyos munkaerőhiánytól szenvednek a vállalkozások, és sokszor a fönnmaradásáért küzdenek.

Ezért nem tudjuk, hogy hogy’ képzeli a kormányzat azt, hogy ezek a vállalkozások majd teljesíteni fogják tudni azokat a feltételeket, amelyeket az orosz fél szab meg számukra. – mondta Kepli, hozzátéve, hogy a szerződés szerint, ha a feltételeket nem teljesítik a magyart vállalkozók, akkor ezt a beszállítói hányadot is külföldi cégek szerezhetik meg, holott az volna az érdekünk, hogy amennyiben megvalósul a beruházás, akkor hazánk fejlődését szolgálja. Emellett azt is hangsúlyozta a szakpolitikus:

EZ A TÉRSÉG, AMELY ANNAK ESETLEGES HÁTRÁNYÁT IS SZENVEDI, AZ ELŐNYEIBŐL IS KIEMELTEN KELL, HOGY RÉSZESÜLJÖN.

A híd építésének szándékát üdvözölte Kepli Lajos, de a rávezető úthálózat fejlesztése, az infrastrukturális fejlesztések is fontosak, mert hozzájárulnak az itteni vállalkozások megerősödéséhez, ezáltal a terület népességmegtartó képességét is javítaná. Így nem kellene elvándorolni a fiataloknak. Az erőműnek az energiatermelés mellett épp ez volna a szerepe, hogy élénkítse a gazdaságot, az építkezés új munkahelyeket hozzon létre, magával hozva a térség fejlődését – mutatott rá Kepli.

A beruházás most kezdődő munkálatit „látványpékségnek” nevezte a szakpolitikus.

ha évek óta húzódik, miért pont most, egy hónappal a választások előtt? – tette föl a kérdést, hozzátéve hogy az emberek konkrétumokat szeretnének látni.

Amennyiben a Jobbik április 8-án kormányzati pozícióba kerül, akkor azzal fogjuk kezdeni, hogy a szerződéseket egytől egyig felül fogjuk vizsgálni, meg fogjuk nézni, hogy mik azok a feltételek, amelyeket a magyar fél vállalt magára, és mik azok, amelyek ebből teljesíthetőek. Kepli elmondta: akkor fogják a beruházást ténylegesen elindítani és megvalósítani, hogyha abból tényleg a magyar állam fog profitálni, és nem egy szűk kör által „lenyúlható milliárdokat” fog jelenteni, Magyarországnak pedig újabb pénzügyi és energetikai függőséget egy másik állam felé.

A függőség szempontjából indifferens, hogy Oroszország, vagy egy nyugati állam felé történik, az semmiképpen sem kívánatos – fejtette ki Kepli.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban újságírói kérdésekre válaszolt Kepli Lajos.

Egy kérdés azt firtatta – tekintettel a nemzetközi visszhangra, benne Ausztria részéről megjelenő ellenző álláspontra, amelynek szellemében meg is támadták a projektet uniós fórumokon –, hogy, egy esetleges Jobbik vezetéssel felálló kormányzat „mennyire állna ki” nemzetközi szinten az ilyen támadásokkal szemben, megvédené-e az előző kormányzat munkájának eredményét.

Kepli szerint ez épp azért nehéz kérdés, mert nem ismerik a részleteket. Évekkel korábban a Parlamentben elvi támogatást nyújtottak az atomenergia békés felhasználása mellett, hiszen a paksi erőműben képzett és tapasztalt szakembergárda dolgozik, akik nagy biztonsággal üzemeltették eddig is az erőművet. Ezért amennyiben pénzügyileg, szakmailag megvalósítható, akkor ezt támogatják.

Nincs atomenergia-fóbiánk, nem állunk azoknak a pártján, akik csak azért ellenzik, mert félnek az atomenergia felhasználásától – mondta, majd hozzáfűzte:

KÖRNYEZETMÉRNÖKKÉNT PONTOSAN TISZTÁBAN VAN AZ ATOMERŐMŰ MŰKÖDÉSÉVEL ÉS ANNAK KOCKÁZATAIVAL, MINT AHOGY MINDEN TECHNOLÓGIÁNAK MEGVANNAK A KOCKÁZATAI, ÉS, HOGY A VILÁGBAN TÖRTÉNTEK NAGY NUKLEÁRIS BALESETEK, ENNEK ELLENÉRE LEHET BIZTONSÁGGAL ÜZEMELTETNI ATOMERŐMŰVET, HISZEN SOKKAL TÖBB A BIZTONSÁGGAL ÜZEMELTETETT ERŐMŰ, MINT AHÁNY PROBLÉMÁS ESET VOLT A VILÁGBAN.

Kepli szerint az Uniónak és Ausztriának elsősorban „az szúrja a szemét”, hogy Oroszországgal történt a megállapodás, és ezáltal Oroszország „beteszi a lábát az Unió területére”.
Úgy vélte, az orosz fél számára is épp ezért volt olyan fontos ez a beruházás, tehát nem hazánk felé való gesztus volna, hanem Putyin stratégiai érdeke.

A kérdéstől kissé eltérve arra is rámutatott, hogy – amint Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, az orosz hitelt ma már teljes egészében ki lehetne váltani piaci feltételek mellett is, de a részletek ismeretében kiderülhet, hogy a mostani konstrukció is alkalmas, ám olyan részletekre is fény derülhet, amelyek lehetetlenné teszik a beruházás megvalósítását.
Ez esetben az alternatívákon kell elgondolkodni.

A titkosítások közül csak az indokolatlanokat oldanák föl, hiszen egy atomerőmű építésének valóban vannak nemzetbiztonsági szempontból érzékeny részletei. Azonban azoknak, amelyek a források felhasználását, szakértői, ügyvédi munkadíjakat, túlárazásokat takarják, és amelyek azt leplezik, hogy hogyan próbálják a „pénzt kicsatornázni”, mindenképen átláthatóvá tennék – mondta Kepli Lajos.

Portálunk kérdése arra irányult, hogy nem tart-e attól, hogy kormányra kerülve – tekintettel a várható koalíciós kényszerre – az atomerőmű bővítésének ügye politikai csatározás áldozatává válna, arról nem szakmai, hanem politikai alapon születne döntés.

Kepli először is kifejtette, hogy

AZ ELMÚLT 27 ÉV TÖRTÉNÉSEIÉRT FELELŐS POLITIKAI ERŐKKEL ÉS UTÓDAIKKAL ELKÉPZELHETETLEN RÉSZÜKRŐL MINDEN KOALÍCIÓS EGYÜTTMŰKÖDÉS. ÍGY A VÁRHATÓAN BEJUTÓ PÁRTOK KÖZÜL CSAK AZ LMP JÖHET SZÓBA.

A lehetséges koalíciós partner álláspontja ugyanakkor szinte ellentétes a Jobbikéval – ismerte el a párt szakpolitikusa, hiszen az LMP elvi alapon, sarkalatosan ellenzi a Paks II beruházást. Ugyanakkor azon reményének adott hangot, hogy egy esetleges koalíció létrejötte esetén pártja súlya miatt a Jobbik lehetne a domináns erő, akinek az álláspontja határozza meg majd a történéseket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kepli arról is szólt, hogy a beruházás meghiúsulása esetén az erőmű évtizedeken belül bekövetkező leállítására tekintettel arra is készülni kell, hogy ne ismétlődjön meg a rendszerváltozás után például Ózd környékén lezajlott, az üzemek bezárása, munkahelyek megszűnése miatti elszegényedés. Ezen már most gondolkodni kell, és meg is vannak a párt elképzelései.

Egy másik kérdés a hétvégén Hódmezővásárhelyen tartott választás eredményére, illetve a választói kerületünkben létrejövő esetleges pártközi együttműködést előkészítő lépésekre vonatkozott.

Hódmezővásárhely egy nagy győzelem volt, és tanulság volt, azt hiszem, mindenkinek – mondta a múlt vasárnapi időközi polgármester-választás eredményére és következményeire irányuló kérdésre válaszolva, majd kifejtette:

Akár ez az egyetlen szavazás is befolyásolhatja a választások eredményét, hiszen a kiábrándult, rendszerint otthon maradó választók láthatják, hogy van értelme elmenni és odahúzni az ikszet.

Suhajda kiemelte:

A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI GYŐZTES EGYÉRTELMŰEN JOBBOLDALI, NEMZETI ÉRZELMŰ JELÖLT VOLT, AKI EUFÓRIKUS BESZÉDÉBEN EGYEDÜL A JOBBIKNAK KÖSZÖNTE MEG GYŐZELMÉT.

Konkrét pártközi együttműködésről azonban nem szólt a Jobbik képviselőjelöltje, azt viszont elmondta, hogy pártja sárdobálástól mentes, programok mentén, szakmai alapon álló kampányt kíván folytatni, egészen április 8-áig.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK