2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Tüntetés a Szentháromság téren engedély nélkül kivágott fák miatt – A demonstrációt inkább előválasztási nagygyűlésnek tekinthetjük

Tüntetés a Szentháromság téren engedély nélkül kivágott fák miatt – A demonstrációt inkább előválasztási nagygyűlésnek tekinthetjük
2021. 08. 06., 23:50

Király Róbert önkormányzati képviselő és társai augusztus 6-án, pénteken 18 órától szerveztek tüntetést a Szentháromság térre a Katolikus Óvoda előtt engedély nélkül kivágott öt, köztük három egészséges fa miatt, amiért az önkormányzat is eljárást indított. Noha a közösségi médiában kialakult párbeszéd tanúsága szerint a fakivágás, illetve annak módja és a főtér felújításának vontatottsága a város lakosságát nem politikai térfelek szerint osztja meg, a fakivágások problematikájára elsősorban az ellenzék telepedett rá, ennek apropóján Király Róbert és ellenzéki társai gyakorlatilag előválasztási politikai nagygyűlést szerveztek, míg mások, köztük a Fidesz-KDNP-t támogató polgárok látványosan távolmaradtak a rendezvénytől. Részt vett viszont rajta, és beszédet is mondott az ellenzéki előválasztás három jelöltje: dr. Angeli Gabriella, dr. Magóné Tóth Gyöngyi, valamint a kiskőrösi ügyvéd, dr. Kudron Nándor, ami önmagában is beszédes.

Amint azt portálunk is megírta, ugyanazon a napon, amikor a demonstrációt meghirdették, az önkormányzat közleményt tett közzé arról, hogy az engedély nélküli fakivágás miatt eljárást indítottak, egyben fölhívták lakosság figyelmét, hogy a fás szárú növények kivágása szigorú szabályozás és engedélyeztetési kötelezettség hatálya alá esik, aminek elmulasztása komoly következményekkel járhat.
Másnap a tér átépítését végző érsekség a történtekre szintén közleményben reagált, amelyet ugyancsak közzétettünk.

A szervezők deklarációja szerint a demonstrációt a fakivágások mellett az útlezárások, az intézmény-átszervezés, az elbocsátások és kényszerfelmondások, illetve a több mint tíz éve tartó épület- és térfelújítás elleni tiltakozásképp hívták életre.

A megjelent több mint száz fő előtt beszédet mondott a szervező Király Róbert jelenlegi, és Bolvári Ferdinánd korábbi önkormányzati képviselő mellett az ellenzéki előválasztás választókerületünkben induló összes jelöltje, így dr. Angeli Gabriella, a kulturális intézmény vezetői pozíciójából a 2019-es önkormányzati választások után szerzett megyei közgyűlési pozíciója miatti összeférhetetlensége okán lemondott dr. Magóné Tóth Gyöngyi és a kiskőrösi dr. Kudron Nándor ellenzéki előválasztási képviselőjelölt.


A rendezvényt a főszervező Király Róbert nyitotta meg és zárta le, megszólalásaiban éles kritikával illetve a jelenlegi városvezetést és annak élén álló dr. Filvig Géza polgármestert. Érintette a tüntetés apropóját adó fakivágásokat, általánosságban bírálta a tér felújításának elhúzódását, valamint a mostani és a korábbi fakivágásokat is.

 
A következőkben – egy szavalat, József Attila Levegőt! című versének elhangzását követően – Bolvári Ferdinánd korábbi önkormányzati képviselő és a ’19-es helyhatósági választások vesztes kalocsai ellenzéki polgármesterjelöltje szólt az egybegyűltekhez, fölidézve többek közt a 2013-as évnek azt a napját, amikor a főszékesegyház melletti járdaszakaszt minden előzetes tájékoztatás nélkül lezártak, és azt mind a mai napig zárva tartják a gyalogos forgalom elől.

A továbbiakban az előválasztási jelöltek bemutatkozó, illetve kortes beszédei következtek, ami bizonyosan csalódást keltett azokban, akik a tér feletti aggodalmuk miatt érkeztek.


Előbb dr. Angeli Gabriella idézte föl a tér rekonstrukciójának az ő 2014. és ’19. közti önkormányzati képviselősége idejére eső történéseit, majd dr. Magóné Tóth Gyöngyi a közművelődési intézmények átszervezését illette éles kritikával.


E két hozzászóló különösebb bemutatásra nem szorult városunkban, ám a Kiskőrösről származó, és ott önkormányzati képviselői múlttal, valamint az egykori SZDSZ támogatásával országgyűlési képviselő-jelölti tapasztalattal is rendelkező dr. Kudron Nándor igen. Mivel ő kevésbé ismert a kalocsai választópolgárok előtt, ezért ő egy rövid bemutatkozással kezdte hozzászólását, majd az előző felszólaló mondanivalójával is érintett kérdésekről mondta el gondolatait.

 


Végül Király Róbert szólt újra az egybegyűltekhez, amelyet követően a tüntetésen résztvevők a képviselő-jelöltekkel és az önkormányzati képviselővel kötetlen beszélgetést folytattak a fölvetett kérdésekről, a választási felkészülésről.

Király Róberttel munkatársunk rövid interjút is készített – azzal, valamint a tüntetés további részleteivel később jelenkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK