2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Az új családtámogatási intézkedések miatt nőtt az ingatlankeresők száma - A falusi CSOK munkahelyteremtés nélkül nem segít, vélik a szakértők

Gazsó Rita  |  2019. 02. 26., 10:51

Az elmúlt héten bejelentett családtámogatási intézkedésekre a vevők reagáltak a leggyorsabban az ingatlanpiacon. Az országos lefedettséggel rendelkező Duna House hálózatánál a regisztrált ingatlankeresők száma az elmúlt héten 15 százalékkal volt magasabb az elmúlt évek ilyenkor megszokott átlagánál és újra emelkedő szakaszba lépett. A napokban kiderült: a kormány új intézkedése, a falusi családi otthonteremtési támogatás valamennyi Kalocsa környéki kistelepülést érinti.

Az év elején megugró ingatlanpiaci kereslet a tapasztalatok alapján fokozatosan csökkenő tendenciát mutat a februári és márciusi időszakban. Az idei évben azonban az erős januári kezdés után február harmadik hetében újra emelkedő vevői érdeklődést regisztráltak a Duna House rendszerében – jelezte a lapunknak eljuttatott közleményében a Duna House.

„A vevői érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a piac áremelkedést vár a kormányzat családtámogatási rendszerétől. A támogatások mostani bejelentése és későbbi hatályba lépése kettős hatással van az ingatlankeresők körére.

Egyik oldalról azok, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, kivárják a hatályba lépést és néhány hónappal eltolják vásárlásukat. A másik oldalról pedig azok, akik élethelyzetük miatt nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a támogatásból, próbálják előre hozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak.”– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A megugrott kereslet alátámasztja azt a tényt, hogy utóbbi vevők vannak többségben a jelenlegi piacon.” - véli a szakember.Az egyhetes kereslet növekedéstől még nem érdemes hosszútávú következtetéseket levonni, de az a tény, hogy a növekedés pontosan a bejelentések után volt látványosan tapasztalható, arra ad okot következtetni, hogy a „piac racionalitása” az árak további emelkedése mellett tette le voksát.

Valamennyi környező kistelepülést érinti a kormány azon intézkedése, amelynek lényege, hogy a Magyar falu program keretében bevezette a falusi családi otthonteremtési támogatást – közölte felfedezését tegnap a Koronafm 100.
Jelezték: a Portfolio.hu portál listázta, hogy a Belügyminisztérium illetékes hivatalának demográfiai adatai alapján melyek azok az 5000 fős lélekszám alatti települések, ahol jár majd a támogatás. Magyarország az 3155 településéből összesen 1799 ilyen van.
A változás lényege, hogy azokat a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyeket eddig csak új lakásra lehetett igénybe venni, ezentúl az érintett kistelepüléseken használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet használni.
Az érintett települések körébe tartozik gyakorlatilag az vételkörzetünkben lévő valamennyi falu, így Bátya, Császártöltés, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fadd, Fajsz, Foktő, Géderlak, Gerjen, Harta, Homokmégy, Miske, Ordas, Szakmár, Újtelek, Uszód, és a hivatalosan tíz éve városi rangot kapott Hajós is szerepel a listán.
A kis falvakban nem az a gond, hogy nincs hol lakniuk az embereknek.Elérhető távolságban levő munkahelyek nélkül nem ér semmit az egész – mutat rá hétfői tudósításában a HVG. A lap által megkérdezett befektetési szakértő, Zsiday Viktor szerint „Ha eleve nem az alapproblémára, a munkalehetőségek hiányára és a gyenge oktatásra fókuszálunk, akkor ez a program önmagában haszontalan, sőt káros lesz.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK