2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kerpács Rezső – Az LMP megyei elnöke indul a képviselőségért Kalocsán

Illés György Cinó  |  2018. 02. 01., 19:22
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Az LMP már tavaly tavasz óta gyűjti többek közt a kalocsai piac bejáratánál is az aláírásokat a Paks II projekt leállítása érdekében. Ugyanott a Búzapiac-téri ABC előtt tartott, délelőtt 10 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján mutatkozott be országgyűlési képviselőjelöltként, majd ismertette pártja programjának főbb pontjait Kerpács Rezső, a párt megyei elnöke.

Hivatalosan már bemutatták jelöltjeiket január 29-én Kecskeméten – emlékeztetett bevezetőjében a jelölt, aki sajtótájékoztatójára azért invitálta a helyi média képviselőit, hogy a választói kerületben is bemutatkozzon.

2013 óta él Kalocsán, ahol két gyermeket nevel angoltanárként tevékenykedő párjával. Idetelepülése óta a sport terén dolgozik: a harcművészetek terén utánpótlás-neveléssel és felnőttoktatással is foglalkozik, emellett a kalocsai klub megbízott instruktora és vezetője. Szervesen kapcsolódnak az ország brazil jiu jitsu oktatásába, ami a fő tevékenysége, bár a politika egyre nagyobb szeletet kíván az életéből – mondta el magáról a jelölt, majd az LMP-ben betöltött szerepére tért.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kerpács Rezső 2017. óta elnöke, egyben elnökségi tagja az LMP Bács-Kiskun megyei szervezetének, és az elnökség döntése alapján válhatott a párt megyénk 3. sz. választói kerületnek képviselőjelöltjévé az idén tavasszal tartandó országgyűlési választásokon.

A kampányuk középpontjában a fenntarthatóság áll, ezt tűzték zászlajukra, a környezetvédelemnél bőven túlnyúló értelmezési tartománnyal, mivel

sem politikai, sem gazdasági, sem társadalmi fenntarthatóság nem valósulhat meg akkor, ha nem fog szemléletváltás bekövetkezni a politikában és a társadalomban. Úgy vélte, a politikai szemléletváltásra azért van szükség, mert hazánk jogállam lévén a politikusok által hozott törvények szabta keretek határozzák meg a gazdaságot és az élet más területeit.

XX. századi gondolkodással nagyon nehezen fogunk XXI. századi megoldásokat létrehozni, és ha körülnézünk itt magunk körül, akkor látjuk, hogy ez nem is nagyon jön össze. Példaként az egészségügy és az oktatás kérdését hozta föl. Az előbbivel kapcsolatban problémaként említette a gyerekek nagy leterheltségét, miközben a költséghatékonyság javításával, új struktúrák kialakításával van elfoglalva a kormányzat, meglátása szerint nem nagy sikerrel.

Azonban a fő gond az, hogy az iskolai tananyag elszakadt a gyermekek által, illetve velük szemben életük mindennapjain támasztott követelményektől. Kerpács úgy vélte, a ma általános és középiskolába járó gyerekek egész más életritmussal, prioritásokkal és súlypontokkal rendelkeznek, mint amit a jelenlegi tananyag és az oktatás megkövetel tőlük.

Hasonlónak láttatta a helyzetet a képviselőjelölt rendszerváltás óta megoldatlan egészségügy terén, „az egészségügy költségvetését is próbálják foltozni a különböző hatalmak”, ami a jelölt szerint szintén „nem nagyon jött össze”.


AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN IS MÁS SZEMLÉLELETRE LENNE SZÜKSÉG, PÉLDÁUL ARRA, HOGY A PREVENCIÓRA IS UGYANAKKORA HANGSÚLYT HELYEZZÜNK, MINT ARRA, HOGY TUDUNK A RENDSZERBE MÉG TÖBB PÉNZT BELETENNI, AMIRE EGYÉBKÉNT SZÜKSÉG VAN

– mondta a képviselőjelölt, hozzátéve, hogy az orvosoknak és az egészségügyben dolgozó minden embernek jelentős béremelésre lenne szüksége.

Kerpács Rezső úgy vélte, a fenntarthatóság kérdése e két területen is megkerülhetetlen, amint az is, hogy a szemléletváltás szemüvegén tekintsünk e dolgokra.

Elismerte, hogy e sajtótájékoztató nem alkalmas arra, hogy pártja politikájának minden részletét kifejtsék, ezért képviselőjelöltjeik minden lakossági fórumra, ahová meghívást kapnak, vagy amelyet pártjuk kezdeményez, el fognak menni. Elegendő időt fognak szakítani arra, hogy a lakosság észrevételeit és kérdéseit begyűjtve tovább tudják dolgozni ezt a programjukat, és olyan programot tudjanak ajánlani, ami az áprilisi választásokon elfogadható lesz, hogy – amint fogalmazott – még nagyobb erővel tudják a törvényhozásban is képviselni ezt az álláspontot.

Aláírásgyűjtés Paks ellen

A továbbiakban újságírói kérdésekre válaszolt az LMP képviselőjelöltje. Közülük az első a párt által folytatott aláírásgyűjtésre vonatkozott.

KERPÁCS REZSŐ VÁLASZÁBAN ELMONDTA, A PAKSI ATOMERŐMŰ BŐVÍTÉSE ELLENI PETÍCIÓHOZ GYŰJTENEK ALÁÍRÁST.

Azért választották a tiltakozás e módját, mert népszavazási kérdésként a Nemzeti Választási Iroda nem engedte át.
Ő személy szerint tavaly május óta gyűjti, havi egy-két alkalommal, piaci napokon, de a megye más városaiban – főként a nagyvárosokban – folyamatosan gyűjtötték az aláírásokat a petícióra, amely azt célozza, hogy az erőműbővítést állítsák le, és vizsgálják meg ezt a kérdést.

Az óta, ugye, több olyan információ jutott napvilágra, ami erőteljesen megkérdőjelezi ennek az atomerőműnek a legitimációját, például az, hogy az egyes blokk építésére se lehetett volna kiadni az engedélyt, éppen azért, mert ha lehet hinni ezeknek a geológiai föltárásoknak és jelentéseknek, akkor a jelenlegi atomerőmű és a tervezett is egy törésvonalon fekszik. Épp ezért nem lehetett volna kiadni ezt az engedélyt. Abszolút veszélyes helyen van az atomerőmű, és hogyha itt bármi baj történik, akkor mi azt első kézből fogjuk sajnos megtudni itt, Kalocsán és környékén – mondta az LMP jelöltje, hozzátéve, hogy ez a Tolna megyeiket is ugyanúgy érinti.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az erőmű mellett kardoskodók által hangoztatott érvek közül azt emelte ki, amelyek a térségben élőknek a nagyberuházáshoz fűződő várakozásai kapcsán a híd megépítésének fontosságát hangsúlyozzák.

Emlékezetett, hogy a kalocsaiaktól megtudottak szerint már az ő idetelepülése előtt, 1990 óta szóltak ígéretek a híd megépítésről, amire szerinte is szükség volna.

AZ LMP ÁLLÁSPONTJA SZERINT A HÍD ÉS AZ ERŐMŰ KÉRDÉSE NEM KAPCSOLÓDIK ÖSSZE.

[E kérdésre ugyanez a válasza a Momentum jelöltjének is – A szerk.]

A képviselő kifejtette: ha ígéretet tettek rá, építsék meg! Különítsenek el forrást rá, de ne kössék egy igen drága, részleteiben, gazdasági következményeiben és műszaki megoldásai tekintetében titkosított beruházáshoz, amellyel kapcsolatban információi szerint a szakmai transzparencia tekintetében is aggályok fogalmazódtak meg!

A kérdésre, hogy meg lehet–e akadályozni egy ennyire előrehaladott beruházást, a képviselő azzal érvelt, hogy ha az aláírásokkal nem lehet eredményt elérni, akkor el kell gondolkodni a jogállamiságon és a demokrácia hatékonyságán.

Borzasztó sok ember írta alá, 2017 májusa óta gyűjtjük csak itt, Bács-Kiskun megyében az aláírásokat. Az összegyűjtött aláírások számát illetően azonban kérdésünkre válaszolva nem tudott pontosabbat mondani, ugyanis azok összesítése nem történt még meg, mivel a gyűjtés folyamatban van.

A Paksi Atomerőmű elleni aláírásgyűjtésnek nincs egy végpontja, hogy eddig gyűjtjük, hanem egészen addig fogjuk gyűjteni, amíg minden ember alá nem írja. Ez a cél. A helyi akciótervükkel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy bár „vannak helyi specifikációs problémák”, de az oktatás, egészségügy, alacsony bérek és elvándorlás problémái – amelyek közül ez utóbbit helyi szempontok szerint is kiemelte – országos megoldást sürgetnek.
Ehhez szükséges a képviselőjelölt szerint a pártja által sürgetett szemléletváltás.

Nem csak az a célunk, hogy a problémákat megnevezzük, hanem megoldásokat ajánlottunk, a megoldásaink le vannak írva a kormányprogramunkban, a megoldásainkról folyamatosan beszélünk, a megoldásainkat a kormányprogramon kívül néhány pontban is összeszedtük, ami mindenki számára elérhető. Kérdezzenek minket erről, igyekszünk mindenhová elmenni! KERPÁCS ELISMERTE, HOGY KIFEJEZETTEN KORMÁNYVÁLTÓ HANGULAT NEM TAPASZTALHATÓ PILLANATNYILAG, DE AZ ŐKET FÖLKERESŐ VÁLASZTÓPOLGÁROK RÉSZÉRŐL SOK BÍZTATÁST KAPNAK A FOLYTATÁSHOZ.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Koalíció? Passz!

A utolsó kérdés a pártnak az esetleges koalícióalakítási hajlandóságára vonatkozott, tudakolván, hogy van-e egységes álláspont, illetve mi a személyes véleménye akár a jelenlegi kormányzópártokkal, akár bármely ellenzéki erővel, kiemelten az MSZP-vel, illetve a Jobbikkal a választások eredményének függvényében akár kényszerűen is megkötendő koalíciós megállapodások tekintetében.

Erre a kérdésre azonban a képviselőjelölt lényegében kitérő választ adott, mondván, először meg kell várni a választás eredményeit, addig minden csak találgatás.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy születhet érdekes helyzetet előidéző választási eredmény. A tendenciák alapján legnagyobb esélyű forgatókönyvnek azt tartotta, hogy egyik parlamenti erő sem szerez önálló kormányalakításhoz elegendő többséget.

Gémesi György Új Kezdet nevű pártjával választási együttműködést kötöttek, és közösen dolgozták ki a választási programot.

A jelenlegi parlamenti pártok közül azonban személyes választása szerint – ami hangsúlyozottan nem feltétlenül esik egybe a párt álláspontjával – talán nem is tudna dönteni, mert a Fidesz épp azt a XX. századi álláspontot, ideológiát képviseli, amellyel pártja nem ért egyet.
A baloldali erők egyesülési kísérleteit nem tudja komolyan venni, és egy koalíciós megállapodási kísérlet esetén sem lennének szerinte megbízható partnerek, talán már a megállapodás létrejöttének is akadálya lenne töredezettségük.

A Jobbik és az LMP viszont olyan távol van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Úgy vélte, a két párt formális együttműködése a választóikban is visszatetszést keltene, ugyanakkor ügyek mentén el tudja képzelni, hogy a két párt támogatja egymás indítványait, amint erre volt is már példa.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK