2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szent István Napok – A hagyományos programok mellé látványos show három este

Illés György Cinó  |  2017. 08. 21., 20:55

Az államalapításunk, első szent királyunk, alkotmányunk és az új kenyér ünnepét a hagyományos koszorúzás, kenyérszentelés, és az ünnepi szentmisék mellé péntek estétől kezdődő, izgalmas, változatos programok tették emlékezetessé Kalocsán. Köztük pénteken – Kalocsán először – lovasszínházi produkció, szombaton a gyerekek szórakoztatásáról habpartival és mesekoncerttel gondoskodtak, az ünneplők aprajának-nagyjának lézeres látványshow, vasárnap, a voltaképpeni ünnepnapon pedig a már hagyományos tűzijáték szavatolta az emlékezetes pillanatokat, utóbbi ezúttal újra a Kubikus parkban.

Természetesen a már hagyományosnak mondható programok sem maradtak el, köztük a csónakos, fáklyás felvonulással, szombaton ingyenes csónakáztatással a Vajason. Pénteken a Szent István templom hagyományai szerint vigíliai dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált szentmisét Szent István ereklyéjének jelenlétében, dr. Mészáros István templomigazgató felkérésére. Veszprémi őrzési helyéről vele Kalocsára érkezett Boldog Gizella karcsont-ereklyéje is, amelyet katonai tiszteletadással fogadtak. Így újra egy helyütt lehetett a királyi pár.

Képgaléria megtekintése (110 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Amint Mészáros István üdvözlő szavai kíséretében elmondta,

NINCS ISMERT ADAT ARRÓL, HOGY GIZELLA JÁRT-E KALOCSÁN, DE AZ ISMERT TÉNY, HOGY ISTVÁNT GYAKRAN ELKÍSÉRTE ORSZÁGJÁRÓ, ELLENŐRZŐ ÚTJAIRA, ÍGY LEHETSÉGES, HOGY ÉLETÜKBEN IS TARTÓZKODTAK ITT EGYÜTT.

Másnap Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be ünnepi szentmisét délelőtt 10 órai kezdettel a Nagytemplomban Leányfalusi Vilmos orgonaművész és a Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával, majd az esti kenyérszentelés előtt is ünnepi mise volt a főszékesegyházban.

Nem mindennapi látványosságok minden este

Az ünnephez kapcsolódó programok pénteken és szombaton az Érsekkertben, 20-án, vasárnap pedig a korábban megszokott helyszíneken, az Asztrik-téren, a Vajason és a Kubikus parkban zajlottak.

A Szent István-napi kavalkád a Nemzeti Lovas Színház igen látványos produkciójával, a Honfoglalás című musical bemutatójával indultak péntek este nyolckor az érsekkerti szabadtéri színpadon. Ez volt egyébként a programsor egyetlen belépős eleme, aki látni akarta, annak 3000 forintot kellett fizetnie érte.

Szombaton a Platán Rendezvényközpont volt az események epicentruma, ahol – az egykori parkoló helyén lévő füves területen megtartott „habparti” után – a Bóbita Zenekar gyermekkoncertje szórakoztatta a kicsiket, ők meg a nagyokat, ugyanis a muzsikusoknak az interaktív műsorukba az összes közelben tartózkodó gyereket sikerült bevonniuk, akik vidám játékukkal, táncokkal mosolyt csaltak a felnőttek arcára is.

Képgaléria megtekintése (110 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Este nyolc órától aztán táncos mulatság, István-napi bál kezdődött a Platánban, Pulya Csaba és Fehérvári László által előadott örökzöld slágerekkel.
Pontban este kilenc órától a víztoronyra, valamint a domb és a Platán közti légtérbe eregetett füstbe vetített lézershow mulattatta a népet, Hungarikum címmel. Témája szerint a magyar történelmet mutatta volna be, ám a víztoronyra vetített figurális képek valójában inkább csak fölvillantottak egy-egy fontos pillanatot, egy-egy elemet nemzeti jelképrendszerünkből. Ennél izgalmasabb volt a légtérbe vetített, hullámzó mozgást mutató lézernyalábokkal létrehozott térélmény, amely talán még a másnapi tűzijátéknál is látványosabbra sikerült.

Képgaléria megtekintése (110 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Igaz, ami igaz, az utóbbi produkció nem szólt akkorát, mint szokott, a rakéták számát és tűzerejét valószínűleg inkább az érsekkerti helyszínhez méretezhették, amely a tényleges helyszínen, a Kubikus parkban kicsit szegényesebbnek tűnt a vártnál. A legizgalmasabb, egyben az attrakciót lezáró pillanatokról videót is készítettünk, amelyet már láthattak olvasóink Napi Gyors rovatunkban, ahogyan a lézershowból is ízelítőt adtunk, már amennyire az ilyen, erősen a térélményre építő látványosság esetében ez lehetséges.

Augusztus 20. a hagyományok jegyében

Vasárnap ünnepi testületi üléssel indult a nap reggel fél kilenckor, amelyen átadták a város kitüntető díjait – erről már írtunk, majd a tíz órakor kezdődött ünnepi misét követően, fél 12-kor az Asztrik-téren katonai tiszteletadás mellett fölvonták az országzászlót, és megkoszorúzták Szent István emlékművét – erről külön cikk készül.
Az erre a napra tervezett, ingyenes csónakáztatás az időjárásra való tekintettel elmaradt – de a szombatit nagy sikerrel megtartották.

Képgaléria megtekintése (110 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A délután hat órakor a főszékesegyházban tartott ünnepi mise után, hét órától a szintén hagyományos kenyérszentelésre került sor, amelyet szintén az Asztrik-téri, Szent István monogramos emlékműnél tartottak. Zenei felvezetésről a népi hagyományok jegyében a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör gondoskodott, majd az új kenyeret Marton Gábor káplán megszentelte, dr. Bálint József polgármester megszegte, a KKKK munkatársai pedig szétosztották azt a megjelentek közt.
Itt került sor a Kalocsa Város Mecénása díj átadására is, amelyet Szigeti Tibor vállalkozó vehetett át.

Képgaléria megtekintése (110 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Este nyolctól a város hagyományai szerint vízi fáklyás felvonulást tartottak a Vajason csónakokkal, kenukkal, kajakokkal, amelynek célállomása a Margit Malom melletti híd közelében fölállított víziszínpad volt.

E színpadon idén a kalocsai Hang Vagy! helyi sztárjai álltak a közönség elé alkalomhoz illó produkcióikkal, majd az ilyen formán most debütáló, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtárnak a kalocsai könnyűzenei életből, illetve a színházi berkekben már megismert  munkatársai, Szűcs Beáta, Miskoltzy György Róbert, valamint Fekete István által alakított Kultú-rock együttes tette a koronát a zenei kínálatra.
Pontot pedig az ezt követő tűzijáték tett a végére, amely ebben az évben – lévén másnap munkanap – a kalocsai Szent István-napok záróakkordja is volt egyben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022-11-23 07:49:00
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK