2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb lépéssel közelebb a Duna-hídhoz

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 23., 15:46

Brüsszel ejtette a paksi bővítéssel kapcsolatban indított szabályszegési eljárást. Az elmúlt csütörtöki bejelentés zene volt a Kalocsa-Paks Duna-híd mellett elkötelezetteknek. Nem lehetett más, mert kimondva vagy kimondatlanul, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy a híd megépítésének Paks II. megvalósítása az előfeltétele.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón mondta el: az Európai Bizottság arról tájékoztatta Magyarországot, hogy megszüntetik azt a 2015 novemberében indított kötelezettségszegési eljárást, amit a paksi bővítés közbeszerzései miatt indítottak. A tájékoztatón az is elhangzott: a bővítés 55 százalékában fogja alkalmazni az uniós közbeszerzési előírásokat. Az Európai Bizottság elismerte, hogy biztosított a verseny a bővítésben részt venni akaró cégek között, így reális, hogy 2017-2018-ban megkezdődhet a Paks II. kivitelezése.

A hírt portálunk kérdésére Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője az Alaptörvény-módosítással kapcsolatban múlt hét pénteken tartott sajtótájékoztatóján úgy kommentálta: a bejelentés nyomán újabb lépéssel kerültünk közelebb a Duna-hídhoz!


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő némi szarkazmussal a hangjában hozzáfűzte: „Sajnálatos módon a Duna-híddal kapcsolatban eddig az összes létező közbeszerzési hibát elkövették.”
Már azt hittük, minden rendben van a tervekkel, de a tervpályázaton vesztes cég bejelentésére a közbeszerzési döntőbizottság az egész projekt kiírását felülvizsgálta. Ugyan a bejelentés erre nem terjedt ki, de mint kiderült, a terv benyújtásakor nem voltak figyelemmel egy időközben megváltozott jogszabályra. E miatt gyakorlatilag mindent újra kell kezdeni.

Ez viszont azt jelenti, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is legalább egy évet csúszik a végleges terv jóváhagyása. A híd építésére csak ezt követően írhatják ki a tendert. Ha azzal minden rendben lesz, akkor is legkevesebb egy év csúszással kezdődhet meg az építés és fejeződhet be a Dunát átívelő szerkezet átadása – mondta Font Sándor.

Igen ám, de a paksi bővítés – legalábbis a mai ismereteink szerint – akkor már legalább egy éve tart. Nagy baj nincs, mert a megvalósítás jóval több mint egy évtizedig tart, még bőven részt vehetünk az évezred beruházásaként aposztrofált projektben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés