2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Eddigi legeredményesebb évét zárta a Paksi Atomerőmű

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 06., 18:05

A Magyar Villamos Művek cégcsoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű működése kezdete óta nem zárt olyan eredményes évet, mint tavaly – tudtuk meg az MVM Paksi Atomerőmű tegnap délelőtt Budapesten tartott évértékelő sajtótájékoztatóján. A teljes magyar villamos-energia termelés több mint 50 százalékát biztosító atomerőmű termelése tavaly 1,2 százalékkal haladta meg a 2014. évit, ugyanakkor a társaság nettó árbevétele, a 172,042 milliárd forint csupán fél százalékkal maradt el az előző évitől.

Az erőmű más területeken is rekordokat döntött: nemcsak minden korábbinál több villamos energiát állított elő, hanem a paksiaknak a biztonság, valamint a blokkok rendelkezésre állását tekintve is a tavalyi volt az eddigi legjobb évük.

A sajtóeseményt dr. Kovács Antal az atomerőmű kommunikációs igazgatója nyitotta meg, majd elsőként Csiba Péter, az MVM csoport elnök vezérigazgatója számolt be arról, hogy hazánkban az atomerőmű elfogadottsága egyedülálló. A Paksi Atomerőmű szerepe azért kiemelkedő, mert nem bocsát ki széndioxidot, valamint az egyik legolcsóbb áramtermelési technológia.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója a sajtóorgánumok vezető hírei közé került adatokon túl azt is elmondta: az erőmű stratégiájának, működésének egyik legfontosabb pillére a biztonság. Ezen a területen két év alatt 10 százalékot erősödtek, tavaly az úgynevezett biztonságikultúra-index 84 százalékos volt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a jelentésköteles események száma 15–re redukálódott. A sugárterhelés is 18 éves minimumot ért el. Ám a kiemelkedő eredmények ellenére a biztonság területen is tovább lépnek: fejlesztik a biztonsági villamos rendszereket, a biztonsági hűtővíz rendszert, tovább növelik az erőmű földrengés-állóságát.

A vezérigazgató azzal folytatta: a biztonság mellett a stratégia másik fontos pillére a termelés. Az erőmű teljesítmény–kihasználtsága tavaly rekordot ért el, 90,4 százalék volt. A termelés maximalizálása érdekében 15 hónapos üzemelési ciklust vezettek be, amivel 5 év alatt 1 főjavítás megtakarítható. Ezáltal az úgynevezett rendelkezésre állás 2 százalékkal javult. Hamvas István számokban kifejezve érzékeltette: az új üzemanyagciklusra történő átállás 2 milliárd forint beruházási költsége évi 3 milliárd forint árbevétel-növekedés eredményez.
Hamvas István szerint a 2015. évi 15 834,4 gigawattóra termelés az erőmű eddigi történetében a legmagasabb szám. A paksi négy blokk a hazai villamosenergia-igény 36,2 százalékát fedezte, ami a hazai termelés 52,7 százalékát tette ki.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Csiba Péter, a tulajdonos MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója újságíró kérdésre elmondta: a paksi atomerőmű a cégcsoport legnagyobb, az ország energiaellátása szempontjából legfontosabb társasága. Mindez garancia hazánk biztonságos, hosszú távú, megfizethető árú villamosenergia-ellátásának. Az elnök-vezérigazgató kérdésre válaszolva egyértelművé tette: nincs szó arról, hogy a Paksi Atomerőmű ne az MVM keretein belül működjön.

Hamvas István érezhető büszkeséggel mondta el: az atomerőmű teljesítmény-kihasználása nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A négy blokkot tekintve 90,4 százalék, amely az egyik legjobb a hasonló nukleáris blokkok nemzetközi rangsorában. Ilyen összehasonlításban a négy blokkból három a világ legjobb öt reaktora között van.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vezérigazgató a jövőről szólva azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy az 1-es és 2-es blokk után tavaly év végén befejeződött a 3-as blokk üzemidő hosszabbításának műszaki előkészítése, az erre irányuló engedélykérelmet benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Ugyan több újságíró firtatta, de a szakemberek az MVM csoport összteljesítményéről, az esetleges osztalékfizetésről egyelőre nem tudtak számokat mondani, mint mondták, az adatok összegzése még tart.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>