2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nemzeti Összetartozás Napja – „Én erre a cseppre vagyok a legbüszkébb”

Illés György Cinó  |  2018. 06. 05., 18:52

2010. óta a Trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, június 4-én ünnepeljük az elszakított nemzetrészekkel és a diaszpórában élő magyarsággal való összetartozásunkat. A XX. század által jócskán megtépázott, éledező nemzeti öntudat ünnepe ez, ami abból a fölismerésből fakad, hogy a megmaradás történelmi távlatokban csak így lehetséges: egymást erősítve, együtt, vagy sehogy. A ma még kevés hagyománnyal rendelkező ünnepen Kalocsa város önkormányzata az országzászló emlékművénél – a Szent István monogramos, államalapítási országzászló-emlékműnél az Asztrik-téren – tartott megemlékezést és koszorúzást. Ünnepi beszédet Buzogány Szabolcs mondott, hamisítatlan erdélyi szívvel.

Az Asztrik téri fák lombjainak árnyékában húzódó megemlékezőket Markó Mónika köszöntötte, majd az ünnepség nemzeti hagyományainkat követve a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.

A továbbiakban Póli Róbert szavalta el Wass Albert Üzenet haza című költeményét. Az irodalmi bevezető után ünnepi beszédet Buzogány Szabolcs mondott, aki erdélyiként igazi szívből szóló, lelkes szónoklatot intézett az egybegyűltekhez, magvas gondolatokat kölcsönözve mások mellett Tamási Árontól és Wass Alberttől is.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

„ez valami nagy dolog, valami nagy és magasztos”

A szónok kifejezte a megilletődöttségét, amiért erdélyi székely magyarként itt, Kalocsán állhat az ünneplők előtt, s hogy mit jelent számára a magyarsághoz tartozás, egy gyermekkori emlékkel érzékeltette, amikor is egy nemzetközi futballközvetítést hallgatva meglátta a rádió recsegő hangján megszólaló Himnusz hallatán nagyapja szeméből kibuggyanó könnycseppeket – azok mutatták meg neki először a nemzethez tartozás fontosságát:

Látva nagyapám könnyeit, tudtam, hogy ez valami nagy dolog, valami nagy és magasztos, hogy mi magyarok vagyunk. 1920. június 4-e - Trianon; nemzeti gyásznapunk, emléknapunk – tért a tárgyra Buzogány Szabolcs, kifejtve: mindannyian tudjuk, hogy országunkat milyen csapás érte minden téren ezen a napon, amikor

nemcsak a nemzetet szakították szét, hanem a lelkünket, az önbizalmunkat, az önbecsülésünket is.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Buzogány Szabolcs hangsúlyozta az önbecsülésünk visszaszerzésének fontosságát, egymás kezének megfogását, hisz csak így van esélyünk a megmaradásra, és mindebben az anyaországnak kiemelkedő szerepe van.

Ám miközben számos új, reménykeltő kezdeményezés tapasztalható e téren, a másik oldalon, az elcsatolt részeken még mindig nagy küzdelem folyik a magyar nyelv, a jelképeink zavartalan használatáért, az iskoláinkért, egyházainkért a megmaradásért – mondta.

El kellene jutni oda, hogy ne legyen tabu sehol a magyar zászló, a himnusz, vagy akár az ősrégi magyar nevek használata. Nemzeti önismeret

De elengedhetetlen a nemzeti önismeret mélyítése is: nem elég csak magyarul beszélni, hanem azt is el kell érni, hogy ne kelljen székely nemzettestvéreinknek olyan kérdéseket hallania odahaza, hogy „hogy’ lehet az, hogy elutazunk 700 km-t és mindenki magyarul beszél?”, vagy „kint voltam nálatok és nagyon tetszettek azok a szép román kapuk”.

A magyar nemzeti öntudat erős, lehet rá építkezni – mondta a szónok:

Van közös múltunk, erős gyökereink, és igenis, van közös jelenünk, és még fontosabb: van jövőnk. A Himnusz, a Szózat, a zászló, a nyelv, a népdalok, az alkotók és az alkotások, hősök, áldozatok, emlékek és emlékhelyek, mind a nemzeti öntudat az összetartozás alkotóelemei – mondta Buzogány Szabolcs, köszönetet mondva dédapainknak, nagyszüleinknek, akik legyőzték elkeseredésüket a diktátum igazságtalansága miatt, és töretlen hittel dolgoztak azért,hogy erre a napra ne mint gyász, hanem mint ünnep tekinthessünk, mint a nemzeti összetartozásunk ünnepére.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Nem elég…

De mit tehetünk mi mai erdélyiek, magyarországiak, délvidékeik, felvidékiek vagy a világon bárhol élő magyarok? – kérdezte a szónok, majd sorolta a kézenfekvő lehetőségeket:
Beutazhatjuk a Kárpát-medencét, programokat szervezhetünk, kapcsolatokat kezdeményezhetünk, építhetünk az elcsatolt országrészekkel.
De óvott a felszínességtől is:

Nem elég csak kiutazni az elcsatolt területekre és nagy hanggal mondogatni: ’ez is a miénk volt, ezt is elvették'! Nem elég hétvégi magyarként valamelyik nemzeti rock együttes Trianon-dalát teli torokból üvölteni! 
(…) 
Kezdjük el tehát megtömni gyerekeink hátizsákját dalokkal, énekekkel, mesékkel, történetekkel, legendákkal, s nem utolsó sorban példaértékű személyiségek [életének és művének] megismerésével.’ 
Így ők is, miután megértették, megtanulták, megszerették azokat, továbbadhatják majd utódiknak.
Egy vér…

Mindezt tehát meg kell tennünk egy olyan jövő reményében, amelyben büszkén énekelhetjük együtt Dunaszerdahelyen a stadionban, vagy Csíkszeredában, egy jégkorongmeccsen, Szabadkán, Vancouverben vagy Kalocsán, hogy „Történjen bármi ,amíg élünk, s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk” – zárta ünnepi gondolatait Nyerges Attila slágerét idézve Buzogány Szabolcs, aki azonban épp erről a vérségi kérdésről mondta el korábban a beszéde talán legszebb gondolatát, Papp Lajos professzor pár éve a kalocsai színházban elmondott szavait kölcsön véve, aki azt mondta:

Bennem sok mindenféle vér csordogál szerb, tót, török, talán magyarból a legkevesebb, de az a kevés magyar olyan, mint egy csepp tinta egy pohár vízben; elszínezi azt. Én erre a cseppre vagyok a legbüszkébb. Buzogány Szabolcs beszédének hatását jellemzi, hogy az ünnepély után többen odamentek hozzá gratulálni, köztük a városi rendezvényeink gyakori szavalójaként is megismert Váczi Attila, akit – maga is felvidéki származású lévén – annyira megérintett a beszéd, hogy elmondása szerint itt-ott meg is könnyezte azt.

Koszorúzás

Az ünnepi beszéd et követően az önkormányzat nevében az államalapítási emlékmű lábazatán koszorút helyezett el a trianoni békediktátum okozta szenvedésekre emlékezve dr. Kiss Csaba, Kalocsa város jegyzője, valamint dr. Tóth Kovács Ádám aljegyző, majd példájukat több szervezet képviselője követte.
Bennük felismertük a helyi Jobbik pártszervezet Szabó Balázs vezette delegáció ját, illetve az ’1956. Magyar Nemzetőrség’ honvéd hagyományőrző szervezet küldöttét.

A rendezvény a Szózat közös eléneklésével zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés