2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hamisan tüntetett fel nagy cégeket a támogatói között a Békés Kalocsáért Egyesület – A megkérdezett cégvezetők nem tudnak az egyesület támogatásáról

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 06., 14:13

A Békés Kalocsáért Egyesület megtévesztő, félreérthető módon tüntetett fel nagy cégeket a támogatói között a december 15-i ingyenes ételosztásra invitáló meghívóján. Ezt az érintett cégek vezetői közül többen inkorrekt eljárásnak tartják. A szórólapokat az egyesület november 30-i, bemutatkozó sajtótájékoztatóján Réfy Vilmos elnök osztotta ki az újságírók és a jelen lévők között. A kilencedik alkalommal, immár a „békések” által átvett, azok szervezésében megrendezendő ingyenes ebédosztást korábban Romsics István kalocsai lakos magánszemélyként hívta életre és bonyolította. A kőműves vállalkozóként ismert, a legutóbbi önkormányzati választáson képviselő-jelöltként induló, de alul maradt Romsics István még a közeli napokban is magánszemélyként kért támogatásokat a szórólapon feltüntetett egyik cég vezetőjétől.

A kiosztott „Meghívón” Romsics István azonban már mint a jelenlegi városvezetők alapította, egyes vélemények szerint a saját személyük és a baloldali jelöltek állítására létrehozott egyesület főszervezőjeként szerepel. A Békés Kalocsáért Egyesület logója, a meghívó szövegezése azt a látszatot kelti, azt sugallja,mintha a lap alján felsorolt, portálunknak nyilatkozó cégek a Békés Kalocsáért Egyesület, és nem az ingyenes ételosztás támogatói lennének, holott az utóbbiról van szó.  Az ügyben Romsics Istvánt is megkérdeztük.

Az esemény meghívója, Fotó: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A „Támogatóink” cím alatt szereplő cégek közül elsőként Németh Józsefet, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatóját értük el. A cégvezető arról számolt be: a kalocsai közélet legújabb eseményéről, az egyesület alapításáról semmit nem tud. Ilyen egyesület nevében senki, de Romsics István nevű személy sem kereste, kérte tőle a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. támogatását, vagy a cég nevének ilyen, vagy bármilyen célból, vagy módon történő felhasználását. Így ha az egyesület a támogatók között nevezi meg a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-t, az hamis, félrevezető állítás, nem felel meg a valóságnak.

Természetesen magát az ingyenes ételosztást támogatható célnak tartja, de azt nem szeretné, ha bárki, vagy bármely szervezet esetleg a cég nevét felhasználva szeretne nagyobb súllyal szerepelni a közéletben. Mindazonáltal ha egyértelműen azt írják a szórólapra, hogy a Fűszerpaprika Zrt nem az egyesületet, hanem magát az ételosztást támogatja, annak, ha megkeresik, valószínűleg nem lesz akadálya.

Halász László, a Generál Kft. ügyvezetője mind az eddig Romsics István, mint magánszemély nevéhez köthető ingyenes ebédosztásokról, mind az újonnan alakult egyesület megalakulásáról tudott. Halász László csalódását fejezte ki amiatt, hogy a szórólapon nyilván valóan félreérthető módon fogalmaztak.

Mint mondta, ezt a kérdést tisztázni fogja Romsics Istvánnal, aki nemrégiben éppen a korábbi évekhez hasonló támogatás ügyében járt nála. Azt viszont egy szóval nem említette, hogy ő már a Békés Kalocsáért Egyesület nevében, annak főszervezőjeként kér támogatást, és nem mint Romsics István magánszemély. Az ételosztást, ahogy eddig, a jövőben is támogatják, de azt nem szeretné, ha cég nevét bármilyen szervezet vele nem egyeztetett módon, használná.

A támogatók között szereplő Tuti Festékbolt és egy másik cég tulajdonos ügyvezetője, László Ákos szintén az előző két cégvezetővel azonosan ítélte meg a helyzetet, a kiosztott szórólap félreérthető szövegezést. Mint mondta: „Korábban adtam pénzt erre a célra, de hogy milyen minőségemben, magánszemélyként, vagy cégként, arról a könyvelőm tudna nyilatkozni.

Korábbi karácsonyi ételosztás, Fotó: Illés György / KALOhírek archív

Minden esetre nem kértem és nem is egyeztettek velem arról, hogy különösen ilyen félreérthető módon szerepeljen a cégem neve egy szórólapon. Másokhoz hasonlóan

nem a jó célt, a minél szélesebb körben támogatandó ingyenes ebédosztást, a félreérthető megjelenítést tartom aggályosnak. Világosan mondják meg, valójában ki, milyen célra kér támogatást, mert ez így korrekt. Azt is kérdezzék meg, akarok-e a nyilvános támogatói listán szerepelni vagy nem, mert messze nem ez volt a célom.

A szórólapot látva egyesek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy

ez vagy egy ügyes húzás a leendő választók felé, hogy lám, mellettünk, mögöttünk milyen komoly cégek állnak, vagy egy olyan figyelmetlenség, amit egy magát komolyan vevő, felkészült csapat, egyesület nem követ el.Az ügyben a leginkább érintettet, Romsics Istvánt is megkérdeztük, és a szórólapon lévő szöveg értelmezésére kértük. Romsics István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt közel négy évben nyolc alkalommal, magánszemélyként, közmegelégedésre szervezte az ingyenes ebédosztást. Szerinte a jelenlegi kormány nem szereti az ingyen ebédosztási akciókat, mert a sorban állók a meglévő szegénységre utalnak. A szabályosság érdekében gondolta úgy, jobb lesz, ha a Békés Kalocsáért Egyesület keretében végzi ezt a szervező, bonyolító tevékenységet, amit továbbra is a saját ötletének tart.

Ahol eddig járt, mint például a Generál Kft., valóban nem mondta, hogy már mint a Békés Kalocsáért Egyesület főszervezője kéri a támogatást Ezért utólag is elnézést kér. A támogatói kör szórólapon szereplő szövegezése szerinte is félreértésre adhat okot, tehát valóban jogos az a felvetés, kérés, hogy az esetenként egyeztetés nélkül feltüntetett cégek felsorolása elé, ha kérik, az a szöveg kerüljön: „Az ételosztást támogatja.”

Romsics István, mint a cikk szerzőjét, még az írás megjelenése előtt felhívott, és arról tájékoztatott, hogy  az ingyenes ebédosztásra invitáló, a sajtótájékoztatón kiosztott szórólapról az egyesületnél azt a tájékoztatást kapta: az a „Meghívó”, amit a november 30-i sajtótájékoztatón a jelen lévőknek és a sajtó képviselőinek kiosztottak, az csak egy „tervezet”, nem a végleges változat. A lakosságnak szóló szórólapokon a támogató cégek felsorolása előtt „Az ételosztást támogatja” szöveg szerepel majd.

Szerkesztőségünkhöz a Békés Kalocsáért Egyesülettől november 30-tól december 6-ig nem érkezett olyan tájékoztatás, hogy a nyilvánosságot képviselő sajtónak, a jelen lévőknek átadott Meghívó csak „tervezet”, azt valójában miként kell értelmezni, vagy annak mi a végleges változata. Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>