2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

LMP: sajtótájékoztató Kerpács Rezső képviselőjelölt bejelentéséről – Mind a 106 körzetben sikerrel állítottak jelöltet

Illés György Cinó  |  2018. 03. 06., 18:32
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Kerpács Rezső néhány hónapos gyermekével a karján állt helyi sajtóorgánumok mikrofonjai és kamerái kereszttüzében, miközben a párt kecskeméti származású közgazdásza, Vágó Gábor a pártok közti választási együttműködések lehetőségeiről szólt, miután bejelentette, hogy minden választói kerületben sikerrel állítottak jelöltet. Később Kerpács is megszólalt, ő migránskvóta ügyben nyilatkozott.

Ahogy országszerte, úgy a Bács-Kiskun megyei hat választói kerületben is sikerrel állítottak jelöltet, így a választók megtalálhatják majd jelöltjeiket a szavazólapokon – jelentette be Vágó Gábor, aki szerint az aláírásgyűjtés időszakában érzékelt választói támogatás a négy évvel ezelőttinél sokkal nagyobb reményekkel kecsegtet a párt szempontjából nézve.

Ideér a „vásárhelyi gyors”?

A Hódmezővásárhelyen megtartott időközi polgármester-választás eredményére is hivatkozva Vágó úgy vélekedett, hogy megfordult a trend, és „elkezdődött a fideszes rendszer olvadása.”
Tapasztalatai szerint sokan még nem döntöttek, hogy kire adják voksukat, de sokan jelzik, hogy részt kívánnak venni a választáson.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az LMP program alappontja, hogy az ember számít, és nem a pénz – mondta, hozzátéve azon véleményét, hogy a kormánypártok esetében ez fordítva van.
A helyi programokban a kis- és középvállalkozásokra is kiemelt figyelmet fordítanak, de a kis és közepes birtokon gazdálkodó mezőgazdászok számára is van kidolgozott javaslatuk, emellett fontosnak tartják az infrastruktúrafejlesztést, elsősorban ami a másod- és harmadrendű utak fejlesztését szolgálja.

A Bács megyei jelöltjeik között olyan is van – a kiskunfélegyházi Kiss Kálmán –, aki jó országos eredmény esetén listáról nagy eséllyel bejut a parlamentbe, sőt, 10 százalékos eredmény mellett akár két jelöltjük is képviselheti Bács-Kiskun megyét az LMP színeiben.

„Koordinált jelöltek” a láthatáron?

Egy újságírói kérdés a pártközi együttműködés lehetőségét firtatta. Vágó Gábor elmondása szerint jelenleg az együttműködésről folytatott tárgyalások arra irányulnak, hogy minden szavazókörben legyenek számlálóbiztosok, és ne legyenek olyan körzetek, ahol csak Fidesz-delegált ellenőrizheti a szavazás rendjét.

Az együttműködés további lépései a pártvezetés döntése és tárgyalásai során fognak kialakulni. E kérdéssel kapcsolatban Vágó azt tartja legfontosabbnak, hogy

AZ LMP AJÁNLATOT TETT MIND A BALOLDALI PÁRTOKNAK, MIND A JOBBIKNAK ARRA, HOGY GYŐZZÉK LE AZ ORBÁN-RENDSZERT, ÉS ALAPÍTSÁK MEG A JÖVŐ MAGYARORSZÁGÁT.

Ezzel kapcsolatban az LMP-nek nem csak formai, hanem tartalmi követelései is lesznek – tette hozzá Vágó –, mivel úgy gondolják, hogy a kormányzóképes alternatíva felmutatásához az elérendő célt is föl kell tudniuk mutatni.

A LEGKÁROSABB ÖSSZEFOGÁS-DISKURZUSNAK AZT VÉLTE, AMELYBEN CSAK AZ ESZKÖZÖKRŐL BESZÉLNEK A FELEK, A CÉLOK PEDIG ELSIKKADNAK.

Minderről részleteket csak a tárgyalások után lehet mondani, de Vágó szerint már most kijelenthető, hogy az LMP lehet a „rendszerváltásnak a kovásza”, mivel „középről” a Jobbikkal és a baloldali formációkkal is képes eredményes tárgyalásokat folytatni, míg a Jobbik a baloldali pártokkal nem tárgyal.

ITTENI JELÖLTJÜK MÉLTATÁSAKÉNT AZT EMELTE KI VÁGÓ GÁBOR, HOGY MAGAS MUNKABÍRÁSÁVAL ÉS KITARTÁSÁVAL OLYAN CÉLOKAT IS EL TUD ÉRNI, AMELYEKTŐL MÁR A RAJTVONALNÁL MINDENKI CSAK ELTÁNTORÍTANÁ.

A most még megbonthatatlannak tűnő Orbán-rendszert szerinte olyan „bulldog-mentalitással” lehet lebontani, amilyen Kerpács Rezsőé. Vágó szerint ők lesznek az alapjai annak, hogy fölépítsenek egy új Magyarországot.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Koalíció? Még korai.

Vágó Gábor kérdésünkre sem volt hajlandó a párt esetleges koalíciókötési hajlandóságáról, ez irányú hozzáállásukról szólni, mondván, hogy most nem a koalíciós tárgyalások ideje van, ugyanakkor kijelentette, hogy pártjának tartalmi követelései vannak az esetleges együttműködéshez, és nem „emberekkel sakkoznak”.

Példaként hozta föl a lusztrációs törvénycsomagot, amely az ügynökakták nyilvánosságáról szól, és amely „szívügye az LMP-nek”. Erről parlamenti ülésnapot kezdeményeznek, hogy lehetőséget adjanak a Fidesznek, amint Vágó fogalmazott, „még utoljára”, hogy megszavazzák az ügynökakták nyilvánosságát.

Ilyen, konkrét ügyek melletti együttműködést képzel el a Jobbikkal Vágó, aki a választások kapcsán nem koalícióról, hanem koordinációról beszélt, amellyel kapcsolatban még folynak a tárgyalások.
Vágó ezekről nem közölt részleteket, ehelyett kijelentette: nem a sajtóban kell üzengetni.

Másik kérdésünk a pártközi választási együttműködés, visszaléptetési rendszer kialakításának lehetőségét célozta. Vágó szerint a pártok vezetőségeinek tárgyalásai mutatják majd meg, hogy sikerül-e, és ha igen, mely körzetekben sikerül konszenzusos jelöltet állítani. Azonban az egyezségnek a jelöltek nem lesznek akadályai Vágó szerint, aki így fogalmazott:

Az LMP Bács-Kiskun megyei jelöltjeinek mindegyikében van akkora alázat, és lojalitás a szervezet iránt, hogy amennyiben döntés születik, akkor azt végrehajtjuk. Végül még kíváncsiak voltunk, hogy a párt tapasztalatai alapján mennyire lesznek hajlandóak a választók átszavazni a pártok közti paktumok jelöltjeire.
Vágó szerint erről a választókat kell megkérdezni, de a maga véleményét megosztva elmondta:

CSAKIS AKKOR VAN ÉRTELME A KOORDINÁCIÓNAK, HA EZZEL A RÉSZVÉTELT IS TUDJÁK NÖVELI.

Kerpács Rezső a támogató aláírásokkal kapcsolatban elmondta: 636 aláírást adtak le. Az utolsó napig igyekeztek gyűjteni, elsősorban a lakossággal való kapcsolat ápolása érdekében. Kerpács az aláírásgyűjtés időszakában szerzett személyes tapasztalatai alapján úgy ítélte, hogy tízből hat fő változást akar, kettő többé-kevésbé elégedett a jelenlegi helyzettel, másik kettő még bizonytalan.

Migráció – nincs nemzetközi nyomás hazánkra

Egy kérdésünk arra irányult, hogy az LMP, amennyiben esetleg kormányzati pozícióba kerülne, hogyan kezelné a migráció ügyével kapcsolatos, az Unió felől hazánkra nehezedő nyomást.

VÁGÓ GÁBOR AZONBAN VISSZAKÉRDEZETT, HOGY MIFÉLE NYOMÁS, MERT Ő CSAK A FIDESZ-PROPAGANDÁRÓL HALLOTT E TEKINTETBEN.

Azt kértük, ez esetben válaszoljon a Fidesz-propaganda állításaira, mivel arra még emlékeznek a választók, hogy amikor a kormány elhatározta a határvédelmi kerítés megépítését, akkor ezért az ellenzéki politikusok és pártok szinte egy emberként támadták, költséges, alkalmatlan és szükségtelen beruházásnak beállítva a kerítésépítést, és csak a Jobbik volt, amelyik párt „jobbról lőtte” a kormányt, még szigorúbb intézkedéseket sürgetve.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vágó Gábor szerint azonban a valós problémákat kell tekinteni. Elmondta: előző nap sajtótájékoztatót tartott Budapesten Szél Bernadettel, arról, hogy elszabadultak a lakásárak és lakbérek, és milyen megoldást lehetne találni a mintegy 150 ezer üres lakás hasznosítására. Erre a Fidesz reakciója az volt, hogy migránsokat akarnak betelepíteni az üres lakásokba.

A segítséget kell odavinni!

Kerpács Rezső szerint a migráció ökopolitikai kérdés, és annak oka az, hogy azokban az országokban, ahol elindult az arab tavasz, súlyos aszály köszöntött be, 10-15 méterrel esett a talajvízszint. A mezőgazdaság tönkrement, az emberek pedig föllázadtak a diktatúrák ellen, és kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat, mert a helyzet tarthatatlan volt, amit a kibontakozó fegyveres konfliktusok tovább rontottak.
Az LMP álláspontja szerint ezeket az ökopolitikai konfliktusokat ott, a keletkezés helyén kellene megoldani, és EP-képviselőjük az uniós fórumokon is ezt az álláspontot képviselte.

Kerpács szerint a kormány nem tartotta be a törvényeket, összemosta jogszabályi státuszokat, a bevándorlói illetve menekülti jogcímeket. Emellett azon véleményének is hangot adott, hogy szerinte

A BEVÁNDORLÁSNÁL A KIVÁNDORLÁS ÜGYE MÉG FONTOSABB.

Vágó Gábor emlékeztette munkatársunkat, hogy korábban az ENSZ közgyűlésén még Orbán Viktor is nemzetközi kvótarendszer bevezetését sürgette, a párt egy másik jelenlévő tagja pedig kijelentette:

Egy dolog biztos: az LMP kormányzása idején sem lesz több migráns, mint most, ezt megígérjük. A kerítés pedig állni fog mindaddig, amíg szükséges! [Az ENSZ 2015-ben megtartott, New York-i ülésén Orbán Viktor valóban szólt egy ilyen nemzetközi kvótarendszer kialakításának szükségességéről. Az elhangzottak értelmében az Európába érkező migránsokat globálisan osztották volna szét. A magyar miniszterelnök akkor ezt mondta: „A nemzetközi politika minden jelentősebb szereplőjének be kell majd fogadnia valamennyi migránst a globális kvótarendszer értelmében.” Orbán szerint ez azért szükséges, mert „Európa nem képes ezt a terhet egyedül elviselni. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, Európa destabilizálódik.” – A szerk.]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés