2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges hangulat a Horvát Önkormányzat Lakomac bálján – A horvát főkonzul, a polgármester is köszöntötte a bálozókat

Fergeteges hangulat a Horvát Önkormányzat Lakomac bálján – A horvát főkonzul, a polgármester is köszöntötte a bálozókat
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 08., 07:40

Február 5-én este, a meszesi Kék Duna Vendéglőben, a kalocsai Horvát Önkormányzat szervezésében mintegy 120 bálozó, köztük dr. Filvig Géza polgármester és Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja részvételével tartották meg a hagyományos Lakomac bált. A fergeteges hangulat fő felelőse a dusnoki horvát nemzetiségi zenekar, a Zabavna Industrija volt.

A bált beharangozó cikkünkben elhangzottakat Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke azzal egészítette ki:

Az estet köszöntőkkel kezdjük, utána eltáncoljuk a nagy kólót, azaz a nagy körtáncot, amikor mindenki egymás kezét fogva járja a horvát néptáncot. Ezt követi a közös vacsora, majd Gyurity István, a Pécsi Horvát Színház színművészének műsora. A muzsikát a közismert horvát nemzetiségi zenekar, a dusnoki Zabavna Industrija szolgáltatja. Repertoárjukonelsősorban horvát népzene szerepel, tambura zenekari előadásban, és természetes népszerű magyar slágerek is felcsendülnek majd, mígnem, már késő este, a tombolasorsolás lesz a bál záró programja."- mondta még a bál kezdetén Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke.


Miután Ivó Mária magyar és horvát nyelven köszöntötte a vendégeket, Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja horvátul mondta el üdvözlőbeszédét. Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere beszédének vezérgondolata a horvát-magyar barátság és a nemzeti összefogás fontossága volt.

Dobre vecser Priatelly! (Jó estét Barátaim!)” köszöntötte horvátul a bálozókat a polgármester, majd magyarul folytatta:

Tisztelt főkonzul úr, tisztelt elnök asszony, kedves barátaim! Nagy szeretettel köszöntöm Önöket ezen a szép estén Kalocsán. A pécsi horvát főkonzul úrral folytatott beszélgetésem alapján is elmondhatom, hogy a horvát nemzet és a magyar nemzet kölcsönösen tiszteli és segíti egymást. A jó együttműködés is azt bizonyítja, hogy ez egy jószomszédi kapcsolat. Kalocsa polgármestereként ugyanígy tekintek Ivó Mária elnök asszonyra, és elődeire. Városunkban meghatározó a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat; Három nemzetiségi önkormányzatunk van, nagyon jó közösségek, aktívak, és ami a legfontosabb, és amit személyesen is tapasztalok, hogy a horvátok is nagyon összetartóak. Gratulálok ehhez, és kívánom, hogy ez a jövőben is maradjon így! Amit még fontosnak tartok elmondani: a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a horvát hagyományok ápolásával, a horvát kultúra átadásával a fiatalabb generációknak Kalocsa kulturális életét színesíti, amiért hálásak vagyunk. Ahogy említettem, önkormányzatunk stratégiai partnerként tekint a Horvát Nemzetiségi Önkormányzatra, amelynek a továbbiakban is jó és sikeres munkát kívánok. A mai este viszont nem a munkáról, hanem a szórakozásról szól, amelyhez mindenkinek jó hangulatot kívánok!” - mondta dr. Filvig Géza.


A bálozók Gyurity István színművész előéneklése mellett énekelték el horvát himnuszt.

A közös vacsora, Gyurity István, a Pécsi Horvát Színház színművész műsora után már a Zabavna Industrija lüktető délszláv dallamai, a tánc, a jó hangulatú baráti beszélgetések töltötték ki az est hátralévő részét, amely a tombolasorsolással és azzal a távozók ajkáról elhangzott mondattal zárult: Jövőre ismét jövünk a lakomacra!

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>