2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megvan, ki tervezheti a Kalocsa-Paks Duna-hidat

Zsiga Ferenc  |  2017. 09. 22., 16:04

Szakmabeliek sem tagadják, a Kalocsa-Paks Duna-híd tervezésére kiírt, két eredménytelennek nyilvánított pályázat után joggal mondhatta bárki, „úgy készül mint a Luca széke.” Ám most végre, a „három a magyar igazság” jegyében eredményes tervezői pályázatról számolhatunk be. A Közbeszerzési Értesítő szeptember 19-i száma adta hírül, hogy a KALOCSA HÍD 2017 Konzorciumot alkotó CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt., valamint az UTIBER Közúti Beruházó Kft., mint három konzorciumi tag együtt 568 millió forint + Áfa összegért végezheti el a Kalocsa-Paks Duna-híd tervezését és engedélyeztetését.

A másik két ajánlattevő árban nem sokkal maradt el a nyertes konzorcium mögött, ezek a cégek 570, illetve 573 millió forintért vállalták volna a ugyanezt a feladatot. Egy ekkora összegű tervezésnél kettő, illetve ötmillió forint különbség elenyésző, így az ajánlatok értékelésénél, az adható pontszámok között mások mellett a hídszerkezeti- és geotechnikai tervezési szakterületen szerzett minimum 3 év tervezői gyakorlat feletti évek is sokat számítottak.

Harmadszorra sikeres pályázat a tervezésre

Örülünk persze így is, még ha az optimistább változat szerint a harmadik pályázati kiírást követő tervezői szerződést idén június környékére ígérték. Elégedettek lehetünk, hiszen a Paks II. beruházás lakossági fórumain központi kérdéssé vált Duna-híd legfőbb akkori és mai célja nem változott: a Duna kalocsai oldalán élők könnyebben vállalhassanak munkát a Paksi Atomerőmű új 5. és 6. reaktorblokkjainak építkezésén, majd azok működtetésében.

Mint emlékezetes, a Kormány 2015 júniusában hozott határozatot, hogy a dunaföldvári és a szekszárdi Duna-hidak között egy harmadik Paks-Kalocsa között épüljön meg. Ennek előkészítésére, a tervezői munkákra a központi költségvetésből 870 millió forintot különítettek el.

Az eredeti elképzelések szerint az új Duna-hidat és a hozzá kapcsolódó utakat 2021-22-ben, vagyis a Paks II. projekt építésének megkezdése után adták volna át a forgalomnak, de ez az időpont a tervező kiválasztásának elhúzódása miatt már aligha lesz tartható. A csak harmadszorra sikeres pályázati eljárás következtében eddig legalább egy éves csúszás van, és azt követi még a híd megépítésére kiírandó pályázat, amelynek szintén lehetnek buktatói. És akkor még ott van a kivitelezés.

Ezzel együtt nemcsak nekünk, de a Duna bal partján elterülő másik régiókban élőknek is jó hír, hogy végre konkrétan megmozdult valami, megkezdődik a Duna-híd tervezése.

A Paks II. alapozásának várhatóan jövő évi kezdéséről, az új híd tervezéséről szóló hírek fényében már elérhető távolságba került, hogy a Paksot Kalocsával összekötő hídnak általános gazdaságélénkítő hatása lehet.

A hidat építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által közzétett adatok szerint a tervezőnek el kell készíteni az új Duna-hidat tartalmazó 512-es számú főút Kalocsa-M6 autópálya közötti szakaszára és a ma Paksot Gerjennel összekötő földút nyomvonalára tervezett szilárd burkolatú közútra vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmányt is.

Ezt követi az építési engedélyezési terv és a kivitelezői ajánlatadásra alkalmas, úgynevezett tender terv elkészítése, de meg kell szereznie a környezetvédelmi és építési engedélyeket is. Ezek a feladatok a nyertes pályázójával aláírt tervezői szerződés szerint 23 hónap alatt valósulnak meg. Az új Duna-hídon átvezetett 512-es számú főút Kalocsa-M6 autópálya közötti szakaszára kiírt tervezési tender szerint a híd „A” teherbírású mederhíd. A hídszerkezet becsült hossza 1060 méter, a támaszok száma 12. A legnagyobb nyílás 220 méter, a legkisebb hajózási szélesség 180 méter. Az út műszaki jellemzője, hogy 2X1 sávos, 11 kilométer új, plusz 1,6 kilométer felújított része van, a forgalmi sávok szélessége 3,5 méter.

A híd kivitelezése

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy 2018 tavaszán országgyűlési választások lesznek, de szerencsére az új Duna-híd megépítésének egyik politikai oldalon sincs ellenzője. Amennyiben a híd megépítéséhez szükséges forrás is rendelkezésre áll, az addigra megszerzett engedélyek birtokában, részben kisajátítással megszerzett területeken indulhat majd az építés.

Természetesen a kivitelezésre is közbeszerzést kell lefolytatni. A győztes ajánlattevőnek várhatóan 26 hónap áll rendelkezésére, hogy megépítse az új Kalocsa-Paks Duna-hidat.

Forrás: Paksi Atomerőmű

Hol épül az új Duna-híd ?

Amint már beszámoltunk róla, a tervezett nyomvonal a paksi oldalon az M6 autópályától indulva Dunaszentgyörgyöt délről elkerülve, keleti irányból ér az új Duna-hídhoz, majd azon át a kalocsai oldalon Foktőt északra elkerülve éri el, csatlakozik rá az 512-es számú főút már meglévő szakaszára, így téve lehetővé a Kalocsától két kilométerrel északra történő rácsatlakozást az 51-es főútra.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK