2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb lépéssel közelebb a Duna-hídhoz

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 23., 15:46

Brüsszel ejtette a paksi bővítéssel kapcsolatban indított szabályszegési eljárást. Az elmúlt csütörtöki bejelentés zene volt a Kalocsa-Paks Duna-híd mellett elkötelezetteknek. Nem lehetett más, mert kimondva vagy kimondatlanul, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy a híd megépítésének Paks II. megvalósítása az előfeltétele.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón mondta el: az Európai Bizottság arról tájékoztatta Magyarországot, hogy megszüntetik azt a 2015 novemberében indított kötelezettségszegési eljárást, amit a paksi bővítés közbeszerzései miatt indítottak. A tájékoztatón az is elhangzott: a bővítés 55 százalékában fogja alkalmazni az uniós közbeszerzési előírásokat. Az Európai Bizottság elismerte, hogy biztosított a verseny a bővítésben részt venni akaró cégek között, így reális, hogy 2017-2018-ban megkezdődhet a Paks II. kivitelezése.

A hírt portálunk kérdésére Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője az Alaptörvény-módosítással kapcsolatban múlt hét pénteken tartott sajtótájékoztatóján úgy kommentálta: a bejelentés nyomán újabb lépéssel kerültünk közelebb a Duna-hídhoz!


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő némi szarkazmussal a hangjában hozzáfűzte: „Sajnálatos módon a Duna-híddal kapcsolatban eddig az összes létező közbeszerzési hibát elkövették.”
Már azt hittük, minden rendben van a tervekkel, de a tervpályázaton vesztes cég bejelentésére a közbeszerzési döntőbizottság az egész projekt kiírását felülvizsgálta. Ugyan a bejelentés erre nem terjedt ki, de mint kiderült, a terv benyújtásakor nem voltak figyelemmel egy időközben megváltozott jogszabályra. E miatt gyakorlatilag mindent újra kell kezdeni.

Ez viszont azt jelenti, hogy a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is legalább egy évet csúszik a végleges terv jóváhagyása. A híd építésére csak ezt követően írhatják ki a tendert. Ha azzal minden rendben lesz, akkor is legkevesebb egy év csúszással kezdődhet meg az építés és fejeződhet be a Dunát átívelő szerkezet átadása – mondta Font Sándor.

Igen ám, de a paksi bővítés – legalábbis a mai ismereteink szerint – akkor már legalább egy éve tart. Nagy baj nincs, mert a megvalósítás jóval több mint egy évtizedig tart, még bőven részt vehetünk az évezred beruházásaként aposztrofált projektben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK