2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Híd a Duna felett – Lázár János miniszter fontos bejelentéseket tett

Zsiga Ferenc  |  2016. 01. 20., 16:54

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap, január 19-én Pakson, az Erzsébet Nagyszállóban az MVM Paksi Atomerőmű körzetében lévő, a Paksi Társadalmi Tanácsba tömörült 41 település polgármesterei és a választókörzetek országgyűlési képviselői részére tartott évindító ülésén fontos, térségünket is érintő bejelentéseket tett. A miniszter kulcsszerepet tölt be a Paksi Atomerőmű bővítését, a tervezett Duna-híd építését, a térség fejlesztését érintő kérdésekben, ebből adódóan, a várakozásoknak megfelelően, ezúttal is fontos bejelentések hangzottak el.

Ezekről Font Sándor az elsők között tájékoztatta portálunkat. Az országgyűlési képviselő elmondta: a tavaly június közepén alakult érdekegyeztető fórumon részt vett a paksi, a kalocsai és a szekszárdi térség 41 polgármestere, országgyűlési képviselői, valamint a két társelnök, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter és Süli János, Paks város polgármestere. A miniszterrel érkezett Bán Tamás, az MVM Paks II. Zrt., valamint Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

„Nem veszélyezteti, nem késlelteti a Paks II. megvalósítását”

Font Sándor a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentéseiről szólva arról számolt be, a Paks II. projekt mindenben az előzetes ütemtervnek megfelelően halad. Lázár János úgy fogalmazott: az unió sem vitatja, hogy szükség van új blokkokra Pakson, mivel az uniós energiapolitika része a nukleáris kapacitás-fenntartás.

Portálunknak Font Sándor foglalta össze a tegnapi fórumon elhangzottakat

Brüsszellel kereskedelempolitikai jellegű vitája van a magyar kormánynak, amely azonban

nem veszélyezteti és nem késlelteti a Paks II. projekt megvalósítását.

Nemzetközi pénzügyi elemzések is alátámasztják, hogy a beruházás piaci körülmények között is megtérül.

Font Sándor emlékeztetett arra, hogy a Paks II-vel kapcsolatban már négy uniós kifogás érkezett, amelyekre a kormány részéről megfelelő és elfogadott válasz született. Most azt kell tisztázni, ha egy EU tagállam nem az unióhoz tartozó országgal, jelen esetben az Orosz Köztársasággal köt államközi szerződést, az EU tagállamain belül működő vállalkozásoknak miként van meg a versenyzés lehetősége.
Megnyugtató, hogy ez a vizsgálódás a Paks II. projekt megvalósítását nem befolyásolja.

750 millió helyett 1 milliárd jut fejlesztésre

A képviselő szólt arról is, hogy a fórumon Lázár János kiemelte: a térség fejlesztésére 2016-ban a kormányzat – a tavalyi 750 millió forintot meghaladó mértékű forrás helyett – legalább 1 milliárd forintot biztosít. Ehhez várják a települések terveit, javaslatait a források igazságos, arányos, szükségszerű és hatékony felhasználása érdekében.

Lázár János tényként beszélt a hídról

Tényként kezelik a Duna-hidat

Jó hír az is, hogy Lázár János már tényként beszélt az új Duna-hídról, amelynek előkészítéséről Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást. E szerint a Kalocsa térségében, Foktő és Dunaszentgyörgy között épülő új Duna-híd tervezési ideje a kalkulált 16 hónapnál is rövidebb lehet,  a megtakarított idővel a kivitelező gazdálkodhat majd a mielőbbi megvalósítás érdekében.

A hídra felvezető utak hossza, a hídtestet is beleértve 23 kilométer hosszú lesz.

Annyi már bizonyos, hogy

a hídon átvezető út 2x1 sávja és a kerékpárút biztosan megépül,

de a vasúti sínpár lefektetéséről még folynak a számítások és az egyeztetések.

Tanulmány a kalocsai repülőtér hasznosítására

Az egyik térségi polgármester felvetésére Lázár János felhívta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetőjét, hogy a hídra való tekintettel készüljön tanulmány a kalocsai repülőtér akár repülési, akár logisztikai célú hasznosítására, hogy azt ki lehessen ajánlani a Paks II. beruházást megvalósító vállalkozások részére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>