2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tisztelet a hősöknek – A 2. Magyar Hadsereg 75 éve a Don-kanyarban történt tragédiája emlékeztünk

Illés György Cinó  |  2019. 01. 14., 12:01

Tegnap, január 13-án, vasárnap délelőtt 10 óra 30 perces kezdettel tartották meg a Don-kanyarban 75 évvel ezelőtt történt eseményekre emlékező gyászünnepet, katonai tiszteletadással. Díszőrséget állított a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszelgő alakulata, az alkalom ünnepélyességét emelte a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara közreműködése. Emlékező beszédet mondott Filvig Géza önkormányzati képviselő.

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében, Markó Mónika konferansza mellett megtartott rendezvényen a Himnusz közös, a katonazenekar által kísért eléneklése után Lakatosné Jambrik Ibolya mondta el a Kalocsán élőThiesz János „Emlékezz” című versét.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Ezt követően Filvig Géza mondott emlékező beszédet. Miután röviden ismertette a szovjet csapatok áttörésekor szenvedett megsemmisítő vereség történelmi tényét, a szónok a doni poklot átélt katonák visszaemlékezéseiből, följegyzéseiből, haza küldött leveleiből vett idézetekkel próbálta érzékeltetni az ott átélt borzalmakat. Néhány idézetet mis is közreadunk, a teljesség igénye nélkül:

Zászlóaljam kopaszra nyíratta fejét, hogy ha fejlövést kapunk, akkor könnyebb legyen az ellátás.”
Előre nyomulás közben az egyik főhadnagynak a fél fejét elvitte egy repesz - ránéztem és csak a fél fejét láttam - két lépés után összeesett.”

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó


A T 34-es tankok támadásai ellen a gyalogságnak kellett harcolni, nem voltak felkészülve, pisztollyal lőtték a tankokat (…) Robbanás-robbanást követett, csak a vér és a föld spriccelt (…) Pusztulás, rom, halál mindenhol.”Éhező katonáknak kiosztották az ellátmányt, de ha eszünk és jóllakunk átmenetileg jobb a közérzet, de utána a haslövés halálos, így az éhezést választottuk. Az ellátmányban rum is volt, néhány katonatársammal úgy gondoltuk, nem isszuk meg a rumot, mi józanul akarunk meghalni”.Minden sebesült azt kérdezte, ugye meggyógyulok, ugye olyan leszek, mint azelőtt. Az orvos mondta, hát persze, pedig tudta: ennek semmi esélye. Tudta, soha senki nem lesz olyan az itt átéltek után, mint azelőtt. Majd később a legfőbb óhaj fogalmazódott meg: hazajutni, bárhogy is.”Ez a hazatérés pedig csak kevesüknek adatott meg.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Filvig szólt a magyar katonák tisztes helytállásáról, hősies harcáról a szovjet túlerővel szemben, a kegyetlen orosz télben, gyenge felszereléssel, idegen földön, minden erejükkel teljesítve a parancsot.

„KÖTELESSÉGTUDÓ KATONAKÉNT VISELKEDTEK, FELKÉSZÜLTEK A HALÁLRA. NEM A HŐSIESSÉGRE TÖREKEDTEK, MÉGIS HŐSÖK LETTEK.”

A szónok az elkényelmesedett utókor tiszteletadásra, emlékezésre és hálára irányuló kötelességére is fölhívta a figyelmet, rámutatva, hogy ma már sokszor nem értékeljük kellőképp azt a biztonságot és komfortot, ami körülvesz bennünket.
Pedig sokáig az emlékezés joga sem adatott meg az utódoknak: voltak időszakok, nem is régen, amikor nem lehetett megemlékezni a magyar történelem bizonyos eseményeiről, így a Doni-katasztrófát is hamis képben tüntették fel – mutatott rá Filvig Géza, hozzátéve, hogy ma már szerencsére ezt a történelmi hűség szellemében tehetjük meg.

Végül arra kérte a megjelenteket, hogy adják át a történelmi hőseinkre emlékező, nekik tisztelet adó gondolatokat utódainknak, hogy a magyar katonák helytállásából ők is erőt meríthessenek életükhöz.

Tisztelet a Hősöknek! – zárta beszédét Filvig Géza, majd a kalocsai önkormányzat nevében dr. Kiss Csaba jegyzővel közösen koszorút helyeztek el az emlékmű lábazatánál. Ezt követően a város társadalmi és civil szervezeteinek képviselői, és más kalocsai polgárok is elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit az emlékmű előtt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az emlékezők egyike – aki édesapját életében egyetlen egyszer, mindössze félévesen láthatta, így soha meg sem ismerhette – az apja történetét megosztotta a kameránk által a nagyobb nyilvánossággal is. Rövid videónkat külön Napi gyors cikkbe ágyazva már tegnap közöltük.

Az alkalom nemzeti hagyományaink jegyében a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés