2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hamisan tüntetett fel nagy cégeket a támogatói között a Békés Kalocsáért Egyesület – A megkérdezett cégvezetők nem tudnak az egyesület támogatásáról

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 06., 14:13

A Békés Kalocsáért Egyesület megtévesztő, félreérthető módon tüntetett fel nagy cégeket a támogatói között a december 15-i ingyenes ételosztásra invitáló meghívóján. Ezt az érintett cégek vezetői közül többen inkorrekt eljárásnak tartják. A szórólapokat az egyesület november 30-i, bemutatkozó sajtótájékoztatóján Réfy Vilmos elnök osztotta ki az újságírók és a jelen lévők között. A kilencedik alkalommal, immár a „békések” által átvett, azok szervezésében megrendezendő ingyenes ebédosztást korábban Romsics István kalocsai lakos magánszemélyként hívta életre és bonyolította. A kőműves vállalkozóként ismert, a legutóbbi önkormányzati választáson képviselő-jelöltként induló, de alul maradt Romsics István még a közeli napokban is magánszemélyként kért támogatásokat a szórólapon feltüntetett egyik cég vezetőjétől.

A kiosztott „Meghívón” Romsics István azonban már mint a jelenlegi városvezetők alapította, egyes vélemények szerint a saját személyük és a baloldali jelöltek állítására létrehozott egyesület főszervezőjeként szerepel. A Békés Kalocsáért Egyesület logója, a meghívó szövegezése azt a látszatot kelti, azt sugallja,mintha a lap alján felsorolt, portálunknak nyilatkozó cégek a Békés Kalocsáért Egyesület, és nem az ingyenes ételosztás támogatói lennének, holott az utóbbiról van szó.  Az ügyben Romsics Istvánt is megkérdeztük.

Az esemény meghívója, Fotó: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A „Támogatóink” cím alatt szereplő cégek közül elsőként Németh Józsefet, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatóját értük el. A cégvezető arról számolt be: a kalocsai közélet legújabb eseményéről, az egyesület alapításáról semmit nem tud. Ilyen egyesület nevében senki, de Romsics István nevű személy sem kereste, kérte tőle a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. támogatását, vagy a cég nevének ilyen, vagy bármilyen célból, vagy módon történő felhasználását. Így ha az egyesület a támogatók között nevezi meg a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-t, az hamis, félrevezető állítás, nem felel meg a valóságnak.

Természetesen magát az ingyenes ételosztást támogatható célnak tartja, de azt nem szeretné, ha bárki, vagy bármely szervezet esetleg a cég nevét felhasználva szeretne nagyobb súllyal szerepelni a közéletben. Mindazonáltal ha egyértelműen azt írják a szórólapra, hogy a Fűszerpaprika Zrt nem az egyesületet, hanem magát az ételosztást támogatja, annak, ha megkeresik, valószínűleg nem lesz akadálya.

Halász László, a Generál Kft. ügyvezetője mind az eddig Romsics István, mint magánszemély nevéhez köthető ingyenes ebédosztásokról, mind az újonnan alakult egyesület megalakulásáról tudott. Halász László csalódását fejezte ki amiatt, hogy a szórólapon nyilván valóan félreérthető módon fogalmaztak.

Mint mondta, ezt a kérdést tisztázni fogja Romsics Istvánnal, aki nemrégiben éppen a korábbi évekhez hasonló támogatás ügyében járt nála. Azt viszont egy szóval nem említette, hogy ő már a Békés Kalocsáért Egyesület nevében, annak főszervezőjeként kér támogatást, és nem mint Romsics István magánszemély. Az ételosztást, ahogy eddig, a jövőben is támogatják, de azt nem szeretné, ha cég nevét bármilyen szervezet vele nem egyeztetett módon, használná.

A támogatók között szereplő Tuti Festékbolt és egy másik cég tulajdonos ügyvezetője, László Ákos szintén az előző két cégvezetővel azonosan ítélte meg a helyzetet, a kiosztott szórólap félreérthető szövegezést. Mint mondta: „Korábban adtam pénzt erre a célra, de hogy milyen minőségemben, magánszemélyként, vagy cégként, arról a könyvelőm tudna nyilatkozni.

Korábbi karácsonyi ételosztás, Fotó: Illés György / KALOhírek archív

Minden esetre nem kértem és nem is egyeztettek velem arról, hogy különösen ilyen félreérthető módon szerepeljen a cégem neve egy szórólapon. Másokhoz hasonlóan

nem a jó célt, a minél szélesebb körben támogatandó ingyenes ebédosztást, a félreérthető megjelenítést tartom aggályosnak. Világosan mondják meg, valójában ki, milyen célra kér támogatást, mert ez így korrekt. Azt is kérdezzék meg, akarok-e a nyilvános támogatói listán szerepelni vagy nem, mert messze nem ez volt a célom.

A szórólapot látva egyesek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy

ez vagy egy ügyes húzás a leendő választók felé, hogy lám, mellettünk, mögöttünk milyen komoly cégek állnak, vagy egy olyan figyelmetlenség, amit egy magát komolyan vevő, felkészült csapat, egyesület nem követ el.Az ügyben a leginkább érintettet, Romsics Istvánt is megkérdeztük, és a szórólapon lévő szöveg értelmezésére kértük. Romsics István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt közel négy évben nyolc alkalommal, magánszemélyként, közmegelégedésre szervezte az ingyenes ebédosztást. Szerinte a jelenlegi kormány nem szereti az ingyen ebédosztási akciókat, mert a sorban állók a meglévő szegénységre utalnak. A szabályosság érdekében gondolta úgy, jobb lesz, ha a Békés Kalocsáért Egyesület keretében végzi ezt a szervező, bonyolító tevékenységet, amit továbbra is a saját ötletének tart.

Ahol eddig járt, mint például a Generál Kft., valóban nem mondta, hogy már mint a Békés Kalocsáért Egyesület főszervezője kéri a támogatást Ezért utólag is elnézést kér. A támogatói kör szórólapon szereplő szövegezése szerinte is félreértésre adhat okot, tehát valóban jogos az a felvetés, kérés, hogy az esetenként egyeztetés nélkül feltüntetett cégek felsorolása elé, ha kérik, az a szöveg kerüljön: „Az ételosztást támogatja.”

Romsics István, mint a cikk szerzőjét, még az írás megjelenése előtt felhívott, és arról tájékoztatott, hogy  az ingyenes ebédosztásra invitáló, a sajtótájékoztatón kiosztott szórólapról az egyesületnél azt a tájékoztatást kapta: az a „Meghívó”, amit a november 30-i sajtótájékoztatón a jelen lévőknek és a sajtó képviselőinek kiosztottak, az csak egy „tervezet”, nem a végleges változat. A lakosságnak szóló szórólapokon a támogató cégek felsorolása előtt „Az ételosztást támogatja” szöveg szerepel majd.

Szerkesztőségünkhöz a Békés Kalocsáért Egyesülettől november 30-tól december 6-ig nem érkezett olyan tájékoztatás, hogy a nyilvánosságot képviselő sajtónak, a jelen lévőknek átadott Meghívó csak „tervezet”, azt valójában miként kell értelmezni, vagy annak mi a végleges változata. Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK