2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Alternatív javaslat elkerülőútra – Érdemben nem tárgyalták

Illés György Cinó  |  2017. 11. 07., 20:24

A járási polgármesterek október 26-án, Dunaszentbenedeken tartott találkozóján kerültek szóba a paksi bővítéshez kapcsolódó, kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások, köztük az új, Kalocsa-Paks Duna-híd és az 51-es főút Kalocsát elkerülő szakaszának kérdései. Ez utóbbival kapcsolatban hangzott el az 51-es főút keleti elkerülő szakaszának megépítésére irányuló alternatív javaslat. Ezt sajnos érdemben nem tárgyalták, csupán Bálint József polgármester szólt hozzá, ő is ellene. Nincs végleges döntés a reptérről.

A találkozón Font Sándor országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is megjelent, hogy tájékoztatást adjon a polgármestereknek a térséget érintő aktuális kérdésekről. Szólt a TOP pályázatok pillanatnyi helyzetéről és a megvalósítás szakaszában várható kihívásokról – erről külön cikkben számoltunk be.

Az erőműbővítés kapcsán várt, kerítésen kívüli beruházásokkal kapcsolatban Font elmondta: az együttműködés Süli János miniszterrel minden várakozásának megfelel, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogató hozzáállásáról is biztosította hallgatóságát. Mint fogalmazott, így

Biztos bázist látunk arra, hogy ezek meg is valósulnak. A Paks II. beruházásról és a hozzá kapcsolódó állami beruházásokról sok újdonsággal nem szolgálhatott a fejlesztési biztos, hiszen a híd tervezését már megkezdték, s amíg ez a szakasz le nem zárul, addig érthető módon nincs látványos előrelépés.
Ugyanakkor rendkívül hiányzik majd az a 16-18 hónap, ami a kétszeri sikertelen tervezői tenderezés miatt elveszett.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Font Sándor azonban értetlenségét fejezte ki, amiért az új Duna-hídról még mindig van, aki feltételes módban beszél, hiszen már kormányhatározat is született a híd megvalósításáról, és annak céljaira a kormány elkülönítette a becsült költségek fedezéséhez szükséges forrást.

Hasonlóképpen biztosra vehető a dunamenti falvakat összekötő, Dunapatajtól Foktőig vezető út teljes felújítása, amelyről Bálint József polgármester szeptember 13-ai sajtótájékoztatóján tett belejelentése kapcsán már szintén írtunk.

Az érintett települések polgármesterei ezzel kapcsolatban nem intéztek kérdéseket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Vagy-vagy

Font Sándor az 51-es főút Kalocsát elkerülő útszakaszának megépítéséről is szólt. Ezzel kapcsolatban ő is utalt arra, hogy egyes fölvetések szerint a keleti szakaszt is meg kellene építeni.

Én itt nem mennék tovább, mert most már hallottam, hogy kerítsük körbe-karikára Kalocsát. Nem. Nincs értelme. Ne bolonduljunk meg. Ráadásul ott rendkívül értékes földek vannak (…) Ne kergessünk olyan illúziókat, vágyakat, amelyeknek nincs realitása. A FONT ÁLTAL ELMONDOTTAK SZERINT TEHÁT, HA EZ A NYUGATI ELKERÜLŐ SZAKASZ MEGÉPÜL, AKKOR A KELETI SZÁRNY VÉGLEG LEKERÜL A NAPIRENDRŐL.

Ugyanakkor Süli János miniszter egyeztetéseik során egyetértett vele abban, hogy

A KALOCSA DÉLI HATÁRÁTÓL A SZEKSZÁRDI DUNA-HÍD BEKÖTŐ ÚTJÁIG VEZETŐ, A LEGUTÓBBI ÚTREKONSTRUKCIÓBÓL KIMARADT 51-ES ÚTSZAKASZNAK, ILLETVE A FŐÚT KALOCSA BELVÁROSI SZAKASZÁNAK MEGÚJÍTÁSA SZINTÉN SORRA KERÜLHET A KÖVETKEZŐ ÜTEMBEN.

Erre a 2019-es időszakban nyílhat reális esély.

Jobb lenne a keleti szakasz

A rendezvény szervezőjeként Péjó Zoltán a Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltség-vezetője vetett föl, hogy ésszerűbb lenne, ha az elkerülő út nem Bátya felé, hanem a kiskőrösi út irányába, északról, illetve keletről kerülné meg a várost, és így beköthetne a Miskei útba is.

Péjó nem fejtette ki részletesen a koncepció melletti érveket, de a lényeg, hogy

ezzel a megoldással települések sora számára kerülne karnyújtásnyira az 51-es út,

ami az ottani gazdaság számára komoly előnyt, vonzerőt jelenthetne, e nélkül ugyanakkor csak Kalocsán keresztül juthat ki e területekről a forgalom akár az 51-esre, akár a majdani hídhoz.

A híd megépülésének forgalomgeneráló hatásával számolva arra kell fölkészülnünk, hogy a tervezett beruházások következtében – ha azok az ismertetett elképzelések szerint valósulnak meg – a város belterületének a forgalmi terhelése nem csökkenni, hanem esetleg drámaian növekedni fog.

A másik előnye az alternatív nyomvonalnak városunkra nézve az volna, hogy a használatban lévő, és tartalék ipari területeink nagy része is becsatornázásra kerülnének általa, míg a nyugati szakasz ezeket elzárja a forgalom ütőerétől. Cégeinknek ez hátrányt jelent, a város jövője, ipari fejlesztése szempontjából pedig emberi számítás szerint az örök alkonyt hozza el.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdés még ennél is összetettebb, megér egy külön cikket is, a polgármesterek találkozóján azonban érdemben nem vitatták meg a javaslatot. Meglepő módon Kalocsa polgármestere sem ragadta meg az alkalmat, hogy a város szempontjából létkérdést jelentő döntés érdekében lobbizzon, sőt kijelentette:

Jó. Tehát egyelőre ennek nincs realitása, úgy, ahogy a képviselő úr is elmondta. Bringára, föl!

Azt is fölvetette az egyik polgármester, hogy a Fajsz-Dunapataj Euro-Velo kerékpárutat már 5-6 éve tervezik, ha pedig ezek az utak megépülnek, akkor ezzel is foglalkozni kell. Ebben egyetértés mutatkozott, azzal, hogy a tágabb környezet ez irányú fejlesztési terveivel is össze kell hangolni az elképzeléseket.

Ezt hangsúlyozta Font Sándor is, rámutatva, hogy korábban gyakran nem kellő összehangoltsággal épültek a kerékpárutak. Ugyanakkor megemlítette azt a lehetőséget, illetve az általa kinyíló perspektívát is, amely a Bécs-Budapest kerékpárútnak a megépítése hozhat el, ezt lendületből folytatva ugyanis a Duna-mentén, a töltés vonalán végig megépülhetne a kerékpárút, amelynek egyes szakaszai már meg is valósultak. A képviselő elismerte, hogy ez nagy feladat, de a hídépítéssel összekapcsolva lehet realitása Font szerint, aki megemlítette a fővárostól a Balaton partjára, illetve Tokajba tervezett, szintén komoly kihívást jelentő terveket is.

Emellett némi büszkeséggel szólt a megyénkben megvalósuét, illetve megvalósulás előtt álló kerékpárút-hálózatról. A büszkeség oka, hogy a megfelelő együttműködés révén elérték a településekkel közösen, hogy teljesen összefüggő, 60-70 kilométer hosszúságú kerékpárút-hálózat valósult meg Kiskunhalas–Soltvadkert–Kiskőrős–Akasztó, valamint Soltvadkert–Bócsa és Soltvadkert–Kecel viszonylatában, és most fogják bekötni az akasztói Halászcsárdától a solti Duna-töltés vonaláig, amivel a megye leghosszabb egybefüggő kerékpárút-hálózata jön létre. A Baja–Szeged vonal ugyan hosszabb ennél, azonban az két megyét is érint.

Reptéri remények

Az elkerülő út kérdéséhez hasonlóan szintén Péjó Zoltán vetette föl, hogy korábban szóba került a reptér esetleges hasznosítására vonatkozó igény. Eszerint az orosz partnerek a légi szállítást részesítik előnyben a vasúttal szemben, elsősorban biztonsági okokból.

Bálint József válaszában elmondta: az egyeztetéseken szóba került ennek lehetősége is. Arról Süli János miniszter úgy nyilatkozott, hogy a Roszatom hamarosan ismerteti álláspontját, hogy igénylik-e a repteret a szállítási feladatokhoz.

Ha ők úgy döntenek, akkor lesz belőle valami.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018. 01. 15., 08:28
A II. Magyar Hadsereg doni katasztrófájának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést január 14-én vasárnap délelőtt Benedek György szobrászművész 2000-ben emelt emlékművénél Kalocsa Város Önkormányzatának szervezésében.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>
2018. 01. 16., 20:54
Beszélik, hogy még ma is messzire elér a keze a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjének, aki korábban alpolgármesterként a város második embere volt, No, de azt senki sem gondolta volna, hogy még ezt is el tudja intézni! Még >>>
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Közel 25 évnyi szolgálat után, 2018. január 13-án ünnepélyes keretek között búcsúztatták a Portugál Légierő Dassault/Dornier Alpha Jet flottáját. A kiképző repülőgépek ceremóniájának a Beja légibázis (Base Aérea N.º 11) adott otthont.
Több dél-koreai hírportál a napokban arról számolt be, hogy 2018. január 10-én a Dél-koreai Tengerészgyalogság átvehette az első 2 MUH-1 Marineon típusú többcélú helikopterét.
2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendel az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.