2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kommunista terror után Stockholm-szindróma – Koszorúzás és megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Illés György Cinó  |  2019. 02. 27., 08:26

A megemlékezés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott: a Himnusz és a Szózat adta keretét, és mielőtt az egybegyűltek megkoszorúzták az ’56-osok emlékkövét, és elhelyezték annak lábazatán a kegyelet és tisztelet mécseseit, Török Ferenc önkormányzati képviselő mondott ünnepi megemlékező beszédet, irodalmi felütésként pedig Póli Róbert szavalata emelte az alkalom fényét.

Hétfő délután négy órakor a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából gyülekeztek a megemlékezők az ’56-os emlékparkba, hogy az önkormányzat szervezte koszorúzás és megemlékezés alkalmával együtt róják le kegyeletüket a kommunizmus világszerte százmilliónyi áldozata előtt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Fotó: Grósz Emese

Miután Faludy György versének értő tolmácsolásával Póli Róbert megalapozta az alkalom ünnepélyességét, Török Ferenc önkormányzati képviselő mondott megemlékező beszédet, fölidézve a 72 évvel ezelőtt történteket.

Az emléknap apropóját az az eset adja, amikor Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt jogellenesen, képviselői mentelmi joga ellenére letartóztatták a szovjet hatóságok, és elhurcolták a Szovjetunióba. Ott összesen nyolc évet töltött fogságban, előbb a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Fotó: Grósz Emese

Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibevételének jelképévé vált, amely egyben az első lépés volt a kommunista pártnak ellenszegülők kiiktatása útján, ami a totális egypárti diktatúrában teljesedett ki.

Ünnepi beszédében Török Ferenc hangsúlyozta: ezen az emléknapon nemcsak a történelmi tényekre, hanem azokra is emlékezünk, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. Vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Fotó: Grósz Emese

Török rámutatott: bizonyos értelemben szüleink és a mi generációnk többsége is áldozata a kommunista ideológiának, a belőle kinövő, az 50-es években kemény, majd a Kádár korszakban felpuhult diktatúrájának, hiszen nem csak az az áldozat, akit fizikailag megsemmisítenek.

Szüleink át- és megélték a következő szavak jelentését: padláslesöprés, fekete autó, kolhozosítás, internálás, kötelező taps, beszervezés, árulás. Mi megéltük velük együtt azt, hogy nem akkor és oda utazhattál ahova akartál. Mikor a polgári vagy értelmiségi családi háttér nem jelentett mást csak hátrányt. Amikor nem a tudás, csak a párthűség, a „megbízhatóság” számított csupán.”Ugyanakkor Török arra is rámutatott, hogy „a legvidámabb barakk”, a „hobbykertek országa”, a SZOT és gyerektáborok világa mind azt szolgálták, hogy ne vegyük észre, hogy áldozatok vagyunk egy magát a nép barátjának beállító, totális elnyomó rendszernek.

Stockholm-szindrómásak lettünk, és sokan a mai napig is azok maradtak!
Igen, ők is áldozatok, akik a mai napig visszasírják a Kádár korszak népjólétét mely következményeként gazdasági és morális válság maradt az országra a XX. század utolsó évtizedére!”
A szónok arra sarkallt, hogy ne engedjük feledésbe merülni nemzetünk e szomorú, sok tragédiával terhelt időszakát, hogy az új generációnak is átadjuk a megismert múltat, annak hibáira rámutatva, hogy így adjunk olyan erkölcsi tartást a fiataloknak, hogy ne lehessenek, ne legyenek kiszolgálói vagy bábjaik semmilyen elnyomó rendszernek.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Fotó: Kalohírek

Így ismerhetik fel és érthetik meg , hogy a cél nem szentesítheti az eszközt, nem lehet jó egyetlen cél sem amihez embertelen és erkölcstelen út vezet.”Török Ferenc végül mérlegre tette a XX. század két totalitárius rendszerét, a manapság gyakorta relativizálni próbált kommunizmust és a fasizmust, és azonos súlyúnak vélte őket, mondván

A fasiszta terror áldozatai feletti gyászunk csak akkor kap morális igazolást, ha a kommunista diktatúránk bűneire, embertelenségére nem keresünk mentségeket!”A rendezvény végén az egybegyűltek koszorúkat és mécseseket helyeztek el az ’56-osok emlékkövének talapzatán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés