2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Öregcsertőn május 1-jén indul az évszázados láp lecsapolása – újra ássák az árkokat, csatornákat

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 22., 15:24

A jelenlegi magas, a mélyebb fekvésű területeken már a lakóházakat veszélyeztető vízállás miatt Öregcsertőn csak május 1-jén indulhat a csapadékvíz elvezető hálózat megújítása – tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László. Öregcsertő polgármestere azt is elmondta: a Területi Operatív Program (TOP) pályázaton még tavaly elnyert 27 milliós összegéből újul meg a község csapadékvíz elvezető hálózata, melynek részeként a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti évszázados lápot is felszámolják. A településnek különösen télen, tavasszal, nagy esőzések idején problémát okozó vizet a község szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III. csatornába gravitációs úton vezetik.

Öregcsertő polgármestere arra is rámutatott: ha nem áll víz alatt, a településnek közegészségügyi szempontból is hátrányt jelentő vizes, lápos területet legelőként használják.

A község életében jelentős változást hozó fejlesztésről Kis-Vén Lászlóelmondta: a munkálatok megkezdését eddig az is akadályozta, hogy nem érkezett meg a vízjogi engedély. Ám ez már rendelkezésre áll. A polgármester azt valószínűsítette: nem csak az öregcsertőieknek lesz szokatlan, ha egy év múlva arra járva a településkép egyik meghatározó részletét, a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti évszázados lápot már nem látják. A szúnyogtanya felszámolása eddig azért okozott gondot, mert jobb megoldás híján a település csapadékvíz árkaiban összegyűlő vizet is erre a mély fekvésű területre vezették, illetve részben jelenleg is vezetik.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester kitért arra is: természetesen a község korábbi vezetői is észlelték a problémát. Hosszú évtizedekkel ezelőtt

ásattak egy már csak nyomokban meglévő csatornát, de az igazából soha nem töltötte be a funkcióját.

Most a községen belüli árkokat és csatornát is újra ássák, az ezekben összegyűlő vizet az új nyomvonalon vezetik majd a befogadóba.

A kiviteli terveket megelőzően végzett geodéziai felmérések azt igazolják, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően a nyílt

csapadékvíz árkokban és a lápos terültről összegyűjtött víz gravitációs úton kerülhet

az Öregcsertőn csak Karcagi csatornaként emlegetett Sárköz III-ba.

A felújítandó csatorna nyomvonala a házak és az út között halad, a Kiskőrös-Kalocsa közötti út alatti, valamint a vasúti töltés alatti, betonelemekkel biztosított áteresz alsó szintje megfelel a víz gravitációs elvezetésének. Ez azért jó hír, mert két új áteresz megépítése jelentős költségtöbblettel járt volna.

A 27 milliós

beruházás a belvíz csökkenésének függvényében várhatóan május 1-jén kezdődik.

Amennyiben a terveket maradéktalanul megvalósítják, jövő ilyenkor már fellélegezhet a község. Az évszázadok óta problémát okozó belvíz gravitációs úton jut a Sárköz III. csatornába – mondta Öregcsertő polgármestere, Kis-Vén László.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei