2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” – Választási programot ismertetett Molnár Gyula Kalocsán

Illés György Cinó  |  2017. 04. 28., 16:41
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

A sétálóutcában múlt pénteken tartott utcafórumon dr. Angeli Gabriella siralmas képet festett az ország és a társadalom helyzetéről, majd átadta a szót a párt elnökének, Molnár Gyulának, aki a politikai élet alakulásáról, az MSZP-nek a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások előtti kampányra történt fölkészüléséről, a párt előtt álló feladatokról szólt, majd kötetlenebb beszélgetés során a pártok kilátásait, stratégiáit is elemezte.

A rendezvény kezdetén dr. Angeli Gabriella köszöntötte a megjelenteket, a mintegy félszáz érdeklődő mellett a média megjelent képviselőit, illetve név szerint az MSZP elnökét, Molnár Gyulát, valamint a párt kalocsai szervezetének elnökét, Lakatos Jánost. Angeli elmondta: az „utcafórum” sajátossága, hogy azon a választók személyesen találkozhatnak Molnár Gyula pártelnökkel, illetve a helyi képviselőkkel, pártvezetőkkel, és mikrofonok és kamerák nélkül tehetik föl nekik kérdéseiket, mondhatják el észrevételeiket. A továbbiakban az ország helyzetét értékelte pár percben.

Magyarországon a dolgok egyre rosszabbul mennek kezdte, kiemelve a „leromlott egészségügyet”, a „káoszt a közoktatásban”, valamint a munkaerőhiányt, hiszen akármilyen szakmunkára már alig találni szakembert, vagy idős rokon mellé ápolót, mert elmentek külföldre.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)


Miért mennek el ezek az emberek külföldre? Mert Magyarországon egyre kevesebb a munka, és ha van is munka, azért olyan alacsonybért adnak, amiből nem, vagy alig tudják fönntartani családjaikat. Hol vannak a fejlesztések? – kérdezte. Lehet, hogy valahol vannak, de ezen a vidéken nincsenek – válaszolta meg maga.

Kik gazdagodnak? – kérdezte. A válasz: csak a kormány, vagy a Fidesz-közeli vállalkozók, miközben Magyarország lakosságának nagy része alig él meg a pénzéből, nem tudja fizetni a számlákat. Nagyon nagy problémák vannak az ország egyes területein a gyermekétkezéssel is.

Viszont van alternatíva, és van változás! Én hiszek abban, hogy van, hát tegyünk igazságot! – zárta rövid szónoklatát a kalocsai önkormányzat képviselője, akit azonban a következőkben Molnár Gyula már mint a párt jövő évi parlamenti képviselőjelöltjét mutatott be, amint arról frissiben írtunk.

Országjárás Botka Lászlóval

A pártelnök elmondta: az utóbbi időszakban Botka Lászlóval járják az országot, elsősorban megyei jogú városokba ellátogatva, de örömét fejezte ki, hogy módja volt eljönni „ebbe a csodálatos kisvárosba” is, ahol az utcákon végigsétálva „látszik, hogy vannak hagyományai, van patinája, és ez nagyon érződik a házakon és érződik az embereken is.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

A múlt péntek Bács-Kiskun megyéé volt, így később Kecskeméten folytatták a road-show-t, ott már Botka Lászlóval közösen.
Az országjárás célja, hogy egy évvel a választókkal beszélgethessenek arról, hogy mi is történik Magyarországon, és mi volna a helyes irány

A CEU már csak ürügy

Akárhova megyek, akármerre járok, tízből hat és fél, hét ember azt mondja, hogy elege van ebből, rossz fele mennek a dolgok, változásra van szükség Magyarországon! – mondta Molnár, majd Szóba hozta a CEU szimpátiatüntetéseket is, amelyek szerinte már rég nem a CEU-ról szólnak. Úgy vélte,

Az emberek jelentős része azért megy ki az utcára, mert elege van abból, hogy nincs sajtószabadság, hogy nem működnek a demokratikus intézményrendszerek, és ma már elege van abból is, hogy az oktatás ügyébe is beleszólnak. Nem volt még király nem volt még császár, és nem volt még pártfőtitkár sem, aki egyetemet zárt volna be. Molnár kijelentette: a művelt világ vezetői büszkék arra, ha a tudomány egy fellegvárát megvalósíthatják, és nem zárják be azért, mert szerintük ott olyasmit tanítanak, ami számukra nem kedvező.

Kulcskérdés az összefogás

A pártelnök tapasztalatai szerint tízből hat és fél, hét ember szerint változásra van szükség Magyarországon. Úgy vélte:

A kérdés csak az, hogy képesek-e a változást akaró erők összerendeződni. Ehhez kell egy program és egy szervezet, akinek az emberek elhiszik, hogy képes vezetni ezt az országot, akkor2018 a változás éve lesz Magyarországon. (…) Mi azon dolgozunk Botka Lászlóval, én mint a Szocialista Párt elnöke, hogy ez ne lehessen más erő, mint a Szocialista Párt. A változáshoz kell egy arc, aki köré szervezhető minden. A pártelnök szerint Botka László ilyen ember, amit bizonyít, hogy a politikai széljárástól függetlenül a szegediek nagy többségének támogatását megszerezte, mivel ő nem olyan politikus, aki „csak saját magával foglalkozik” hanem olyan, „aki tudja, hogy mi kell az embereknek”.

A közvélemény-kutatások szerint „ma már az emberek arról beszélnek, hogy Orbán, vagy Botka” – mondta a pártelnök, amit komoly politikai sikerként könyvelt el.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Programismertető beszéd

A továbbiakban röviden ismertette „a világ talán legrövidebb választási programját, amely kettő nagyon egyszerű és világos magyar mondatból áll”, és amelyről kijelentette: az választ ad minden olyan kérdésre, amit fontosnak tartanak, majd ismertette a programot:

  • TEGYÜNK IGAZSÁGOT!
  • FIZESSENEK A GAZDAGOK!

Az első pont kibontásául rámutatott, hazánkban 3,5-4 millió ember él nagy szegénységben, és nagyon szűk az a réteg, amelyik az utóbbi években gyarapodni tudott. Molnár úgy vélte, sokan gondolják, hogy ők sem törvényesen.

Igazságtalannak vélte az oktatást is, mivel szerinte

az emberek jelentős része olyan oktatási rendszerbe kényszerül, amely gyakorlatilag nemhogy műveli az emberfőket, sokkal inkább butítja a gyerekeinket. Az elnök szerint a tehetősek külföldön, vagy magániskolákban taníttatják gyermekeiket, amelyek a nagy többség számára elérhetetlenek, az állami oktatást pedig szerinte szétverték azzal, hogy átvették az iskolákat az önkormányzatoktól, a tanárokat pedig gúzsba kötötték, korlátozva az oktatási szabadságot.

Ugyanezt gondolja az egészségügyről. Molnár szerint 700 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ahol ma már megtörténhet, hogy a WC-ben kétnapos halottat találnak, ami szerinte azt jelenti, hogy az emberek a kórházba meghalni mennek, és hogy azt a WC-t két napig nem takarította senki.

Nagy problémának mondta a szegénységet is, amiben a nyugdíjasok is egyre inkább érintettek, mivel megalázó, 0,9-1,6%-os nyugdíjemeléseket kaptak. Molnár szerint a választások közeledtével lesznek ígéretek. Szóba jöhet akár egyszámjegyű személyi jövedelemadó, akár 13. havi nyugdíj is.

Ők ellenben azt javasolják, hogy az egymillió forint fölötti jövedelemmel vagy 100 millió forint fölötti vagyonnal rendelkezők járuljanak hozzá ahhoz, hogy az alul lévőknek több lehetőségük legyen. Ez szerinte mindössze pár ezer vagy tízezer embert érintene, amivel több millió szegény ember életén lehetne javítani.

Ez általánosságban nem adóemelés volna, mert a többség zsebéből kevesebbet vonnának ki, az elnök szerint akár 15-16 ezer forinttal többet vihetne haza egy minimálbér körül kereső.

Több pénzt kell hagyni az embereknél, akik a társadalom alsó részén élnek ma, több lehetőséget kell nekik teremteni, és ennek a forrása pedig egyértelműen az, hogy fizessenek a gazdagok!Győzelemre készülnek

Utalt a pártelnök arra is, hogy az elmúlt időszakban nem mindig kaptak a választók egyértelmű üzeneteket pártja részéről, de ez mostantól másképp lesz:

Most azonban nagyon világosan fogunk fogalmazni: Győzni akarunk 2018-ban, és győzni is fogunk 2018-ban! Le akarjuk váltani ezt a kormányt és le is fogjuk váltani!
Molnár Gyula szerint sokan félnek eljönni egy nyilvános fórumra, ezért kérte a párt híveit, mondják el nekik, hogy a fülkében egymaguk lesznek. Hozzátette:

Ha ott megfelelően döntenek, másnaptól kezdve ez egy normális, európai és élhető Magyarország lesz.
A továbbiakban kötetlen formában, mikrofon nélkül, a jelenlévők közé vegyülve beszélgetett a pártelnök a rendezvény résztvevőivel, egyebek közt elemezve a pártok várható, illetve már megkezdett választási stratégiáit és az esélyeket is.

Csak az MSZP gondolja komolyan, a többi taktikázik

Őszintén szólt a teljes baloldali összefogás létrejöttének mérsékelt esélyéről, és arról is, hogy a DK veszélyes játékot játszik, amennyiben önállóan indul a választáson, mivel bár jelenleg a mérések szerint biztonságos távolságban tanyáznak a parlamenti küszöb fölött, de az emberek végül három alternatíva közül fognak választani: maradjon a Fidesz, jöjjön a Jobbik, amely még sosem kormányzott, vagy az MSZP-nek szavaznak bizalmat. Így előfordulhat, hogy a DK hoppon marad, az MSZP-t viszont az erősebbhez húzás erősítheti a baloldalon.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Az összefogás hiánya, valamint a Fideszre szabott választói körzetek miatt az MSZP elnöke szerint lehetséges, hogy a Fidesz a választást megnyeri, sőt erre a töredezett ellenzék miatt jó esélye van, de úgy vélte, abban az esetben Orbán rendszere összeomlik, azt elsöpri az elégedetlenség, ki sem tudja kitölteni a teljes ciklust.

Molnár szerint ezért több párt taktikázik, kivárásra játszanak, azaz, nem tesznek meg mindent a 2018-as választás megnyeréséért, hanem a céljuk csupán a parlamentbe való bejutás, és építkezés, hogy minél erősebb szervezettel érkezzenek el a Fidesz-hatalom összeomlásához.
Úgy vélte, Vona Gábor a Jobbikkal és Gyurcsány a DK-val is ez a taktikát folytathatja, és valójában 2022-re készülnek.

Ezzel szemben az MSZP számára a választásokon való jó szereplés a fönnmaradásért, létért folytatott küzdelem kulcsa, hiszen a párt egy nehéz időszak után, a mostani ígéretesnek ítélt építkezéssel vagy elindul az emelkedés útján, ha pedig ez nem sikerül, akkor újabb hanyatlási időszak következhet a szervezet életében. Ez az erős motiváció miatt is véli úgy, hogy ők lehetnek a választásokon reális alternatíva, Botka László pedig Orbán igazi kihívója.

Az elnök elégedett a kampányra való fölkészüléssel

Kérdésünkre, hogy hogyan értékelné a párt kampányra való fölkészülését – tekintve hogy tavaly nyáron a pártnak a kampányra, illetve a választásra történő fölkészítésének küldetésével választották pártelnökké – Molnár Gyula így válaszolt:

A Szocialista Pártnak van országos hálózata, az elmúlt időszakban ezt megerősítettük. Ami a lehetőségeinket illeti, viszonylag szűk a médiatér, hiszen a kormány elfoglalta, ezért a közösségi médiában erősítettünk. Megvan a jelöltünk mind a 106 képviselőjelölt személyére, tehát bármikor készen állnánk arra, akár holnap, hogy ha kiírnánk a választásokat, akkor tudunk tárgyalni a partnerekkel, és van miniszterelnök-jelöltünk. Tehát, azt tudom mondani, hogy ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem az elnökké választásom előtt, hogy április környékére, május elsejére úgy fogunk állni, hogy tulajdonképpen, akár ha holnap lennének a választások, akkor mi el tudnánk indulni, akkor én ezt alá is írnám. Úgyhogy ilyen szempontból jól alakult.
A továbbiakban a pártelnök és a párt szimpatizánsai folytatták a közvetlen hangvételű eszmecserét a vártok, köztük az MSZP választási esélyeiről, valamint a kampány során előttük álló feladatokról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>