2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Filvig Géza: Isten óvja Magyarországot és minden magyar embert a szülőföldjén! – Nemzeti összetartozás-napi megemlékezés az országzászlónál

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 05., 08:40

Június 4-én kedden, a Nemzeti Összetartozás Napján, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 104. éves évfordulóján bensőséges eseményt rendezett Kalocsa Város Önkormányzata az Asztrik téri országzászlónál. A 17 órakor kezdődő megemlékezésen Kalocsa vajdasági testvérvárosából, Kúlából érkezett delegáció is részt vett Valka Károly alpolgármester vezetésével. Ünnepi beszédet mondott dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere.

A Himnusz közös eléneklését követően Kiss Attila Andor énekművész három zeneszámból álló műsort adott, amelynek utolsó darabja a Hazám, hazám, Erkel FerencBánk bán című operájának leghíresebb áriája volt. A mély átéléssel, gyönyörűen előadott áriát a Nemzeti Összetartozás Napján különösen nehéz volt torokszorulás nélkül végighallgatni. Az énekművész előadásban felcsendülő darabok megadták az esemény alaphangulatát és jól megágyaztak a patetikus, emelkedett hangvételű polgármesteri beszédnek.

Dr. Filvig Géza mondanivalójának bevezető részében felidézte, hogy amagyar nemzeti történelemben az egyik legnagyobb trauma az 1920-as trianoni békeszerződés volt. Magyarország elveszítette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát, az elcsatolt területeken több, mint 3 millió magyar élt. Ezeknek a honfitársainknak mintegy harmada közvetlenül az új határok túloldalán, vagyis a mai Magyarországtól egy karnyújtásnyi távolságra került.

Ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig!”– szögezte le a szónok, hozzátéve, hogy

Az idő a sebeket gyógyítja, a csonkítást nem!”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A folytatásban a polgármester az 1928-as kiadású Kalocsai Újságból idézett:

Minden magyar szív sóvárogja az igazságszolgáltatást, a trianoni kényszerbéke revízióját. Ezt fogja követelni Kalocsa társadalma is Úrnapján délután.” - Tehát 8 évvel az események után a sebek még frissek voltak - mondta, a továbbiakban aláhúzva, hogy az eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen, hogy ami több mint 100 éve történt, az nem tárgyalás volt, hanem diktátum, büntetés, amit a háború elvesztéséért mértek ránk. Olyan emberek millióit büntették meg, akik mentek, mert a hazájuk szólította őket. Nem tehettek róla, hogy egy olyan háborúban kellett harcolniuk, amelynek nem volt jó, és nem volt igazságos oldala.

Nem hagyhatjuk, hogy ehhez hasonló újra megtörténjen!”– jelentette ki dr. Filvig Géza, ezzel a mondatával mintegy átrepítve a hallgatóságot a jelenbe. 

 

Trianonban hárommillió magyar embert fosztottak meg azon jogától, hogy eldönthesse, kivel akar együtt élni a szülőföldjén. Megkérdezésük nélkül, a fejük fölött léptették át az országhatárokat, és taszították őket az emberi méltóságukat mai napig korlátozó kisebbségi sorba. Napjainkban vannak, akik Európa minden nemzetét meg akarják fosztani azon joguktól, hogy eldönthessék, kivel akarnak együtt élni a szülőföldjükön. Vannak, akik az európai nemzetek megkérdezése nélkül az illegális migráció eszközével akarják átalakítani az európai térséget. Trianonban a magyar államot akarták elsorvasztani a győztesek, napjainkban azonban vannak, akik minden európai államot el akarnak sorvasztani, beleértve az egykori győztesek államait is.”– fejtette ki a szónok, párhuzamot vonva a múlt és a jelen politikai csatározásainak meghatározó kérdései között, majd hozzátette: Az előttünk álló időkben a nemzeti összetartozás, nem csak a magyarság, hanem minden európai nemzet, ezáltal pedig az egyenjogú európai nemzeti államok együttműködésére épülő Európai Unió számára is nélkülözhetetlen erőforrást jelenthet.

Európa nem a nemzeti érdekek és értékek felszámolásával, hanem csak azok harmonizálása révén tud talpon maradni a világhatalmi küzdelmekbe!”A nemzeti összetartozás minden magyarba bele van írva!

Dr. Filvig Géza a beszéd további részében kihangsúlyozta:

A nemzeti összetartozás minden magyarba bele van írva! A trianoni békediktátum következtében az elmúlt száz évben a magyarság nem az összeomlásról, hanem az élni akarásról, az újrakezdési képességéről és az alkalmazkodni tudásáról tett tanúbizonyságot. Fontos hangsúlyozni: a nemzeti összetartozás emléknapja nem gyásznap, még ha szomorú időponthoz kapcsolódik is. Ezen a napon éljük át együtt határon túli és anyaországi magyarok az összetartozás örömét és ne felejtsük Babits Mihály szavait: „Ha hazád volt az marad örökre!”A polgármester beszéde záró részében az összetartozás élményének megélésére, bizakodásra bíztatva mondta:

Az alkotmányban rögzített hitvallás erőt ad számunkra ahhoz, hogy büszkén vállaljuk magyarságunkat, békésen, de határozottan, lélekben és hagyományokban egyesítsük újra a szétszakított országot és annak magyarságát."

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ezen a napon hálával, elismeréssel és köszönettel tartozunk mindazon honfitársainknak, akik az elmúlt évszázadban – éljenek bárhol a Kárpát-medencében vagy a nagyvilágban ‒ életüket áldozták magyarságukért, vagy életük munkáját szentelték a magyar nemzeti összetartozás megőrzésére és erősítésére. Isten óvja Magyarországot és minden magyar embert a szülőföldjén!"– zárta a beszédét dr. Filvig Géza polgármester.

A összetartozás-napi megemlékezés koszorúzással, az emlékezés virágainak az emlékmű talapzatán történő elhelyezésével, végül a Szózat közös eléneklésével ért véget. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK