2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Példás államférfira emlékeztek – Klauzál Gábor-est a Viski Károly Múzeumban

2019. 05. 27., 11:39

Több mint húsz éve a Kalocsai Városvédő Egyesület állíttatta azt az emléktáblát, amely jelzi, hogy a városban hunyt el 1866. augusztus 3-án Klauzál Gábor, az első független magyar kormány földművelésügyi, kereskedelmi és iparügyi minisztere. A Viski Károly Múzeum, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre és a Klauzál Gábor Társaság előtte tisztelegve rendezte meg május 22-én este a múzeumban az I. Kalocsai Klauzál-estet.

A Klauzál Gábor születésének bicentenáriumán, 15 éve alakult budapesti Klauzál Gábor Társaság alapító tagjainak közreműködésével idézték fel a jeles államférfi életútjának fontosabb mozzanatait. Bartos Mihály, a társaság tagja „Klauzál Gábor életútja” címmel tartott előadást, míg a szervezet titkára, Hódi Szabolcs „Klauzál Gábor és Kalocsa” címmel készült vetítéssel egybekötött bemutatóra.

Első gyermeke járt a kalocsai leányiskolába, akit záróvizsgája alkalmából látogatott meg, itt lebetegedett és a rokonoknál húzta meg magát, bízva a gyógyulásban, de a halál Kalocsán érte – derült ki az életút összefonódásának története Hódi tolmácsolásában.  Azért fontos az ő emlékét őrizni, mert ő a Batthyány kormánynak nem egy átpolitizált személye. Volt kultusza Széchenyinek és Kossuthnak, sőt, egy rövid ideig Batthyánynak is, Klauzál viszont talán egy kevésbé ismert személyisége a magyar történelemnek – vélekedett a miniszter nevét viselő társaság titkára.

Nem annyira köztudott, mint a ’48-49-es szerepvállalása, de Klauzált már 1827-ben országgyűlési képviselővé választották – mondta Bartos Mihály, majd annak okait magyarázta, hogy miért „nem illik a XXI. század politikai kurzusaiba Klauzál személye”.

Ő alapvetően mindig a törvényes rend és az Alkotmány mellett tört lándzsát. Nem volt korrupt, nem tapadt a kezéhez semmi, ami ne a jogbiztonságon alapult volna. Ez a tisztesség és következetesség, ami őt fémjelezte, az elmúlt száz esztendőben, sem napjainkban nem jelenthetne politikai karriert – hangzott az előadói okfejtés.

Egyébként érdekesség, hogy a hazai szőlészet és borászat területén is jegyzik a nevét, hiszen sokat tett új fajták és telepítési eljárások honosítása érdekében, amelynek gyümölcsét már nem érhette meg – zárult Bartos Mihály mondandója az első kalocsai Klauzál-est margójára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK