2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Alternatív javaslat elkerülőútra – Érdemben nem tárgyalták

Illés György Cinó  |  2017. 11. 07., 20:24

A járási polgármesterek október 26-án, Dunaszentbenedeken tartott találkozóján kerültek szóba a paksi bővítéshez kapcsolódó, kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások, köztük az új, Kalocsa-Paks Duna-híd és az 51-es főút Kalocsát elkerülő szakaszának kérdései. Ez utóbbival kapcsolatban hangzott el az 51-es főút keleti elkerülő szakaszának megépítésére irányuló alternatív javaslat. Ezt sajnos érdemben nem tárgyalták, csupán Bálint József polgármester szólt hozzá, ő is ellene. Nincs végleges döntés a reptérről.

A találkozón Font Sándor országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is megjelent, hogy tájékoztatást adjon a polgármestereknek a térséget érintő aktuális kérdésekről. Szólt a TOP pályázatok pillanatnyi helyzetéről és a megvalósítás szakaszában várható kihívásokról – erről külön cikkben számoltunk be.

Az erőműbővítés kapcsán várt, kerítésen kívüli beruházásokkal kapcsolatban Font elmondta: az együttműködés Süli János miniszterrel minden várakozásának megfelel, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogató hozzáállásáról is biztosította hallgatóságát. Mint fogalmazott, így

Biztos bázist látunk arra, hogy ezek meg is valósulnak. A Paks II. beruházásról és a hozzá kapcsolódó állami beruházásokról sok újdonsággal nem szolgálhatott a fejlesztési biztos, hiszen a híd tervezését már megkezdték, s amíg ez a szakasz le nem zárul, addig érthető módon nincs látványos előrelépés.
Ugyanakkor rendkívül hiányzik majd az a 16-18 hónap, ami a kétszeri sikertelen tervezői tenderezés miatt elveszett.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Font Sándor azonban értetlenségét fejezte ki, amiért az új Duna-hídról még mindig van, aki feltételes módban beszél, hiszen már kormányhatározat is született a híd megvalósításáról, és annak céljaira a kormány elkülönítette a becsült költségek fedezéséhez szükséges forrást.

Hasonlóképpen biztosra vehető a dunamenti falvakat összekötő, Dunapatajtól Foktőig vezető út teljes felújítása, amelyről Bálint József polgármester szeptember 13-ai sajtótájékoztatóján tett belejelentése kapcsán már szintén írtunk.

Az érintett települések polgármesterei ezzel kapcsolatban nem intéztek kérdéseket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Vagy-vagy

Font Sándor az 51-es főút Kalocsát elkerülő útszakaszának megépítéséről is szólt. Ezzel kapcsolatban ő is utalt arra, hogy egyes fölvetések szerint a keleti szakaszt is meg kellene építeni.

Én itt nem mennék tovább, mert most már hallottam, hogy kerítsük körbe-karikára Kalocsát. Nem. Nincs értelme. Ne bolonduljunk meg. Ráadásul ott rendkívül értékes földek vannak (…) Ne kergessünk olyan illúziókat, vágyakat, amelyeknek nincs realitása. A FONT ÁLTAL ELMONDOTTAK SZERINT TEHÁT, HA EZ A NYUGATI ELKERÜLŐ SZAKASZ MEGÉPÜL, AKKOR A KELETI SZÁRNY VÉGLEG LEKERÜL A NAPIRENDRŐL.

Ugyanakkor Süli János miniszter egyeztetéseik során egyetértett vele abban, hogy

A KALOCSA DÉLI HATÁRÁTÓL A SZEKSZÁRDI DUNA-HÍD BEKÖTŐ ÚTJÁIG VEZETŐ, A LEGUTÓBBI ÚTREKONSTRUKCIÓBÓL KIMARADT 51-ES ÚTSZAKASZNAK, ILLETVE A FŐÚT KALOCSA BELVÁROSI SZAKASZÁNAK MEGÚJÍTÁSA SZINTÉN SORRA KERÜLHET A KÖVETKEZŐ ÜTEMBEN.

Erre a 2019-es időszakban nyílhat reális esély.

Jobb lenne a keleti szakasz

A rendezvény szervezőjeként Péjó Zoltán a Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltség-vezetője vetett föl, hogy ésszerűbb lenne, ha az elkerülő út nem Bátya felé, hanem a kiskőrösi út irányába, északról, illetve keletről kerülné meg a várost, és így beköthetne a Miskei útba is.

Péjó nem fejtette ki részletesen a koncepció melletti érveket, de a lényeg, hogy

ezzel a megoldással települések sora számára kerülne karnyújtásnyira az 51-es út,

ami az ottani gazdaság számára komoly előnyt, vonzerőt jelenthetne, e nélkül ugyanakkor csak Kalocsán keresztül juthat ki e területekről a forgalom akár az 51-esre, akár a majdani hídhoz.

A híd megépülésének forgalomgeneráló hatásával számolva arra kell fölkészülnünk, hogy a tervezett beruházások következtében – ha azok az ismertetett elképzelések szerint valósulnak meg – a város belterületének a forgalmi terhelése nem csökkenni, hanem esetleg drámaian növekedni fog.

A másik előnye az alternatív nyomvonalnak városunkra nézve az volna, hogy a használatban lévő, és tartalék ipari területeink nagy része is becsatornázásra kerülnének általa, míg a nyugati szakasz ezeket elzárja a forgalom ütőerétől. Cégeinknek ez hátrányt jelent, a város jövője, ipari fejlesztése szempontjából pedig emberi számítás szerint az örök alkonyt hozza el.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdés még ennél is összetettebb, megér egy külön cikket is, a polgármesterek találkozóján azonban érdemben nem vitatták meg a javaslatot. Meglepő módon Kalocsa polgármestere sem ragadta meg az alkalmat, hogy a város szempontjából létkérdést jelentő döntés érdekében lobbizzon, sőt kijelentette:

Jó. Tehát egyelőre ennek nincs realitása, úgy, ahogy a képviselő úr is elmondta. Bringára, föl!

Azt is fölvetette az egyik polgármester, hogy a Fajsz-Dunapataj Euro-Velo kerékpárutat már 5-6 éve tervezik, ha pedig ezek az utak megépülnek, akkor ezzel is foglalkozni kell. Ebben egyetértés mutatkozott, azzal, hogy a tágabb környezet ez irányú fejlesztési terveivel is össze kell hangolni az elképzeléseket.

Ezt hangsúlyozta Font Sándor is, rámutatva, hogy korábban gyakran nem kellő összehangoltsággal épültek a kerékpárutak. Ugyanakkor megemlítette azt a lehetőséget, illetve az általa kinyíló perspektívát is, amely a Bécs-Budapest kerékpárútnak a megépítése hozhat el, ezt lendületből folytatva ugyanis a Duna-mentén, a töltés vonalán végig megépülhetne a kerékpárút, amelynek egyes szakaszai már meg is valósultak. A képviselő elismerte, hogy ez nagy feladat, de a hídépítéssel összekapcsolva lehet realitása Font szerint, aki megemlítette a fővárostól a Balaton partjára, illetve Tokajba tervezett, szintén komoly kihívást jelentő terveket is.

Emellett némi büszkeséggel szólt a megyénkben megvalósuét, illetve megvalósulás előtt álló kerékpárút-hálózatról. A büszkeség oka, hogy a megfelelő együttműködés révén elérték a településekkel közösen, hogy teljesen összefüggő, 60-70 kilométer hosszúságú kerékpárút-hálózat valósult meg Kiskunhalas–Soltvadkert–Kiskőrős–Akasztó, valamint Soltvadkert–Bócsa és Soltvadkert–Kecel viszonylatában, és most fogják bekötni az akasztói Halászcsárdától a solti Duna-töltés vonaláig, amivel a megye leghosszabb egybefüggő kerékpárút-hálózata jön létre. A Baja–Szeged vonal ugyan hosszabb ennél, azonban az két megyét is érint.

Reptéri remények

Az elkerülő út kérdéséhez hasonlóan szintén Péjó Zoltán vetette föl, hogy korábban szóba került a reptér esetleges hasznosítására vonatkozó igény. Eszerint az orosz partnerek a légi szállítást részesítik előnyben a vasúttal szemben, elsősorban biztonsági okokból.

Bálint József válaszában elmondta: az egyeztetéseken szóba került ennek lehetősége is. Arról Süli János miniszter úgy nyilatkozott, hogy a Roszatom hamarosan ismerteti álláspontját, hogy igénylik-e a repteret a szállítási feladatokhoz.

Ha ők úgy döntenek, akkor lesz belőle valami.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK