2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A Múzeumbarátok Köre fáklyás felvonulásával kezdődtek az idei ’48-as ünnepségek Kalocsán

Illés György Cinó  |  2024. 03. 15., 14:15

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre sokéves hagyománya, hogy a március 15-ei nemzeti ünnep előestéjén fáklyás felvonulást tartanak a múzeumtól a Negyvennyolcasok terére, ahol megkoszorúzzák Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobrát, majd a Viski Károly Múzeumba visszatérve negyvennyolcas vacsorán vettek részt. Idén is sokan csatlakoztak a felvonulókhoz, ám a vacsora a hely korlátozott volta miatt, amint a korábbi években, most is zártkörű volt.

Az idei felvonulás és közös vacsora díszvendége Bátya község volt, így azon részt vett mások mellett Fekete Csaba polgármester is.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A fáklyás felvonulás a múzeum udvaráról indult, ahol az egyetlen ismert, Petőfi által írott sírverset hordozó sírkő és az annak kialakított emlékhely mellett lángra lobbantották a fáklyákat, majd Romsics Imre múzeumigazgató és Kalocsa és Bátya polgármestere, dr. Filvig Géza és Fekete Csaba, valamint a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke, Markó László felvezetésével megindult a menet a főutcán a Negyvennyolcasok terén álló Petőfi-szoborhoz, ahol Kanalas János szavalta el a Nemzeti dalt, majd Fekete Csaba koszorút helyezett el a szobor lábazatán.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Ezt követően a Színház oldalbejárata mellett álló Kossuth-szoborhoz vonultak a résztvevők, ahol közösen elénekelték a Kossuth-nótát, majd Markó László megkoszorúzta a Kossuth-szobrot.
Majd a felvonulók visszatértek a múzeumba, ahol az ablakba égő gyertyát helyeztek, majd negyvennyolcas vacsorán vettek részt.

Ezzel kezdetét vették a ’48-as forradalom emlékére szervezett ünnepi alkalmak városunkban, amelyek másnap, március 15-én reggel a Városházán a9 órai kezdettel megtartott ünnepélyes testületi üléssel folytatódtak, ahol átadták a ’Kalocsa Város Díszpolgára’ címet, ezúttal Elekes Enikőnek.
A továbbiakban, 10 órai kezdettel a Negyvennyolcasok terén Kalocsa Város Önkormányzata hivatalos ünnepségét tartották, amelyen dr. Filvig Géza polgármester mondott ünnepi beszédet, majd az önkormányzat, illetve városunk egyházai, fegyveres testületei, intézményei, valamint civil és társadalmi szervezetei megkoszorúzták az Első Felelős Magyar Kormány szoborcsoportját.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK