2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Beruházás beruházás hátán Öregcsertőn – Kis község nagy fejlesztései

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 21., 13:42

A jelenleg 813 lelket számláló, a szólás mondás szerint „két sor ház az egész falu” településszerkezetű Öregcsertő azon Kalocsa környéki községek egyike, ahol nincs egyetlen olyan középület, amelynek még a környezetére is ne a szépen felújított, kulturált, esztétikus jelző illene. No’ ha így van, átutazóban az ember azt hinné, itt sok teendő már aligha van az önkormányzat tulajdonában lévő épületekkel, közterületekkel, de Kis-Vén László polgármester a látottak ellenére további komoly, több száz millió forint értékű fejlesztésekről számolt be.

Ám mielőtt a már elnyert, vagy elbírálás alatt álló pályázatokat sorra vennénk, talán érdemes visszatekinti a múltba, amikor még Öregcsertő a jelenlegi lakossága több mint kétszeresének adott lakóhelyet. Kitűnő általános iskolájából tehetséges gyerekek tucatjai tanultak tovább, öregbítették a nem is olyan régen még turistacsoportok által látogatott Kalocsa környéki települést.

Kis-Vén László polgármester
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az 1870-től rendelkezésre álló népességi adatok szerint Öregcsertő lakosságának száma 1949-ben érte el évszázados csúcspontját, akkor 1838 fő élt a községben. Az első, majd a második világháború persze innen is szedte az áldozatait, de a népességfogyás az 1500 fős középvonalhoz képest 1970 óta töretlen. Vagyis, dehogy!

Öregcsertő népességének alakulása 1870-től 2017-ig [A Népesség.com garfikonja]
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha jobban szemügyre vesszük a grafikont, látjuk, hogy Öregcsertő néhány éve megtartó erején túl már azzal büszkélkedhet, hogy itt a halotti és a születési anyakönyv bejegyzések száma az utóbbi javára dől el. 2015-ben megállt a fogyás, az akkori 715-höz képest a jelenlegi 813 lakos egész pontosan plusz 3,43 százalék gyarapodást mutat a népességben.

Ha a trend marad, akkor még több ember élvezheti majd azoknak a már folyamatban lévő, vagy megpályázott beruházásoknak az előnyét, amelyekről Kis-Vén László tájékoztatta portálunkat.

Az orvosi rendelő
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester elmondta: a Területi Operatív Program (TOP) pályázat keretében történhet meg a már korábban felújított orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének energetikai korszerűsítése. Erre a célra és az épület előtti parkoló, valamint orvosi eszközök beszerzésére összesen 30 millió forintot nyertek.

Az óvoda energetikai korszerűsítése ugyancsak ebben a programban, 30 millió forintból valósul meg.

A község óvodája
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kis-Vén László azt reméli: a Vidékfejlesztési pályázatok között jó eséllyel szerepel az a még tavaly benyújtott pályázatuk, amely a felújított művelődési ház napelemes rendszerű energiaellátására irányul, mintegy 35 millió forint értékben.

A Művelődési Ház
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az önkormányzat a külterületi utak közül a helyiek által csak „régi harckocsi járóként” ismert út aszfaltozását tervezi, amelynek pályázati költségigénye 80 millió forint.

Azonban a JETA (Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány) pályázatán elnyert 21 millió forint már a felhasználás fázisában van. Ebből az összegből a temető parkolójának megépítése, az oda vezető út felújítása, további út és járdafelújítások valósulnak meg úgy, hogy a pályázaton nyert pénzt az önkormányzat 2,5 millió forinttal egészíti ki.

A községháza
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kis-Vén László ezúttal szerényen nem beszélt arról a még tavaly elnyert 26 millió forintos TOP pályázatos fejlesztésről, amelyről június 20-án Megszűnnek az öregcsertői belvízgondok – felszámolják az út menti lápot címmel számoltunk be.

Mint megírtuk, a munkálatok nyomán nemcsak a belvízelvezető árkok újulnak meg, de eltűnik a településkép egyik meghatározó részlete, a Kalocsát Kiskőrössel összekötő útról évszázadok óta látható vizes, lápos terület.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés