2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Közösen ünnepelte a Magyar Sajtó Napját a kalocsai média

Gazsó Rita  |  2019. 03. 16., 10:46

A helyi média vezető egyéniségeivel találkozhattak az érdeklődők az 1848-as Forradalom és Szabadságharc kirobbanásával egyidejűleg ünnepelt Magyar Sajtó Napjának előestéjén a Tomori Pál Városi Könyvtárban, március 14-én. A KALOhíreket Borbély-Juhász Ágnes főszerkesztő, a Korona Rádiót az ügyvezető-műsorvezető Németh István és a műsorszerkesztő-riporter Vörös István, míg a Kalocsa TV-t Mácsai Tamás főszerkesztő képviselte.

Március 15-én nem csak a forradalom és szabadságharc kirobbanására emlékezünk, hanem 1990. óta ekkor ünnepeljük a Magyar Sajtó Napját is, annak emlékére, hogy 1848. március 15-én nyomtatták ki először a magyar sajtó két szabad termékekét, a márciusi ifjak 12 pontját és Petőfi Sándor Nemzeti Dal című versét, és ugyancsak ekkor hirdették ki a polgári sajtószabadságot.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Ennek apropóján a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében „A kalocsai média arcai” címmel szerveztek egy sajtótájékoztatót, közönségtalálkozót március 14-én, ahol a helyi sajtóorgánumok, a televíziós, rádiós és online média vezető személyiségei ültek le egy asztalhoz és meséltek hosszú évekre visszanyúló történetükről, emlékezetes pillanataikról, jelenről és persze jövőről.

Borbély-Juhász Ágnes, a KALOhírek főszerkesztője a technikai fejlődésről, a digitalizáció előretöréséről beszélt, arról, hogy mekkora hatással van mindez napjainkban az információ-áramlásra.

Megváltoztak a fogyasztási szokások, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell”– figyelmeztetett. Hozzátette: az írott sajtóban is mind gyorsabb, rövidebb, inkább audiovizuális tartalmakkal találkozhatunk és egyre nagyobb szerepet kapnak a közösségi médiafelületek.

Két dolgot tehetünk, el lehet zárkózni mindezektől, de az napjainkban egyenlő az öngyilkossággal vagy kihasználjuk és előnyünkre fordítjuk a közösségi oldalak adta lehetőségeket”
- foglalta össze röviden a portál tulajdonosi szemléletét.

A KALOhírek főszerkesztője a hallgatóságnak beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapok óta vizsgálja és támogatja a portál munkáját egy közösségi elemző, aki segít abban, hogy megfelelően sikerüljön hangolni a tartalmakat. Egyik fontos irányként jelölte meg a jövőre nézve a kommunikáció erősítését a 25, de még inkább a 18 év alatti fiatalok felé.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Szerinte elengedhetetlen az audiovizuális tartalmak további fejlesztése, amire példaként hozta fel az egyik tavalyi élő videót, amelyet a facebookon keresztül 87 ezren tekintettek meg.

Mint mondta, ezek a trendek hatással vannak a tartalomgyártásra és az értékesítésre egyaránt, hiszen nem csak médiafogyasztási, de vásárlási szokásaink is átalakultak, egyre erősödik az online vásárlás. Erre lett kifejlesztve az új céges szolgáltató platform, a Bennevagyunk.hu, amely hamarosan élesben is elindul.

Borbély-Juhász Ágnes a KALOhírek szerkesztőségében folyó munkáról úgy fogalmazott, attól működik jól, hogy mindenki különböző, önálló individuum és újságíróik pont ettől emelkednek ki a szakmájukban. Ez segít abban, hogy

a KALOhírek eljutott oda, hogy napi 3000 felhasználóval és 6-7000 oldalmegtekintéssel büszkélkedhet.

Ezt követően a KALOhírek tízéves születésnapjára készített filmet vetítették le, amely a szerkesztőség tagjairól, mindennapjairól nyújtott színes összefoglalót.

A Korona Rádiót két emblematikus személyiség, az ügyvezető-műsorvezető Németh István és a műsorszerkesztő-riporter Vörös István képviselte ezen az estén. Ők éppen fordítva, az immár húszéves rádió legkedvesebb emlékeit, születésnapjait bemutató filmmel indítottak. Ez után következett a szóbeli bemutatkozás.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Németh István elmondta, hogy alapvetésként azt követik, amit korábban óhajként a hallgatóktól a média irányába megfogalmazódott, azaz hogy ne hazudjanak. Mint mondta, nekik

a legfontosabb küldetésük, hogy aki itt él, ebben a pici városban, az megkapja ugyanazt itt kicsiben, mint mások máshol nagyban.

A kalocsai sajtóorgánumokról szólva azt mondta:

egyrészről ugyan versenytársak, másrészről viszont kiegészítik egymást és ez így van jól.

Úgy nyilatkozott:

lehúztunk húsz évet, voltak gondjaink, de mi hiszünk ebben amit csinálunk és ameddig tudjuk, folytatjuk.”Szólt a rádiózás nehézségeiről, például hogy sok állomást felvásároltak, így mára Bács-Kiskun megyében a Koronafm100 az egyetlen függetlennek mondható rádió.

Mácsai Tamás, a Kalocsa TV főszerkesztője szerint a fogyasztási szokások átalakulása miatt a másik két médiumhoz viszonyítva ők vannak a legnehezebb helyzetben. Hiszen annak idején, amikor elindultak VHS kazettával, saját kamerával készültek az anyagok, mára pedig már bárki előállít hatvideós tartalmakat, amivel nagyon nehéz versenyezni. Ennek ellenére úgy látja

mindig is lesz televízió, ugyanis szerinte az online tartalomgyártás nem lesz olyan minőségű, mint egy szerkesztő-riporter által készített anyag. Ugyanakkor belátta, hogy a televíziós műfaj elsődleges közönsége ma már inkább az idősebb korosztály, aki kevésbé boldogul a modern technikával.

Annak, hogy manapság nem a tévé az elsődleges hírforrás, úgy véli fő oka az, hogy a másik két médiumhoz képest sokkal bonyolultabb a tartalomgyártás: a felvételt követően jön a vágás, hangosítás, a narráció. A televíziózás jövője viszont szerinte is az online adások és a minél többirányú megjelenés, telefonos alkalmazások felé halad.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Mácsai Tamás a modernizálásban a fiatalokra számít, akikkel igyekszik körül venni magát. Emiatt, mint mondta, kollégái jó részt 40-50 évvel fiatalabbak nála. Zárásképpen ő is levetítette bemutatkozó filmjüket, ahol egyebek mellett valamennyi kollégát, így a háttérben dolgozó munkaktársaikat is megismerhették a jelenlévők.

A rendezvényen a nézők soraiban ott ült Tóth Dani, aki például a KALOhírek filmet is készítette, manapság a híreket nyomon követők pedig saját élő videós bejelentkezéseiben találkozhatnak vele. Ő arról faggatta a jelenlévő média szakembereket, hogy mit gondolnak, mit tehetne még azért, hogy egyszer őt is a vezető helyi médiumokkal együtt említsék. Az előadók egyöntetűen úgy látták, munkái alapján Dani akár már most is ott ülhetne közöttük, hiszen ahogy megismételték a korábban elhangzottakat, a videós tartalmakra van a legnagyobb igény, ezt követelik a felhasználók.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A végén a jelenlévő szakemberek között komoly vita bontakozott ki azt illetőleg mi miatt alakult ki, hogy ennyire a gyorsan emészthető tartalmak felé fordult az érdeklődés, ám ez már szétfeszítette a rendezvény kereteit. A szervezők így azt ajánlották, hogy mindenkit szívesen látnak a zárást követően néhány pohár italra és szendvicsre, ahol kötetlen formában tovább folytathatták a beszélgetést.

A KALOhírek másnap, a március 15-ei városi ünnepségen is megemlékezett a Magyar Sajtó Napjáról, a program végén megkoszorúzva az első felelős magyar kormány ’48-asok terén álló emlékművét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK