2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Kalocsa 61 millió gépjárműadót fizet be a központi költségvetésbe – A védekezéshez, a gazdaság újraindításához szükségszerűen hozzá kell járulnunk

Zsiga Ferenc  |  2020. 04. 07., 09:00

A kancelláriaminiszter szombaton jelentette be, hogy a létrehozandó 1400 milliárdos járványvédelmi és gazdaságvédelmi alapba az önkormányzatoknak be kell fizetniük a náluk befolyó gépjárműadónak azt a 40 százalékos részét is, ami eddig a helyi önkormányzatoknál maradt. A helyhatóságok gépjárműadó részének beszedésétől országosan 34 milliárd forintot várnak. Dr. Filvig Gézát, Kalocsa város polgármesterét arról kérdeztük: Kalocsa esetében mekkora a gépjárműadó - elvonás, az miként érinti a város költségvetését? Mindez befolyásolja-e a pluszköltségeket kívánó veszélyhelyzet kezelését?

Dr. Filvig Géza elöljáróban elmondta: a koronavírus-járvány olyan helyzetet teremtett, amelyben mindenkinek össze kell fognia. Egy ilyen időszakban a kérdés pártpolitikai megközelítése, az egyes települések lokális érdekeinek erőltetése, előtérbe helyezése nem segíti a társadalom egészének közös kilábalását a bajból.

Mindenkinek be kell látnia, hogy a védekezéshez és a gazdaság újraindításához nélkülözhetetlen forrásokhoz az idei évre már elfogadott költségvetések ellenére – amikor még szó sem volt koronavírus-járványról, veszélyhelyzetről – a társadalom valamennyi szereplőjének, így az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk – mutatott rá a polgármester.

Emlékeztetett: a gépjárműadó 2013. január 1-jétől úgynevezett átengedett központi adó, amelynek 60 százalékát a központi költségvetésbe havi bontásban fizetik be az önkormányzatok, az adó 40 százaléka viszont helyben marad. Kalocsán gépjárműadóból 2018-ban 60 millió, 2019-ben 61 millió forint folyt be a város számlájára. Ám az adóbevételek nagyságrendjét tekintve nem a gépjárműadó, mint a központi költségvetéssel megosztott adó jelenti a legnagyobb bevételt.

Tavaly az iparűzési adó 596 millió, az építményadó 129 millió forint volt. Ugyan jelentős összeg, de a gépjárműadó a maga 61 millió forintjával a harmadik legnagyobb adóbevételt jelentette a városnak.


Dr. Filvig Géza rámutatott:

A 61 millió forint természetesen sok pénz, viszont annak érdekében, hogy az országban emberéleteket mentsünk meg, segítsük a védekezést, a gazdaság védelme, újraindítása érdekében is megtegyük a szükséges lépéseket, ahhoz elengedhetetlen, hogy ehhez az önkormányzatok is szükségszerűen hozzájáruljanak. Ilyen megközelítésben, még ha egyesek szemében nem is méltányos, de indokolt ez a lépés, és ha nehezen is, de kigazdálkodjuk!” jelentette ki a polgármester, majd azzal folytatta:

Amikor Kalocsa város költségvetését az ellenzéki képviselőkkel közösen, egyhangúan, 65 milliós tartalékkerettel elfogadtuk, még nem volt világjárvány, nem volt korlátozott kijárási tilalom, nem szűntek meg munkahelyek, de pártállástól függetlenül volt egy együttgondolkodás.

Kalocsán szinte naponta történnek intézkedések – és itt most részletesesen nem sorolom – a járvány megfékezésére, hatásainak enyhítésére, amelynek érdekében hál’ Istennek, ugyancsak együtt cselekszünk, együtt gondolkodunk.

Azt remélem, ebben a megváltozott helyzetben a képviselő-testület valamennyi tagja még inkább átérzi, belátja az összefogás szükségességét, elfogadja majd azokat az intézkedéseket, amelyek ennek a szükségszerűen elvont 61 millió forintnak, hiánynak a kigazdálkodására irányulnak majd.

Abban is bízom, amint a központi költségvetés olyan helyzetbe kerül, ezt az összeget majd valamilyen formában visszakapjuk.

Úgyis, mint a kormányzó pártok által jelölt, így megválasztott polgármester emlékeztetek arra: már a kampányban is azt mondtuk, így is gondoltuk, hogy Kalocsa jövőjét a kormánnyal együttműködve, egymást kölcsönösen támogatva képzeljük el, a város érdekében ezen a gyümölcsöző kapcsolaton dolgozunk.

Akkor még nem tettük hozzá, ami most kikívánkozik: jóban és rosszban, melyből most az utóbbi a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet.

Egy olyan kihívás, megoldásra váró helyzet, ami ilyen mértékben a világban még nem volt. Ezért az erre adandó válaszok is csak olyanak lehetnek, amelyek korábban nem léteztek. Ahány ország, annyi választ ad erre a kihívásra, de egy valami közös: mindenhol összefogásra szólítanak fel.

A kulcsszó tehát az összefogás, a kormánnyal, az önkormányzatokkal, a pártokkal, a civilszervezetekkel, a lakossággal, a társadalom alapszövetét alkotó családokkal.

Ennek az összefogásnak nap mint nap számtalan szép példáját látjuk - elég ha az önzetlen felajánlások százait nézzük - városunkban.Mindez nagy segítséget jelent ahhoz, hogy önkormányzati szinten is kezelni, finanszírozni tudjuk azt a természetesen pluszköltségeket kívánó helyzetet, ami most mindennél fontosabb, előrébbvaló számunkra.

Az idei évi költségvetés módosítása, remélem nem újratervezése mellett már most szembe kell néznünk azzal, hogy a gazdaság, a turizmus visszaesése miatt jövőre csökken majd az iparűzési adóbevételünk. Mint köztudott, ennek az alapja az előző évi árbevétel, ami bizonyosan nem éri el a 2019. évi szintet. Ezért nem csak most, nem csak holnap, hanem hosszú távon kell összefognunk!

Azonban most a legfontosabb, hogy aki teheti, az maradjon otthon! Fogjunk össze! Vigyázzunk magunkra! Vigyázzunk egymásra!”

– monda dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK