2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött az öregcsertői láp lecsapolása – Felszámolják a község melletti évszázados szúnyogtanyát

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 07., 08:31

A Medárd napot követő esőzések miatt csak nemrégiben, akkor is a településen kívüli területeken kezdődött meg Öregcsertőn a csapadékvíz elvezető hálózat megújítása, amelynek része a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út és a falu között elterülő, esős időszakban lápos, mocsaras terület felszámolása.

Mint korábban beszámoltunk róla, a belvízelvezető rendszer kiépítéséhez szükséges összeg rendelkezésre állt, de a magas belvíz miatt az eredeti, májusi kezdést egészen július közepéig kellett elhalasztani.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kis-Vén László, Öregcsertő polgármestere a bátyai falunap vendége volt, és ha már összefutottunk, készséggel beszélt arról, hogy a Területi Operatív Program (TOP) pályázaton tavaly elnyert 27 milliós összegéből újul meg a község csapadékvíz elvezető hálózata. A projekt keretében a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti, közegészségügyi szempontból veszélyes évszázados lápot is felszámolják. A településnek különösen télen, tavasszal, vagy nagy esőzések idején okoz problémát a belvíz, amelyet most a falu szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III. csatornába gravitációs úton vezetik.

A község életében jelentős változást hozó fejlesztésről Kis-Vén László elmondta: a munkálatok megkezdését eddig az is akadályozta, hogy csak május végén érkezett meg a vízjogi engedély, azt követően pedig már a nagy esőzések miatt nem lehet megkezdeni a munkát. A legelőként használt „szúnyogtanya” felszámolása eddig azért okozott gondot, mert jobb megoldás híján a település csapadékvíz árkaiban összegyűlő vizet is erre a mély fekvésű, lápos területre vezették, illetve még jelenleg is vezetik.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A program részeként a községen belüli árkokat és a csatornát is újra ássák, az ezekben összegyűlő vizet az új nyomvonalon vezetik a befogadóba.

A kiviteli terveket megelőzően végzett geodéziai felmérések azt igazolják, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően a nyílt csapadékvíz árkokban és a lápos területről összegyűlő víz gravitációs úton kerülhet a Sárköz III-ba.

A Kiskőrös-Kalocsa közötti út, valamint a vasúti töltés alatti, betonelemekkel biztosított áteresz alsó szintje megfelel a víz gravitációs elvezetésének. Ez azért nagy előny, mert a két új áteresz megépítése jelentős többletköltséget eredményezett volna. A munkálatokat várhatóan késő őszig befejezik, így a település már úgy kezdi az idei telet, jövő évi tavaszt, hogy a belvíz nem veszélyezteti az épített környezetet és a község lakosságának egészségét.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés