2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Öregcsertőn május 1-jén indul az évszázados láp lecsapolása – újra ássák az árkokat, csatornákat

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 22., 15:24

A jelenlegi magas, a mélyebb fekvésű területeken már a lakóházakat veszélyeztető vízállás miatt Öregcsertőn csak május 1-jén indulhat a csapadékvíz elvezető hálózat megújítása – tájékoztatta portálunkat Kis-Vén László. Öregcsertő polgármestere azt is elmondta: a Területi Operatív Program (TOP) pályázaton még tavaly elnyert 27 milliós összegéből újul meg a község csapadékvíz elvezető hálózata, melynek részeként a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti évszázados lápot is felszámolják. A településnek különösen télen, tavasszal, nagy esőzések idején problémát okozó vizet a község szélétől 3,7 kilométerre lévő Sárköz III. csatornába gravitációs úton vezetik.

Öregcsertő polgármestere arra is rámutatott: ha nem áll víz alatt, a településnek közegészségügyi szempontból is hátrányt jelentő vizes, lápos területet legelőként használják.

A község életében jelentős változást hozó fejlesztésről Kis-Vén Lászlóelmondta: a munkálatok megkezdését eddig az is akadályozta, hogy nem érkezett meg a vízjogi engedély. Ám ez már rendelkezésre áll. A polgármester azt valószínűsítette: nem csak az öregcsertőieknek lesz szokatlan, ha egy év múlva arra járva a településkép egyik meghatározó részletét, a Kalocsát Kiskőrössel összekötő út menti évszázados lápot már nem látják. A szúnyogtanya felszámolása eddig azért okozott gondot, mert jobb megoldás híján a település csapadékvíz árkaiban összegyűlő vizet is erre a mély fekvésű területre vezették, illetve részben jelenleg is vezetik.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester kitért arra is: természetesen a község korábbi vezetői is észlelték a problémát. Hosszú évtizedekkel ezelőtt

ásattak egy már csak nyomokban meglévő csatornát, de az igazából soha nem töltötte be a funkcióját.

Most a községen belüli árkokat és csatornát is újra ássák, az ezekben összegyűlő vizet az új nyomvonalon vezetik majd a befogadóba.

A kiviteli terveket megelőzően végzett geodéziai felmérések azt igazolják, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően a nyílt

csapadékvíz árkokban és a lápos terültről összegyűjtött víz gravitációs úton kerülhet

az Öregcsertőn csak Karcagi csatornaként emlegetett Sárköz III-ba.

A felújítandó csatorna nyomvonala a házak és az út között halad, a Kiskőrös-Kalocsa közötti út alatti, valamint a vasúti töltés alatti, betonelemekkel biztosított áteresz alsó szintje megfelel a víz gravitációs elvezetésének. Ez azért jó hír, mert két új áteresz megépítése jelentős költségtöbblettel járt volna.

A 27 milliós

beruházás a belvíz csökkenésének függvényében várhatóan május 1-jén kezdődik.

Amennyiben a terveket maradéktalanul megvalósítják, jövő ilyenkor már fellélegezhet a község. Az évszázadok óta problémát okozó belvíz gravitációs úton jut a Sárköz III. csatornába – mondta Öregcsertő polgármestere, Kis-Vén László.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés