2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa nagyszabású ünnepséggel emlékezett az 1848-1849-es forradalomra és szabadságharcra

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 15., 17:30

Március 15-én délelőtt ragyogó napsütésben 10 órai kezdettel a Negyvennyolcasok terén tartották meg Kalocsa város rendszerváltozás óta tartó időszaka egyik legnagyobb szabású ünnepi megemlékezését. A tömegeket vonzó ünnepségen az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola diákjai színházi produkciónak beillő, színvonalas, versekkel és zeneszámokkal színesített, látványelemekben gazdag műsorral elevenítettek fel a 176. évvel ezelőtti események hangulatát és történetét. A hibátlan, szívet-lelket gyönyörködtető előadást a közönség szűnni nem akaró tapssal ismert el. Az emelkedett hangvételű, a múlt és a jelen között párhuzamot vonó ünnepi beszédet dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere mondta, majd az önkormányzat és intézményei, az egyházak, a pártok és egyesületek, a nemzetiségi önkormányzatok, valamint a kalocsai rendvédelmi szervek vezetői koszorút helyeztek el az első felelős magyar kormány szoborcsoport talapzatánál. Az ünnepi megemlékezés emelkedettségéhez nagyban hozzájárult a Kalocsa Kamarakórus, az énekkar a Himnusz, az esemény végén pedig a Szózat eléneklésével adta meg az ünnepség méltó keretét. A díszőrséget az egykori Légvédelmi Rakétaezred csapatzászlajával a MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalja adta, a katonák a koszorúk elhelyezésénél is közreműködtek.

A városban a hagyományoknak megfelelően az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségek már előző este, március 14-én megkezdődtek. A Kalocsai Múzeumbarátok Köre idén is megtartotta fáklyás felvonulását, amelyet ünnepi műsor és a ’48-as vacsora követett.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Az 1848.március 15-ei forradalom 176. évfordulóján a Nagyboldogasszony főszékesegyházban a hazáért 7 órakor Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános, apát, kanonok mutatott be szentmisét. 
A városházán 9 órakor kezdődő ünnepi képviselő-testületi ülésen díszpolgári címet adományoztak Elekes Enikő világbajnoknak. Enikő videó üzenetben köszönte meg a kitüntetést, amelyet távollétében édesapja vett át dr. Filvig Géza polgármestertől. Erről az eseményről külön is beszámolunk.

A forradalomra és szabadságharcra emlékezve a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola 4. osztályos tanulói fentebb már méltatott műsora következett, amely egyfajta betekintést is nyújtott az iskolában folyó oktató-nevelő munka magas színvonalára.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

A 42 diákot két kiváló pedagógus, Hodován Éva és Busa Attila Imréné készítette fel a mintegy 20 perces időtartamú, gördülékenyen előadott, látványában is figyelemreméltó produkcióra.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

A műsort követően dr. Filvig Géza polgármester mondott ünnepi beszédet, de mielőtt a közönséggel a gondolatait megosztotta volna, elismerését fejezte ki a műsorban fellépő diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak. 

A városvezető a 
„Legyen béke, szabadság és egyetértés!” mondattal kezdődő beszédében aláhúzta:

A bukás után az ország sorsa reménytelennek látszott, de összefogással, hasznos kompromisszumokkal az ország történelmének egyik legdinamikusabban fejlődő időszaka következett be, egészen az első világháborúig.


A történelem tanúsága a mindenkori életünkre is befolyással van, és hatással van jelen korunk éveire. Minden korszakban szükség van a jó célú tenni akarásra, akkor is, ha óriási túlerővel nézünk szembe. Ma Magyarországon hála Istennek fegyverek nélkül, a gazdasági kihívásokkal kell küzdenünk. A Covid-járvány okozta kihívásokból még fel sem ocsúdott a világ, máris a háborús energiaválság következményeivel találta szembe magát egész Európa, Magyarország és Kalocsa is. Mindenkinek meg kellett, és meg kell vívnia a csatáit hétről hétre

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

-  mondta a polgármester, majd azzal folytatta:


Nekünk a csatát, a kihívást többek között az jelentette, hogy hogyan oldjuk meg 150 óvodás áthelyezését azokból a romos épületekből, amelyeket az előző vezetés ránk hagyott. Hogyan építsünk új óvodát, hogyan újítsuk fel az Ifjúsági Házat, hogy méltó körülményeket teremtsünk a legfiatalabb generációnak. Nekünk most Gábor Áron rézágyúi helyett fűnyíróra, kistraktorra és teherautóra van szükségünk, hogy folyamatosan rendbe tudjuk tartani a több tízmillió forintért épült új és régebbi játszótereinket, a köztemető környezetét, parkjainkat. Nekünk a kihívást az jelentette, hogy egy szociális városrehabilitációs programmal hogyan újítjuk meg a legrosszabb állapotú utcákat, bérlakásokat és közösségi házat. És itt vannak a tarsolyunkban a további kihívásokra adott válaszaink már megnyert pályázatok formájába – vezette át ezekkel a szavakkal a mondanivalóját a jelenbe a polgármester, majd a 12 pontból idézett béke, szabadság és egyetértés fogalmak kifejtése után leszögezte:

Hívok erre minden jószándékú embert, akinek az a célja, hogy Kalocsa több és jobb legyen. A több, mint 1000 éves Kalocsának óriás értékei, és ezáltal tartalékai vannak, amelyet a fejlődés szolgálatába kell állítani. Ezt fogja biztosítani a hamarosan átadásra kerülő új Duna-hidunk is, amely talán évszázados léptékben fogja meghatározni fejlődési lehetőségeinket. A fejlődés érdekében a megkezdett munkát folytatni kell, dolgozzunk közösen jövőbeli terveink megvalósításában annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink boldogan élhessék életüket itt, Kalocsán. Én erre a folytatásra készen állok!– zárta beszédét a polgármester.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

A taps elülését követően elsőként az önkormányzat képviseletében dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester. dr. Kiss Csaba jegyző és dr. Látó Anita aljegyző helyezett el koszorút az első felelős magyar kormány szoborcsoport talapzatánál, majd az egyházak, intézmények, kisebbségi önkormányzatok, pártok, egyesületek és a rendvédelmi szervek vezetői koszorúztak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Az ünnepség a Kalocsa Kamarakórus előéneklése mellett felcsendülő Szózat közös eléneklésével és a hagyományos borosztással zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK