2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A nagyvilágban 30, Kalocsán 20 éve ünneplik a Víz Világnapját– A szakma kiválóságai tartottak előadást

Zsiga Ferenc  |  2023. 03. 24., 08:43

A kettős évfordulóhoz, a regionális vízszolgáltató megacéghez méltó, a laikusok számára is érdekfeszítő előadások hangzottak el Kalocsán március 23-án, csütörtökön a Víz Világnapja alkalmából rendezett ünnepi konferencián. A Kiskunsági Víziközmű -Szolgáltató Kft., Kalocsa Város Önkormányzata és a Magyar Hidrológiai Társaság Területi Csoportja által szervezett eseményen mások mellett a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből jutott információhoz a nagyobb részt szakmai közönség. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy azon Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke is részt vett, és megköszönte a Kiskunvíz munkatársainak áldozatos, Kalocsán az elöregedett hálózat miatt különösen sok kihívással terhelt munkáját. Az ünnepségen Mátyus Zoltán, a víziközmű-szolgáltató cég vezetője elismerést adott át a budapesti központi ünnepségen kitüntetett, a kalocsai üzemmérnökségen 42 éve lelkiismeretesen dolgozó Greksa Gábornak.

A meghívottakat elsőként dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte, és a szakterületen dolgozók munkájának nagyra becsülésén túl arra emlékeztetett, hogy az 1960-as, 1970-es  években lefektetett ivóvíz nyomócsövek elöregedése naponta jelent kihívást a szakembereknek. Ugyanakkor a város erejéhez mérten próbálja a legkritikusabb szakaszokat kiváltani, felújítani.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében a Víz Világnapjának jelentőségére hívta fel a figyelmet, és hogy tavaly már Spanyolországban, Olaszországban komoly vízkorlátozásokat vezettek be. Nem üzemeltek a szökőkutak, tiltották az autómosást. Rámutatott arra is, hogy a víznek, mint természeti kincsnek egyre nagyobb jelentősége,. szerepe van az éghajlati változások miatt is átrendeződő világunkban.

A köszöntő beszédek elhangzása után Mátyus Zoltán, a víziközmű-szolgáltató cég vezetője elismerést adott át a budapesti központi ünnepségen kitüntetett, a kalocsai üzemmérnökségen 42 éve lelkiismeretesen dolgozó Greksa Gábornak. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Szigeti Attila, a Kiskunvíz műszaki igazgatója által felkonferált és levezetett program Fuszenecker Andrásnak, a Kiskunvíz Kalocsai Üzemmérnöksége vezetőjének prezentációjával kezdődött. A szakember egy a város és a térség lakosságát régen foglalkoztató kérdést tűzött napirendre, a Paks II beruházáshoz kapcsolódó Kalocsa Kistérségi Vízellátó rendszer fejlesztésének terveit mutatta be. A mérnök előadásában nem tért ki arra, hogy időközben olyan elképzelések is napvilágot láttak, hogy a Paks II építéséhez szükséges munkaerőt nem a volt foktői laktanyából kialakított szálláshelyeken, hanem a paksi oldalon létesítendő konténerfaluban helyeznék el. Mindenesetre a 2700 fő befogadásával számoló tervekhez igazodóan a barákai vízmű-teleptől kiindulva komoly források felhasználásával fejlesztenék a kalocsai ivóvízhálózatot. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szintén a Paks II beruházásra felfűzött, ennek kapcsán fejlesztendő Kalocsai Kistérségi Vízellátó szennyvíz elvezető és tisztító rendszer bővítéséről Takó Gábor, a Kiskunvíz szennyvízágazati mérnöke tartott számadatokban, illusztrációkban, képekben gazdag előadást.

Mint kiderült, a közönség nagyobb részben műszaki végzettségű tagjai már jártak a Kalocsa-Paks Duna-híd építésének helyszínén, így a folyami átkelő építésének bemutatása leginkább az aktualitásokat érintette. A nemrégiben készült videó filmmel is szemléltetett beruházásról szólva a Duna Aszfaltot képviselő Wunderlich István Péter, a projekt hídépítési projektvezetője elmondta: amennyiben a jelenlegi ütemben haladnak a munkálatok, a két part közötti fizikai kapcsolat ez év végéig létrejön. Ugyanakkor ahhoz, hogy a híd közlekedésre alkalmas legyen, még rengeteg munkára lesz szükség. A híd forgalomnak való átadásának céldátuma nem változott, az továbbra is 2024. május 31.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakmai nap utolsó előadását Csapó Sándor, az IT Labor Kft. ügyvezető igazgatója tartotta, aki prezentációjának az Automatizált Energetikai Kontrolling bevezetésének lehetőségei címet adta. Rámutatott, az energiaárak robbanása különös jelentőséget ad ennek a munkának, mert míg az energiára fordított költségek a vizes ágazatban 2022 előtt a teljes költség 10-15 százalékát tették ki, addig ez a szám most 25-40 százalék. A kontrolling munkára fordított költség a szakember szerint 1-1,5 év alatt megtérül.

Az előzetes regisztrációhoz kötött Víz világnapi esemény jó hangulatú közös ebéddel, baráti beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK