2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megszűnnek az öregcsertői belvízgondok – felszámolják az út menti lápot

Zsiga Ferenc  |  2017. 07. 20., 09:47

Nagyszabású fejlesztésbe kezdett az öregcsertői önkormányzat, miután a tavalyi megyei TOP (Területi Operatív Program) pályázaton 26 millió forintot nyert a belterületi csapadékvíz elvezetésére. A munkálatok nyomán eltűnik a településkép egyik meghatározó részlete, a Kalocsát Kiskőrössel összekötő útról évszázadok óta látható vizes, lápos terület.

Kis-Vén László polgármester arról tájékoztatta portálunkat: ugyan az idei ősz és tél csapadékát még nem, de a jövő tavasztól lehullót már az új csapadékvíz elvezető árkok és csatornák vezetik majd a 3,7 kilométerre lévő Sárköz III-as, helyben csak Karcagi csatornának nevezett befogadóba.

A polgármester elmondta azt is, hogy a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van. Az elvégzett geodéziai munkák kedvező képet mutatnak a terepviszonyokról, azaz a nyílt csapadékvíz árkokban és a csatornában összegyűlő víz gravitációs úton kerül a Karcagi csatornába.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az az utas, aki Öregcsertő mellett évszázadok óta a Kiskőröst Kalocsával összekötő (5301. számú) úton haladt, az a faluhoz érve egy lápos, gyakran még nyáron is vízzel teli rétet, legelőt látott, illetve lát ma is.

Ezt a közegészségügyi szempontból sem ideális helyzetet, szúnyogtanyát szünteti meg az új csapadékvíz elvezető hálózat, amelynek csak egy része a településen belüli nyílt csapadékvíz elvezető árokrendszer megújítása. Régi probléma, hogy az a bizonyos lápos terület nemcsak az oda lehulló, hanem a faluból oda vezetett csapadékvíz miatt is gyakran van víz alatt.

A polgármester kitért arra is: sajnos már csak nyomokban látszik az út menti lápos rétet egykor kettészelő, annak lecsapolására hivatott csatorna, amely újra ásva, részben új nyomvonalon vezeti majd a vizet a község szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III-ba.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A felújítandó csatorna a házak és az út között halad, szerencsére a Kiskőrös-Kalocsa közötti út alatti áteresz, valamint a vasúti töltés alatti, betonelemekkel biztosított áteresz alsó szintje megfelel a víz gravitációs elvezetésének, nem kell újakat építeni.

A nagyszabású, 27 milliós program a tervek elfogadását, majd a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően kezdődik, az új műtárgyak várhatóan jövő év tavaszán vizsgáznak majd a gyakorlatban, töltik be régen várt funkciójukat – mondta Kis-Vén László, Öregcsertő polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés