2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nemzeti gyásznap – 1956. november 4-ére emlékeztünk

Nemzeti gyásznap – 1956. november 4-ére emlékeztünk
Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 05., 07:28

Hosszú évtizedek múltak el, mire Kalocsán egy kis kőből faragott alkotással, a város legkisebb terének ’56-ra keresztelésével is emléket állítottak a magyarság legutóbbi szabadságharcának, az itt ártatlanul elhunyt áldozatnak, mely a történelemkönyvekben és a köztudatban is 1990-ben került a helyére. Azóta beszélhetünk szabadon ’56-ról, nemzeti ünnepünkről. Az ehhez szorosan kötődő nemzeti gyásznapunkon, a november 4-i szomorú évfordulón, idén csütörtökön, 16 órakor tisztelettel emlékeztünk azokra a hősökre, akik a forradalom áldozataiként életüket adták Magyarország szabadságáért. A résztvevők fejet hajtottak hőseink és a forradalmat követő megtorlás áldozatainak emléke előtt.

A megemlékezést a Himnusz és a Szózat eléneklése keretezte, majd az utóbbit követően az önkormányzat nevében koszorút helyezett el dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester. A továbbiakban az emlékezés virágai és égő mécsesek kerültek az alkotás talapzatára.


A megemlékezésen Szabó László Dezső, érdemkeresztes költő, publicista ünnepi beszédét követően „A Hazáért” kitüntetést adományoztak és tűztek a mellére Váczi Attilának annak elismeréseként, hogy a jelenlegihez hasonló számos városi ünnepségen mondott ékes beszédet, verset.

A Szabó László Dezső által írt és felolvasott, személyesen átélt eseményekben gazdag beszédet – talán sokunk tanulságára - szó szerint lejegyeztük.


Tisztelt hallgatóim, hölgyeim és uraim, bajtársaim!

A mai nap a nemzeti gyász, és egyben a nemzeti büszkeség napja is. 65 évvel ezelőtt, 1956. november 4-én, az országba beözönlő szovjet invázió eldöntötte a forradalom sorsát, amely a kommunista eszmére és szervezeteire való hatásával, súlyos csapást mért.

Idézzük fel az előzményeket és a következményeket!

1956. október 3-án a szovjet csapatok kivonultak Budapestről, de a főváros határában beásták magukat.
November 4-én, hajnalban, 4 óra 15 perckor indult meg Magyarország és Budapest ellen a szovjet támadás. Minden létező szárazföldi fegyverüket bevetették. Közismert Nagy Imre akkori miniszterelnök rádióbeszéde, amely így szólt:

Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes, magyar, demokratikus kormányt!Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van! Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!”Budapesten és számos vidéki városban megindult a fegyveres harc a túlerő ellen. A fővárost nehéztüzérséggel lőtték a szovjetek.
A családom akkor Budapest XVI. kerületében, Rákosszentmihályon lakott. Jómagam november 4-én a kerületi kiegészítő parancsnokságon teljesítettem szolgálatot, mert október 28-án behívóparancsot kaptam. Nem tudom mi okból, de alhadnagyként lettem behívva. Itt a parancsnok, Deák Ferenc őrnagy mellé lettem beosztva, és a kerület katonai járőreit irányítottam.  A kerületben fegyveres harc nem volt. A szovjetek kivonulását rendben biztosítottuk.
November 4-én, hajnalban a bázison tartózkodó állományt az őrnagy összehívta, és közölte, hogy karabélyokkal, géppisztolyokkal a bevonuló páncélosok ellen nem lehet harcolni egy kertvárosban, mint a XVI. kerület. Így azt javasolta, hogy mindenki térjen haza. Fegyverét elviheti, vagy adja le. Nem volt mit tenni… Én is elindultam a bázisról Rákosszentmihály felé.

Rákosszentmihályon a Nádor utcában laktunk, ami Budapest felé, a település szélén, párhuzamosan futott az úgynevezett Körvasút-sorral, amelynek vágányai a Ferencvárosi pályaudvart kötötték össze a Nyugati pályaudvarral.

Erősen ködös hajnal volt, pár tucat méterre lehetett csak ellátni, és a köd is folyamatosan sűrűsödött. A Körvasút felé vezető Varga József utca bal járdáján haladtam hazafelé. A mi utcánk ezt keresztezte. Még mielőtt odaértem volna, a vasút felől irányomba egy géppisztoly-sorozatot adtak le. Erre én egy testes akácfa mögé ugrottam, máris egy újabb sorozat jött, ami széttépte mellemen a pufajka kabátot. Isteni csoda, hogy egy karcolást se ejtett rajtam. Jó ideig meg se moccantam a fa mögött, s amikor kissé magamhoz tértem, a köd leple alatt a legközelebbi léckerítésen átvetve magam a kerteken át jutottam haza.
A Nádor utca végén, ahol eredetileg be akartam balra kanyarodni, egy pár hektárnyi terület volt, ahova a szovjet tüzérség települt másnap. Innen lőtték folyamatosan Budapestet olyan erővel, hogy a Nádor utcában a fakerítések és a talaj is folyamatosan remegett. Szüleimmel, testvéreimmel le is húzódtunk a pincénkbe.
Budapesten és környezetében folyt a fegyveres harc, főleg a belvárosban. Mindnyájan ismerjük a Corvin köz, a Széna tér és az  Üllői úti laktanya nevét a többivel együtt.
A Magyar Honvédség alakulataink jó része Budapesten és vidéken is az ellenállás élére állt. A hatalmas túlerő és technikai fölény – egyes adatok szerint az itt lévő csapatokon felül több tízezernyi katona jött ezekben a napokban az országba. A harc folyt, de az ellenállást legyűrte a túlerő.
Eközben a nyugati rádióadók nap mint nap lelkesen bíztattak arra, hogy tartsunk ki, ne adjuk fel. Ennél többet nem sokat tett a nyugati világ, az ENSZ, a példátlan magyar forradalomért. Ebben a hősies, de kilátástalan harcban a főváros nem volt egyedül, mert számos vidéki város, így Kalocsa is, lehetőségeihez képest kivette részét a küzdelemből.
A Kádár vezette munkás-paraszt kormány első intézkedései közé tartozott a megtorlás, az ÁVH megszervezése. Ennek eredményeit évtizedeken át megszenvedtük. Kitelepítések, gulág, internálások, Recsk, és sorolhatnám a megtorlás eseményeit, amikor is a legkegyetlenebb módon és módszerekkel sújtották a forradalomban résztvevőket. A besúgó rendszer is kiépült. A Kádári diktatúra csak a későbbiekben váltott át az úgynevezett gulyáskommunizmusba.

Mindenesetre november 4-ének következményei nem maradtak el, mert a moszkvai irányítás alatt álló, nyugat-európai kommunista pártok szembefordultak a Kreml-lel. Egyes pártok nyíltan elítélték a Szovjetuniót, mások tagsága erősen lecsökkent.
A november 4-i agresszió előzményeinek és lefolyásának, valamint következményeinek részletes és korrekt feltárásának feladata a történészeké, de a lényeget egy átlagember is felismerheti: nem hiába történt 1956. október 23-a forradalma, amely újra beírta a magyar nevet a világtörténelembe. November 4-e pedig örökre szégyene marad a kommunista-szovjet diktatúrának.

Köszönöm, hogy meghallgattak!” – zárta erős tapssal elismert beszédét Szabó László Dezső érdemkeresztes költő, publicista.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei