2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Tisztelet a hősöknek – A 2. Magyar Hadsereg 75 éve a Don-kanyarban történt tragédiája emlékeztünk

Illés György Cinó  |  2019. 01. 14., 12:01

Tegnap, január 13-án, vasárnap délelőtt 10 óra 30 perces kezdettel tartották meg a Don-kanyarban 75 évvel ezelőtt történt eseményekre emlékező gyászünnepet, katonai tiszteletadással. Díszőrséget állított a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszelgő alakulata, az alkalom ünnepélyességét emelte a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara közreműködése. Emlékező beszédet mondott Filvig Géza önkormányzati képviselő.

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében, Markó Mónika konferansza mellett megtartott rendezvényen a Himnusz közös, a katonazenekar által kísért eléneklése után Lakatosné Jambrik Ibolya mondta el a Kalocsán élőThiesz János „Emlékezz” című versét.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Ezt követően Filvig Géza mondott emlékező beszédet. Miután röviden ismertette a szovjet csapatok áttörésekor szenvedett megsemmisítő vereség történelmi tényét, a szónok a doni poklot átélt katonák visszaemlékezéseiből, följegyzéseiből, haza küldött leveleiből vett idézetekkel próbálta érzékeltetni az ott átélt borzalmakat. Néhány idézetet mis is közreadunk, a teljesség igénye nélkül:

Zászlóaljam kopaszra nyíratta fejét, hogy ha fejlövést kapunk, akkor könnyebb legyen az ellátás.”
Előre nyomulás közben az egyik főhadnagynak a fél fejét elvitte egy repesz - ránéztem és csak a fél fejét láttam - két lépés után összeesett.”

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó


A T 34-es tankok támadásai ellen a gyalogságnak kellett harcolni, nem voltak felkészülve, pisztollyal lőtték a tankokat (…) Robbanás-robbanást követett, csak a vér és a föld spriccelt (…) Pusztulás, rom, halál mindenhol.”Éhező katonáknak kiosztották az ellátmányt, de ha eszünk és jóllakunk átmenetileg jobb a közérzet, de utána a haslövés halálos, így az éhezést választottuk. Az ellátmányban rum is volt, néhány katonatársammal úgy gondoltuk, nem isszuk meg a rumot, mi józanul akarunk meghalni”.Minden sebesült azt kérdezte, ugye meggyógyulok, ugye olyan leszek, mint azelőtt. Az orvos mondta, hát persze, pedig tudta: ennek semmi esélye. Tudta, soha senki nem lesz olyan az itt átéltek után, mint azelőtt. Majd később a legfőbb óhaj fogalmazódott meg: hazajutni, bárhogy is.”Ez a hazatérés pedig csak kevesüknek adatott meg.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Filvig szólt a magyar katonák tisztes helytállásáról, hősies harcáról a szovjet túlerővel szemben, a kegyetlen orosz télben, gyenge felszereléssel, idegen földön, minden erejükkel teljesítve a parancsot.

„KÖTELESSÉGTUDÓ KATONAKÉNT VISELKEDTEK, FELKÉSZÜLTEK A HALÁLRA. NEM A HŐSIESSÉGRE TÖREKEDTEK, MÉGIS HŐSÖK LETTEK.”

A szónok az elkényelmesedett utókor tiszteletadásra, emlékezésre és hálára irányuló kötelességére is fölhívta a figyelmet, rámutatva, hogy ma már sokszor nem értékeljük kellőképp azt a biztonságot és komfortot, ami körülvesz bennünket.
Pedig sokáig az emlékezés joga sem adatott meg az utódoknak: voltak időszakok, nem is régen, amikor nem lehetett megemlékezni a magyar történelem bizonyos eseményeiről, így a Doni-katasztrófát is hamis képben tüntették fel – mutatott rá Filvig Géza, hozzátéve, hogy ma már szerencsére ezt a történelmi hűség szellemében tehetjük meg.

Végül arra kérte a megjelenteket, hogy adják át a történelmi hőseinkre emlékező, nekik tisztelet adó gondolatokat utódainknak, hogy a magyar katonák helytállásából ők is erőt meríthessenek életükhöz.

Tisztelet a Hősöknek! – zárta beszédét Filvig Géza, majd a kalocsai önkormányzat nevében dr. Kiss Csaba jegyzővel közösen koszorút helyeztek el az emlékmű lábazatánál. Ezt követően a város társadalmi és civil szervezeteinek képviselői, és más kalocsai polgárok is elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit az emlékmű előtt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az emlékezők egyike – aki édesapját életében egyetlen egyszer, mindössze félévesen láthatta, így soha meg sem ismerhette – az apja történetét megosztotta a kameránk által a nagyobb nyilvánossággal is. Rövid videónkat külön Napi gyors cikkbe ágyazva már tegnap közöltük.

Az alkalom nemzeti hagyományaink jegyében a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK