2022. 06. 28. kedd
Irén, Levente
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Környei Balázs vendége Benedek Márton volt – Momentum jelöltbemutató lakossági fóruma

Illés György Cinó  |  2018. 02. 07., 12:00
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Több önkormányzati képviselő – köztük dr. Angeli Gabriella, a baloldali összefogás közös jelöltje – is részt vett szombat délután a KKKK sétálóutcai épületének, a Tiszti Klubnak az emeleti rendezvénytermében a Momentum által kezdeményezett lakossági fórumon, amelyen bemutatkozott, és a párt programját, annak főbb irányait ismertette Környei Balázs, a párt körzetünkben induló egyéni képviselőjelöltje. Vendége, Benedek Márton hazavándoroltként az elvándorlás problémájáról tartott rövid előadást, majd a párt politikai programjának tolmácsolásában volt a Kalocsa térségében induló jelölt segítségére.

Olvasóink számára már nem ismeretlen a párt jelöltje, akinek jelöltként történő bemutatására sajtótájékoztató keretében már tavaly sor került. Korábban, tavaly ősszel a párt csapatépítő lakossági fórumot is tartott városunkban, amelyről szintén tudósítottunk.

Környei Balázs 
Sashalmon született, Budapesten tanult Református gimnáziumban. Angol német nyelvvizsgája van. Kalocsai lányt vett feleségül, ennek kapcsán közel egy évtizede rendszeresen megfordul városunkban. A Tomori Pál Főiskola még egy kötődési pontja ide, hiszen annak az intézménynek a keretében folytatta főiskolai tanulmányait – bár nem a kalocsai, hanem a fővárosi, (akkor még) kihelyezett telephelyén –, és szerzett diplomát logisztika szakirányon, gazdálkodás és menedzsment alapszakon. 2017 májusában, a NOlimpia mozgalom révén került először kapcsolatba a párttal, majd csatlakozott a Momentumhoz. Szakterülete a közlekedés, ezen belül is főként a közösségi-, illetve a tömegközlekedés.
Bemutatkozása során a református gimnáziumi évekre úgy emlékezett vissza Környei Balázs, ahonnan „nevelést és jó társaságot” kapott, „sok mindent megtanult arról, mi az erkölcs, az erkölcsös élet”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Mint elmondta, képviselőjelöltsége szempontjából – amelyet felesége is végig támogatott – a nem kalocsai volta bizonyos szempontból hátrány, mivel ő „nem egy helyi ember”, ám ez más szempontból mellette szóló érv is lehet, hiszen külső szemlélőként szembeszökőbbek azok a problémák, amelyek a régiót jellemzik.

A képviselőjelölt pártja eddig megtett útjáról, mibenlétéről is szólt a jelenlévőknek.

A Momentum 
A később párttá alakult mozgalmat fiatal, pályakezdő diplomások alapították. 2017 januárjára 150 főssé duzzadt tagságuk, majd elindították a népszavazási kampányuakat, ami nagyon sikeres lett. Egy hónap alatt összegyűlt a szükséges számú aláírás. Ennek az akciónak a nyomán tovább dagadt a tagság, és már elérte az 1500 főt. Egyidejűleg megkezdték programalkotó munkájukat, amelynek eredményét áprilisig igyekeznek a választók elé tárni – derült ki a jelöltbemutató és programismertető fórumon Környei Balázs, a párt e körzetben induló jelöltje által pártjáról adott ismertetésből.
Sokan vagyunk, sokszínűek vagyunk. Nem lehet pontosan megfogalmazni mi az a Momentum, mindenki azt tudja eldönteni, hogy számára mit jelent a Momentum. – fogalmazott a jelölt.

A pártot főleg, de nem kizárólag fiatalok alkotják. Ezzel kapcsolatban Környei példaként Ács polgármesterét, Lakatos Bélát említette, aki egyben arra is példa – amiről szintén szólt a képviselőjelölt –, hogy a pártnak nincs egységes ideológiai színezete, hiszen az említett polgármester is a Fideszben csalódott, abból kilépett politikus, aki később „politikai otthonát a Momentumban találta meg”. Erre másik példaként Körömi Attilát említette Környei, aki Pécsen indul a párt színeiben, és aki „alapvetően konzervatív beállítottságú értelmiségi”.

PROGRAMJUKRÓL KÖRNYEI ÚGY VÉLTE, AZ MINDEN OLYAN INTÉZKEDÉST TARTALMAZ, AMI A JÖVŐ MAGYARORSZÁGÁT JOBB HELLYÉ TEHETI.

Rámutatott, nemcsak jelöltjeiket mutatták be, hanem programjukat is, „amit nagyon sokan elmulasztottak”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A NOlimpia sztorija

A NOlimpia kampányra visszaemlékezve Környei Balázs elmondta, a párt tagsága korántsem volt egységes abban, hogy megpályázza-e Budapest a nyári olimpia megrendezésének jogát, bár a párt hivatalos álláspontja az volt, hogy ne legyen olimpia, de a választást bízzák a polgárokra.

Amint a jelölt fogalmazott, „tud nem egy olyan tagot, aki a népszavazáson igennel szavazott volna, de mégis támogatta azt a kezdeményezést, hogy kérdezzék meg az embereket, hogy legyen vagy ne”, és utalt rá, hogy valószínűleg ő maga is támogatta volna az olimpia ügyét, amelyet nem látott reménytelennek egy népszavazáson:

Ha Orbán Viktor nem hátrál ki az olimpiai pályázat mögül, hanem felvállalja azt, hogy igenis, kérdezzük meg a budapestieket, hogy legyen olimpia, vagy ne legyen olimpia, akkor „lehetséges, hogy a kormány egy pozitív kampányba kezdhetett volna az olimpia megrendezése mellett, és lehet, hogy az igenek lettek volna többen, és kapott volna a budapesti olimpia olyan társadalmi támogatást, amit így sajnos nem kapott meg, vagy nem kaphatott meg.”
„Elmegyek, elmegyek…” (Máté Péter)

A fórumon – inkább előadásnak mondhatnánk – külön fejezetet szenteltek az elvándorlás témakörének, amellyel kapcsolatban egy videót, Tompos Márton egy idevágó rövidfilmjét is levetítették.

Környei később arra is rámutatott, hogy sok az ingázó is, akik pár hónap kinti munka után egy időre visszatérnek, majd újra kimennek dolgozni. Ez azonban időigényes, és környezetterhelő életforma.

A képviselőjelölt az elvándorlás fő okát abban látta, hogy „a fiatal felnőttek úgy érzik, hogy Magyarországon nincs jó minőségű élet”. De kinek mi a jó minőségű élet? – tette föl a költői kérdést, amelyre így felelt:

Egy Budapesten felnövő városinak az lenne a jó minőségű élet, ha jó közlekedés lenne , jó infrastruktúra lenne, jó iskolák stb. És a nyugati országok sokkal fejlettebb infrastruktúrával várják őket, és sokkal magasabb bérekkel. Ugyanakkor a munkahelyek hiánya is fontos motívuma az elvándorlásnak, ami főleg a falvakból tömeges.


Forrás: Illés György / KALOhírek

És országos volt a pusztulásban… (József Attila)

A gazdasági fejlődés legfőbb gátját a „lezsírozott pályázatokban” látta Környei, aki szerint olyan gazdaságot kell építeni, amelyben nem rokoni szálak, hanem a tudás és a teljesítmény dominál.

Az oktatás és az egészségügy terén is látványos a lemaradásunk, amit a maga bőrén is megtapasztalt Németországban. A jelölt szerint a hallgatók azért mennek inkább külföldre tanulni, mert nem látják a hazai oktatási rendszer fejlődését.

Lehet, hogy az iskola gyönyörű, de maga az oktatás nem jó. Fontosnak vélte a munkások és polgárok jogainak védelmét, és azt, hogy az abban részt vevőket az állam tartsa tiszteletben. Az emberek munkával helyben való ellátása érdekében a helyi gazdaság támogatását sürgette, állami beavatkozással.

Virágzó, erős, sokszínű Magyarország, igen! – foglalta össze a párt programjának célkitűzését Környei Balázs.

„Arccal a vasút felé!” (Gerő Ernő)

Később Környei Balázs szakterületéről, a közlekedésről is beszélt, főként a vasúti közlekedés fejlesztése szükségességét és a közösségi közlekedés módozatit érintve.

A vasútfejlesztés téren azonban hibának vélte, hogy a kínai projektet tekintik egyedüli megoldásnak, és arra várnak, mivel szerinte a helyett a meglévő pályát kellene karbantartani, arra kellene az uniós forrásokat használni, illetve a menetrendek összehangolásával kellene ésszerűsíteni a közlekedést. Álláspontja alátámasztására Vitézi Dávid egy előadására is hivatkozott – ha jól értettük, egyetértőleg. E koncepció mentén csúcsidőben Kalocsán is lenne értelme visszaállítani a személyforgalmat - vélekedett a jelölt.

A városi közlekedésben szintén fontos alternatíva a kerékpár, amire Hollandia jó példa, ehhez azonban fejleszteni kellene a kerékpáros infrastruktúrát, és könnyíteni a kerékpárhasználat feltételeit.

Föl-földobott kő… (Ady Endre)

A továbbiakban saját migrációs tapasztalatairól, illetve II. kerületi jelöltségéről szólt Benedek Márton.

Elég sok tapasztalatom van az egész elvándorlás-migráció kérdéséről, egyrészt, mert a migrációs biztonságpolitikával foglalkoztunk az Európai Bizottságnál hosszú-hosszú éveken át, és hát, saját magam is migráns vagyok, amikor más országokba megyek el. – mondta, ki is fejtve, hogy külföldön járt egyetemre, sőt, már középiskolába is egy évig, ösztöndíjjal, élt Angliában, illetve Belgiumban, valamint Amerikában Kanadában.

Láttam a világot, éltem különböző országokban, de ami megmaradt végig, az a magyarságom. Ez egy olyan dolog, amit az ember soha nem veszít el, mondom ezt úgy, hogy van egy német feleségem, a gyerekeim velem magyarul beszélnek, a feleségemmel németül, az óvodában angolul, mert olyan óvodába küldtük őket, ahol angolul tudnak megtanulni. Este magyar meséket mesélnek gyermekeinek. Családja Brüsszelben él, de „imádnak hazajárni”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

„Ez a fegyver bármit megér…” (Földes László)

A kétlaki, családtól sokszor elszakadt életformájáról ezt mondta Benedek:

Tényleg azért jöttem haza, hogy leváltsuk Orbánt. Ezért jött el fizetés nélküli szabadságra, otthagyva a munkáját, hogy „mindent megtegyen, hogy ezt a rendszert eltakarítsák a hatalomról”. Amint a fővárosi jelölt fogalmazott, „mindenki látja, hogy amit ez kormány csinál, az rossz”, a kérdés az, hogy hogyan tudják motiválni, mobilizálni az egész társadalmat, hogy „demokratikus módon meg tudjanak szabadulni ettől a kormánytól”.

A FÉLELEM, A CINIZMUS ÉS AZ APÁTIA a FŐ ELLENSÉGÜK.

Az elsőt vidéken erősebbnek érzékeli, „a helyi kiskirályok hatalma” miatt.
A második a kilátástalan dolgok megváltoztathatatlanságába való belenyugvás, amellyel szemben a Momentum lendülete és motiváltsága az alternatíva, hiszen mindenki komolyan gondolja, szívét-lelkét beleadva és fizetség nélkül végzi.

A harmadikból, az apátiából szerinte „ki kellene lökni a magyar társadalmat”, rádöbbenteni az embereket, hogy csak akkor változnak a dolgok, ha mindenki elmegy szavazni, és mindenki rész vesz a demokratikus változásban.

Az embereknek rá kell jönniük arra, hogy csak akkor változnak a dolgok, hogy ha mindenki elmegy szavazni, mindenki részt vesz benne. Ez a változás számára annyira fontos, hogy a családjától való távolságot is megéri érte vállalni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Érdeklődni: helyben!
(hirdetésrészlet, termékmegjelenítés nélkül)

Helyi kampányelemek tekintetében viszonylag kevés konkrétumot említett a Momentum jelöltje, bár azt izgalmas témának nevezte, de először inkább a lakosság szavazási hajlandóságának az általános erősítésének szükségességéről, illetve a részvétel fontosságáról beszélt.

Azt azonban kiemelte, hogy

AZ ORSZÁGGYŰLÉSI EGYÉNI KÉPVISELŐNEK A HELYIEKET KELL KÉPVISELNIE A PARLAMENTBEN.

A későbbiekben úgy fogalmazott:

Tele vagyunk helyi problémákkal. Erre egy friss hírt idézett a Hír TV-ből, amely szerint „zúgolódnak a Kecel környéki gazdák, mert nincs elég idénymunkás”, ez azonban országos megoldást követel .

A továbbiakban hozzászólásra, valamint újságírói kérdésekre nyílt lehetőség, majd kötetlen formában folytatódott a beszélgetés az Orbán-rendszer lebontásának szükségességéről és lehetséges módjairól, illetve hatalomra jutás esetén a programcélok megvalósításának lehetőségeiről.

Egy hozzászóló elmondta, hogy 2010-ben még a Fideszre szavazott, mivel polgári demokráciában szeretne élni, ahol civil jogok vannak, polgári Magyarországot akart, amelynek fölépítését a Fidesztől várta, de csalódott. A felszólaló Orbánban – akinek szónoki képességeit dicsérte – a „legfélelmetesebb vezetőt” látta, aki örökös vezetőnek szeretné tudni magát, aki félreállíthatatlan, akit nem lehet meggyőzni, jó dolgokra rávenni”.

Az elhangzott hozzászóló a meseíró Benedek Eleket (1859. – 1929.), akinek meséin nőtt föl, úgy említette, mint Benedek Márton képviselőjelölt dédapját.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Se veled, se nélküled (Dupla Kávé)

Egy résztvevő a választási együttműködések lehetőségéről kérdezett, amire válaszként Benedek Márton – a párt különutasságát figyelembe véve – számunkra meglepő nyíltsággal beszélt a baloldali pártokkal, vagy akár a Jobbikkal való eseti együttműködés, kölcsönös jelölt-visszaléptetés, illetve a legesélyesebb ellenzéki jelölt mögötti összezárás lehetőségéről, annak érdekében, hogy ha lehet, mindenütt csak egy, és a legalkalmasabb jelölt induljon el a Fidesz jelöltje ellenében.

Portálunk azon kérdésére, hogy a választási együttműködés e formája kapcsán nem tartanak-e attól, hogy választóik nem nézik majd jó szemmel, az egyfajta „arcvesztéssel jár” majd, hiszen a párt épp az eddigi politikai struktúra ellenében, annak alternatívájaként fogalmazta meg magát, és sokak számára épp ez lehetett vonzó, Benedek úgy válaszolt, hogy ez valós veszély.

Az együttműködéssel kapcsolatos korábbi lelkesedése ellenpontjaként most kijelentette, hogy

A JELÖLTJEIK JELENTŐS RÉSZE VÉGIG FOGJA CSINÁLNI A KAMPÁNYT, ÉS OTT LESZ A NEVÜK A SZAVAZÓLAPON.

De hozzátette, hogy közös kihívás, hogy a mostani rendszert „eltakarítsák”, amiért

akár érdemes a támogatottabb jelölt javára visszalépni,

ez motiválja őket, amit ő nemzeti felelősségnek hív.

Másik kérdésünk az esetleges koalíciókötési hajlandóságukról szólt, tekintve, hogy a párt parlamentbe jutása esetén „királycsináló” pozícióba kerülhet, illetve „vétójoga” lehet az ellenzéki oldalon.

A válaszban a képviselőjelölt elmondta, hogy meglátása szerint a párt a Fidesszel való esetleges koalícióval öngyilkosságot végezne. Ők alternatívát szeretnének mutatni, a Fidesz nélkül, ezért kizárt a kormányzópárttal való koalíciókötés.
Mindig a nemzeti érdeket kell nézni, ami jelenleg az, hogy leváltsák Orbánt – vélekedett Benedek.

A közlekedési szakterületű, helyi képviselőjelölt véleményét megkérdeztük volna az 51-es út kalocsai elkerülő szakaszának koncepciójáról is, amellyel kapcsolatban korábban aggályok fogalmazódtak meg, mégpedig többek által, több fórumon is, azonban erről a kérdésről a képviselőjelölt még nem tájékozódott, így arra legközelebb térhetünk vissza.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK