2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa nem emel kifogást az új Duna-híd környezetvédelmi hatásvizsgálata ellen - Kalocsán a Foktői út, Paksi köz, Móra Ferenc utca környékén nőhet a zajterhelés

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 19., 09:26

Ha valamire Kalocsa környékén nagy összegű fogadást lehet kötni, az nem más, mint hogy a város és az érintett települések nem emelnek kifogást a tervezett Kalocsa-Paks Duna-híd környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárásával összefüggésben. Az ügyben a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztálya, mint környezetvédelmi hatóság illetékes, ám mert a kormány az új Duna-híd megépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra beruházásnak minősítette, a hatóságnak szeptember 6-tól mindösszesen 42 napja van arra, hogy a kérelmet jóváhagyja, vagy visszautasítsa. Kiemelt jelentőségű beruházásoknál ez még nem fordult elő, így szinte száz százalék esély van arra, hogy ennek az engedélynek a kiadása nem késlelteti a napokban elkészült tervek megvalósítását, a beruházás 2021-22-ig történő befejezését.

Az ügyben megkérdeztük dr. Bálint József polgármestert, aki portálunknak elmondta: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a NIF Zrt-t bízta meg a szükséges előkészítő munkák, úgy mint a környezeti hatástanulmány, tervezések, engedélyek beszerzésével és ezek közbeszerzéseinek lebonyolításával. A környezeti hatásvizsgálatot a VITÖKI Kft., mint tervező és alvállalkozó szakértője végezte, de ezt megelőzően a beruházó megbízásából kockázatelemzést folytattak a nyomvonalakról, egyeztetéseket folytattak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságával, Tolna- és Bács-Kiskun megye állami útkezelőjével, az Alsó-Dunavölgyi- és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, illetve az érintett önkormányzatokkal, közük például a dunaszentgyörgyivel, foktőivel és a kalocsaival.


Forrás: KALOhírek archív

A polgármester annak a véleményének adott hangot: - A város a jegyzőnél lévő dokumentáció ismeretében várhatóan nem emel kifogást a környezetvédelmi hatóságnál az engedély kiadása ellen. Az új Duna-híd előnyei közé tartozik, hogy Kalocsa és vonzáskörzete településeinek gyors összeköttetést biztosít az M6-os autópályára, de az átkelő a paksi oldalon megnövekedő munkaerő piaci lehetőségekhez is könnyű elérést biztosít. Az sem elhanyagolható, hogy a híd a paksiaknak a kalocsai oldalon megnyitja a lehetőséget az egészségügyi ellátáshoz, a szálláslehetőségekhez és a repülőtér használathoz, ezzel is csökkenti a Paksra háruló ellátási feladatokat. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan épülő Duna-hídnak  gazdaságélénkítő hatása is lesz a Duna bal partján lévő településeken – mondta a polgármester.

Mint megtudtuk, az elvégzett vizsgálatok szerint

zaj és rezgésvédelmi szempontból a kapcsolódó úthálózaton jelentős lesz a beruházás hatására megjelenő többletterhelés. Kalocsán a Foktői út, Paksi Köz és Móra Ferenc utca környékén nő a zajterhelés, de a levegőtisztasági értékhatárokat a fejlesztés nem érinti.

A környezetvédelmi hatásvizsgálattal kapcsolatos észrevételeket a közmeghallgatás időpontjáig vagy a szekszárdi járási hivatal környezetvédelmi hatóságához, vagy a szekszárdi önkormányzat jegyzőjéhez lehet benyújtani, amit érdemben megvizsgálnak.

Mint emlékezetes, az új Duna-híddal kapcsolatos korábbi fórumokon már elhangzott, hogy az előzetesen elvégzett környezeti hatásvizsgálat alapján szükség lesz zajvédelmi intézkedésekre. Miután a Duna és árterének érintett területe a Natura 2000 természetvédelmi terület része, a tervezői munka fontos részét képezte az élővilág védelmének felmérés, a hatásvizsgálat a védett- és a vadászható fajok előfordulásának mértékét is figyelembe vette. A klímakockázati értékelésen és előzetes régészeti kutatás elvégzésén túl Natura 2000 hatásbecslést is végeztek. A híd tervezői a Natura 2000–es terület minimális zavarása mellett tervezték az új Duna-hidat, amely a legutóbbi kormány közeli nyilatkozatok szerint 2020-21-re elkészülhet.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>