2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb lépéssel közelebb a Duna-hídhoz

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 23., 15:46

Brüsszel ejtette a paksi bővítéssel kapcsolatban indított szabályszegési eljárást. Az elmúlt csütörtöki bejelentés zene volt a Kalocsa-Paks Duna-híd mellett elkötelezetteknek. Nem lehetett más, mert kimondva vagy kimondatlanul, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy a híd megépítésének Paks II. megvalósítása az előfeltétele.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón mondta el: az Európai Bizottság arról tájékoztatta Magyarországot, hogy megszüntetik azt a 2015 novemberében indított kötelezettségszegési eljárást, amit a paksi bővítés közbeszerzései miatt indítottak. A tájékoztatón az is elhangzott: a bővítés 55 százalékában fogja alkalmazni az uniós közbeszerzési előírásokat. Az Európai Bizottság elismerte, hogy biztosított a verseny a bővítésben részt venni akaró cégek között, így reális, hogy 2017-2018-ban megkezdődhet a Paks II. kivitelezése.

A hírt portálunk kérdésére Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője az Alaptörvény-módosítással kapcsolatban múlt hét pénteken tartott sajtótájékoztatóján úgy kommentálta: a bejelentés nyomán újabb lépéssel kerültünk közelebb a Duna-hídhoz!


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő némi szarkazmussal a hangjában hozzáfűzte: „Sajnálatos módon a Duna-híddal kapcsolatban eddig az összes létező közbeszerzési hibát elkövették.”
Már azt hittük, minden rendben van a tervekkel, de a tervpályázaton vesztes cég bejelentésére a közbeszerzési döntőbizottság az egész projekt kiírását felülvizsgálta. Ugyan a bejelentés erre nem terjedt ki, de mint kiderült, a terv benyújtásakor nem voltak figyelemmel egy időközben megváltozott jogszabályra. E miatt gyakorlatilag mindent újra kell kezdeni.

Ez viszont azt jelenti, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is legalább egy évet csúszik a végleges terv jóváhagyása. A híd építésére csak ezt követően írhatják ki a tendert. Ha azzal minden rendben lesz, akkor is legkevesebb egy év csúszással kezdődhet meg az építés és fejeződhet be a Dunát átívelő szerkezet átadása – mondta Font Sándor.

Igen ám, de a paksi bővítés – legalábbis a mai ismereteink szerint – akkor már legalább egy éve tart. Nagy baj nincs, mert a megvalósítás jóval több mint egy évtizedig tart, még bőven részt vehetünk az évezred beruházásaként aposztrofált projektben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>