2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent István király templomban – A Kalocsai Kézműves Kör 200 pingált tojást készített az alkalomra

Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent István király templomban – A Kalocsai Kézműves Kör 200 pingált tojást készített az alkalomra
Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 01., 10:19

A vidéki ember számára évszázadok óta Húsvétvasárnap egyik legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket a reggeli misére szépen feldíszített, az alkalomra készített terítővel letakart kosarakba vitték, és hál’ Istennek, viszik még nagyanyáink, anyáink, a család felnőtt tagjai, hogy a húsvéti sonka, kalács, tojás, bor, minden más, a szentelést követően kerüljön az ünnepi asztalra. Mindez azt jelzi, hogy a húsvét nemcsak vallási, hanem családi ünnep is, amely nem veszítette el meghitt, családias jellegét – mondta dr. Mészáros István atya a kalocsai ételszentelés alkalmával.

Ahogy minden évben, úgy idén is húsvétvasárnap reggel a kalocsai Szent István király templomban megtartották az ételszentelést, amelynek egyes mozzanatait talán látványosságnak is beillő képeken is megörökítettük. 

Dr. Mészáros István templomigazgató, prépost-kanonok elmondta:


A húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományosan a nagyböjt utáni első, nem böjtös ételek megáldását jelenti, és már a 7. századtól nyomon követhető szokás. A szentelt ételek, sonka, tojás, kalács, torma, bor, és minden egyéb étek a böjti időszak végét jelzik, ami minden évben egy kedves figyelmességgel is kiegészült: kalocsai festett tojások is sorakoznak az oltár előtt, hogy az áldást követően majd a hívek otthonait díszítsék. Kérésemre a Kalocsai Kézműves Kör Kripta Istvánné népi iparművész vezetésével 200 darab kézzel festett, kalocsai mintával pingált tojást készített a templomi közösség tagjainak megajándékozásához.”A szentmisén a húsvéti ételek-italok megáldása ezzel a könyörgéssel történt:

„Könyörögjünk!
Istenünk, az Egyiptomból való kiszabaduláskor azt parancsoltad népednek Mózes szolgád által, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus előképeként bárányt vágjon, és annak vérével kenje meg házának szemöldökfáit. Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezeket a húseledeleket, tojásokat, kalácsokat, összes húsvéti ételünket és italunkat, melyeket mi, a te gyermekeid, hívő lélekkel akarunk magunkhoz venni a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Add, hogy ez a táplálék testünknek erőt, lelkünknek pedig üdvösséget nyerjen általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Amen.” 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Kákonyi István


István atya ezt követően szenteltvízzel meghintette és tömjénnel megfüstölte az oltár elé kosárba helyezett ételeket, majd a hívek egy-egy ajándék kalocsai mintával pingált ajándékkal, a megáldott ételekkel távoztak otthonaikba.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Kákonyi István

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK